Астронавтка порасна с 5 сантиметра на МКС, но докога?

При завръщането на Земята може да възвърне стария си ръст
5 мар 2019 20:03, Нели Христова
62
Астронавтка порасна с 5 сантиметра на МКС, но докога?
Снимки: Reuters

Представете си, един ден да се събудите и да сте цели пет сантиметра по-високи от преди. На Земята това е невъзможно, освен ако не сте дете. Но в Космоса, при условията на микрогравитация, астронавтите порастват с близо 3%. 

Така, Ан Макклейн, чийто дом засега е Международната космическа станция (МКС) установила, че трябва да направи малко поправки по своя костюм, тъй като вече не й пасвал. В своя Twitter профил, астронавтът на НАСА се похвали, че е с цели пет сантиметра по-висока от деня, в който кацнала на МКС преди три месеца.

Според изследванията на учените, няколко месеца прекарани в Космоса водят до увеличаване на ръста с 1 – 2 сантиметра. Но на какво се дължи това?

Когато липсва земното притегляне, прешлените се отпускат и удължават. По този начин астронавтите добавят тези няколко сантиметра към ръста си.

Но Макклейн не бива да прибързва с радостта. Това порастване всъщност не е перманентно. В момента, в който тя се върне на Земята, отново ще се "самали“ до обичайната си височина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
2
 
! Отговори
Промити Мозъци преди 5 години
да си продължа мисълта:- странния пласмасов щутцер отпреде и - абсолютно същия имам на надземния си басейн за включване на помпата за пречистване - АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ - продават се в УолМарт - всеки който живее в САЩ ги е виждал - разгледайте странната конструкция на която е изписано името и .... какво е предназначението на това станно нещо !? да крепи името и !? или нещо се закачва на тези евтини катарамки който дори осигурители нямат !?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е известен факт от десетилетия насам ... Как е следващата новина? Водата е мокра?
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отлична новина! От Роскосмос съобщиха че се води подготовка Руският Титан Путин да бъде изпратен в Космоса. Там той ще достигне още по-големи висоти не само в професионален но и в личен план.
8
4
 
3
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
До Анонимен"Между другото какви панти искате да има - извънземни ли ?"мислиш ли промит мозък че конструкция с дърводелски панти може да се херметизира ?
7
6
 
7
 
! Отговори
Промити Мозъци преди 5 години
обърнете внимания какво режисьорите са и наденали на главата на тази "астронавтка"това е обикновено танкистко боне !!!тези гадове вече дори не се опитват да ни излъжат - та те просто се надсмиват над нас !!!!
6
4
 
8
 
! Отговори
Промити Мозъци преди 5 години
разгледайте внимателно "скафандарът" на тази "астронавтка" - шлема и се затваря с обикновена дърводелска панта - как тази конструкция държи херметичност е пълна загадка !!!- закопчалките на шлема - това са обикновени тенекийки от обикновен туристически бидон за вода - тези който живеят в САЩ са ги виждали в УолМарт !!!- дзиповете на "скафандъра" и .... Боже ! Наистина ли си мислите че това е херметично !!!???- ако този скафандър се напълни с 1 ата въздух и се изкара във вакум ще се взриви
5
0
 
6
 
! Отговори
MILF преди 5 години
Полезна е новината. Сега мисля да си изпратя о.ая работа в космоса. Дано се върне по дълга
4
10
 
4
 
! Отговори
men преди 5 години
виждаме какво правите и не се хващаме. МКС нема. както и т.нар. космос. както и совалки. както и спейс екс. както и космически кораби. парата е крадната и уползотворена от ЦРУ/КГБ да създават изкуствено напрежение и страх сред човецехеството и спонсориране на тиквунгели като тиквочко които правят геноцид над народите си. анатема.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен1 Като гледам тая симпатяга, сещам се с какво се занимават...
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и изключения- на Нийл Армстронг му пораснал носа с 5 сантиметра, когато казал, че е стъпил на Луната.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това явление е известно от десетилетия...