Загиналите в самолетната катастрофа – от 35 националности

Китай "приземи" Boeing 737 MAX 8
11 мар 2019 08:33, Александър Попов
19
Загиналите в самолетната катастрофа – от 35 националности
Снимка: Reuters

Хора от 35 националности, включително 7 британци, 7 французи, 8 италианци и 18 канадци са сред 157-те жертви на днешната катастрофа на самолет на авиокомпания "Етиопиън еърлайнс", съобщи ДПА.

Тридесет и двама кенийци, 9 етиопци, 8 граждани на САЩ и 8 китайци също са загинали, каза пред журналисти главният изпълнителен директор на авиопревозвача Тиуолди Гебремариам.

Никой от 149-те пътници и осемчленен екипаж на борда на самолета Boeing 737 MAX 8, който катастрофира на път от Адис Абеба за Найроби, не е оцелял.

Вероятно има и германски граждани сред жертвите, съобщи външното министерство на Германия, но не уточни колко е техният брой. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в комюнике, че на борда е имало и служители на световната организация.

Машината катастрофира малко след излитане, на около 50 км югоизточно от етиопската столица. Малко след излитането старшият пилот, който е работил за авиокомпанията от 2010 г., е изпратил сигнал за тревога и е получил разрешение да се върне. След това международното летище в Адис Абеба е загубило контакт с машината.

По информация на Гебремариам самолетът е купен през ноември. Оттогава е имал само 1200 летателни часа и за последно е преминал поддръжка на 4 февруари.

Междувременно Китай забрани на компаниите за въздушен транспорт да използват самолети Boeing 737 MAX, след катастрофата на самолет от същия модел на Етиопските авиолинии, предаде Франс прес.

В решението си Дирекцията по гражданска администрация на Китай се позовава на катастрофата в Етиопия и на катастрофата на друг самолет на индонезийската компания "Лайън еър" през октомври миналата година. Забраната влиза в сила от 18 часа местно време днес (10 ч. по Гринуич).

В момента китайски компании имат около 60 подобни самолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NGСмешен ***...Изкара ли си 50-те лв. за днес?Жалки сте и си личи, че нищо не разбирате, ама пусти 50лв. да пишеш за Ф16 по сценарий. Твоя 40г. самолет ще го сглобят след 5-6 години.***.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До National GeographicАко беше със заврени отзад ръце, щяхме да ти съберем пари, да те оперират и да ти ги извадят. Но за липса на акъл трудно...
14
3
 
8
 
! Отговори
National Geographic преди 5 години
Силната конкуренция,води до правенето на икономии,дори от нации,за които това не е характерно.Същевременно продажната цена на тези продукти расте.За това бедните са още по-бедни,а богатите!След този пореден "инцидент" и офертата към БГ за закупуването на F-16,цитирам:"Уважаващите себе си държави си купуват самолети за 30-40 години напред,а не самолети на 30-40 годишна възраст."Гледайте какво става с новите и се сещайте какво ни чака от старите US машини!Истината някога от NG.Жалко за хората
13
7
 
8
 
! Отговори
Бедняк преди 5 години
Много падат тези американски самолети ей. Добре че не се возя на самолети.
12
3
 
23
 
! Отговори
Ром,с преди 5 години
Боинга Макс е нов самолет от 2017 ,но е проблемен,Това е втората или трета катастрофа с него от 1.5_2 година.Двигателите са по-тежки и има проблеми самолета ,но от компанията си мълчат,но във форума на летците ,там има недоволство..... .
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНОНИМЕН 7Каква трета ръка, колега? Мах 8 е чисто нов самолет от последно поколение.
10
4
 
9
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Що да съм *** самолета е правен в САЩ значи е американски. Нали иначе руската или китайската техника това онова.
9
4
 
21
 
! Отговори
До АНОНИМЕН 8 преди 5 години
Със самолети трета ръка така стават нещата. И сега Етиопия ще трябва да плаща на богати западнаци за това , че са и пробутали тази бръкма. Същото ни чака и нас с ЕФ -16._______________Опитвам се да ти сметна коефицента на интелигентност... Грешка!... Отирцателно число...
8
2
 
5
 
! Отговори
До Петров преди 5 години
Ти мал*умен ли си?
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо още не е ясно по катастрафота, но нашите русофиилистик-путинофиилиски *** правят заключения :))))
6
19
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Със самолети трета ръка така стават нещата. И сега Етиопия ще трябва да плаща на богати западнаци за това , че са и пробутали тази бръкма. Същото ни чака и нас с ЕФ -16.
5
10
 
16
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Така както пишат за други страни, така и сега журналистите трябваше да напишат - американски самолет падна отново. Ако беше руски или китайски нямаше да пропуснат.Жалко за загиналите, вечна им памет.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен1Пилотът в този самолет има за задача само да пие кафе и да такова стюардесите.Ама явно има някакъв бъг в техниката.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се окаже че същата система е довела до катастрофата ще стане интересно за Боинг.
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
737 се славеше като най-безопасния и надежден самолет до сега ама май в последната модификация има нещо гнило.
1
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пилота е свалил джапанките и се е навел да се почеше по калните петички... в същото време шала му е паднал и закрил очите... И вече имаме световна новина :)))