Терористът от Крайсчърч се яви пред съда

Лицето му не бе показано
17 мар 2019 07:00,
246
Терористът от Крайсчърч се яви пред съда
Снимка: Reuters

Терористът, който уби 49 души в Крайстчърч се яви пред съда. Повдигнато му е обвинение в убийство. Сред жертвите и ранените в двете джамии има и деца. Брентън Тарънт е притежавал законно 5 огнестрелни оръжия. Разследват се още двама задържани за нападенията, съобщава БНТ.

Още по темата

Брентън Тарант остана безмълвен по време на съдебното заседание. Магистратите постановиха, че лицето му трябва да бъде скрито, за да се гарантира правото му на справедлив процес. Той е получил разрешително за оръжие през ноември 2017 г., което му е позволило да купи арсенала, използван при нападението, съобщи премиерът Джасинда Ардърн. Според нея до задържането му той е планирал да продължи с нападенията.

Властите в Нова Зенландия обмислят забрана на полуавтоматичните оръжия. Полицията обискира дома на обвиняемия в Дънидин, намиращ се на югоизточното крайбрежие на страната.

Според властите той е пътувал по света и спорадично е пребивавал в Нова Зеландия. Това не е Нова Зеландия, пишеше на много от импровизираните мемориали за жертвите в Крайстчърч. Сред потресените жители са синовете на 71-годишния афганистанец Дауд Наби, който се е хвърлил пред хората, за да ги защити с тялото си.

Родният град на нападателя в Австралия е Графтън в Нов Южен Уелс. Там хората също са шокирани от деянията на бившия си съгражданин.

12 от общо 48 ранени при стрелбата остават в болница в Крайстчърч в критично състояние, включително 4-годишно момиченце. Сред жертвите, пострадалите и хората в неизвестност има дошли от Афганистан, Бангладеш, Пакистан, Сомалия, Индонезия, Саудитска Арабия, Индия и Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРОЙ
60
1
 
2
 
! Отговори
Ghgguh преди 5 години
Мир на праха им!Никога няма да се оправим с това остаряло мислене. Миналато е останало там, а сега живея в настоящето, за да изградим бъдещето!
59
0
 
2
 
! Отговори
иванчу преди 5 години
Дано иде простака ердоган там ...и да го ....приветстват и му покажат и нему правата вяра
58
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател до 60 преди 5 години
Абе то и държава Нубия няма, но един бивш депутат навремето изнесе цяла реч за българо-нубийската дружба.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И баба така й викаше
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми журналисти , такава държава Нова Зенландия няма .
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога с двойните стандарти, съжалявам за убитите но всекидневно по света мюсюлмани избиват християни -- Египет, Кения , Нигерия, Пакистан, Филипини, Сирия, Ирак и изобщо навсякъде. Обаче не се шуми много, много даже се и прикрива. И не, не изповядвам християнство, не изповядвам нищо, просто стандартите са двойни, а това е двуличие и лицемерие. До кога..........
54
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО инцидента от Нова Зеландия получава такова гигантско, непропорционално медийно внимание?! Само за сравнение, само през 2018 и само в Египет имаше 4 чудовищни кланета на православни християни - копти, 3 от тях в църкви, а четвъртото в автобус, който ги превозвал?! Общия брой на жертвите надхвърляше 180! Също така само за последните 2 седмици в Кения имаме над 150 изклани християни от мохамеданската милиция Боко Харам, включва бременна в 9-я месец жена! Защо ли?!? Ами сещаме се защо, уви!!
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чужденците трябва да се маскират като новозеландци. По телевизията дадоха някакви, които много приличат на чужденци от далеч. Във Франция заради това забраниха бурки, шалвари, забрадки.
52
0
 
31
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
За 600 години Империя Османската не е оставила нищо зад себе си. Едни сгради в Истанбул и това е.---------Грешиш, оставила е външният к.енеф като велико достижение на цивилизацията.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен55 Колко си далеч от истината...
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, това момче може да е обвинено несправедливо, да е действало в афект. Тогава не се носи съдебна отговорност.
49
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терористът от Крайсчърч е добре платен убиец,от сили които искат да противопоставят мюсюлманите и християните в глобален план.Въвличането на Балканите в терора е добре скроен план и отколешна мечта на тайните поръчители,за дестабилизация на Балканите,а от там и на ЕС.Възможно е той де не знае,кой точно го е наел,но успя да изпрати тайни знаци с пръстите си пред камерите в съда.Обича парите,печелил е от криптовалута...Бил е в Дубай,вероятно,да си открие сметка...Останалото е постановка.
48
2
 
24
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
"Сред жертвите, пострадалите и хората в неизвестност има дошли от Афганистан, Бангладеш, Пакистан, Сомалия, Индонезия, Саудитска Арабия, Индия и Йордания."Новозеландци няма.
47
1
 
16
 
! Отговори
до Анонимен алкохоли преди 5 години
Бягай събери милостинята от мюфтийството и БХК - много се измъчи днеска!
46
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 5 години
Нямя .споко сега.*** целуни портрета на Сидеров и се успокой.Аз излизам,защото трябва да пътувам до Лондон за да си гледам любимият футболен клуб съставен от ислямистите Салах и Мане.Дано не ме гръмнат.
45
0
 
10
 
! Отговори
от 200 преди 5 години
Коментара се четат 50!!!Безродниците - останаха само!
44
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 5 години
Жалко е ,че днешните патриоти от нищо не се различават от комунистите.Едните убиваха деца като взривяваха църкви,другите искат да убиват деца като стрелят по невооръжени хора.Казах ви като ви се убиват ислямисти записвате се в НАТО и отивате на мисия в някоя държава и се биете с Ид.Вашето е просто ***
43
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 5 години
Ясен си ми.Имам приятел като теб.На маса е голям патриот и бияч, но като види *** навежда глава от страх.Мрази българските помаци.И той не знае защо но ги мрази.Щял да си даде главата ,но не и да приеме исляма ако бил на тяхно място, но го е страх от противогрипна ваксина.Правилно ви каза по долу човека.Другите народи достигнаха такива висоти в наука,спорт и медицина, а ние ще търсим реваншизъм като убиваме деца.
42
3
 
14
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ до Ангел преди 5 години
За едно съм 100% съгласен с теб, не трябва да е сам, трябва всички заедно, координирано и добре подготени да действат, иначе ефекта е нулев. Новини , новини и пак новини, след подобна атака ч.а.л.м.и.т.еще изглеждат още по онеправдани ще искат още пвече съчувствие и повече права, повече джамиии ...