Сирийци, които ги е страх от Сирия... Сагата на семейство без документи

Не смеят да припарят до посолството в страх от тайните служби
14 мар 2019 21:45,
37

В сирийското семейство на Амин* винаги цари веселие, но това не винаги е било така.

Семейството е избягало през 2007 г. в Германия от режима на Башар Асад.

"В Сирия трябваше да отида на военна служба, ето защо там за мен е опасно", казва Амин пред Deutsche Welle и пояснява, че в Сирия дезертьорство се наказва със затвор.

Амин се е нагледал на насилие в родния си град Деир ез-Зор. Да гледа кадри от Сирия възражда спомените му.

"Пред очите ми е... гледах как загиват деца, когато бомбите падаха върху Деиз ез-Зор. Спомням си как вадехме децата изпод развалините и за ужасните мигове, когато прелитаха бомбардировачи, а децата ми се криеха в гардероба или под стълбата", казва той пред Deutsche Welle.

Споделя с болка, че децата му са преживели много ужаси.

Пред германските власти обаче Амин не може да представи повиквателната си и твърди, че я е загубил по време на бягството. Затова и молбата му за получаване на бежански статут е отхвърлена, но пък Германия ще позволи на семейството да остане в страната, докато в Сирия не бъдат прекратени военни действия.

Има обаче друга спънка - трябва да подадат молби в сирийското посолство за издаване на паспорти, тъй като само така могат да получат германски документи. А Амин не иска да стъпи там, защото е издирван в Сирия за дезертьорство и се страхува за своя живот и този на семейството си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари