Зловещо под Еверест: Глобалното затопляне разкрива... трупове

Глетчерите се топят с още по-голяма скорост
21 мар 2019 13:05, Нели Христова
35
Зловещо под Еверест: Глобалното затопляне разкрива... трупове
Снимки: Reuters

С покачването на температурите, глетчерите по склоновете на Еверест се топят все повече и повече. А по този начин разкриват и неприятна гледка за онези, които искат да изкачат върха.

Близо 300 души са загинали от първият опит за покоряване на Еверест до днес. Телата на повечето от тях така и не са открити от спасителните служби и остават дълбоко погребани под снега. Но с интензивното топене на ледовете, планината разкрива труповете на изгубените души.

"Опитахме се да изчистим онези тела, които намерихме, но по-старите излизат тепърва наяве. - казва пред BBC Анг Шерпа, бивш президент на планинската асоциация на Непал. - Всичко това се дължи на глобалното затопляне".

Един от офицерите от местната полиция твърди, че през последните години е помогнал за прибирането на поне 10 тела, но от скоро, труповете, които ледовете разкриват, стават все повече и повече.

Проблемът е най-вече от страната на Непал, където законите правят прибирането на труповете все по-трудно. Ръце и крака започват да се показват от снега около Лагерите за почивка и най-вече в района на ледника Кумбу – място, през което всеки, който иска да стигне до върха трябва да премине.

Според експертите, в последните години температурата на Еверест се е покачила с близо 2 градуса. Но топенето на ледовете не е единствената причина. Ледника Кумбу също се движи, а изместването му разкрива телата под него.

Тъй като процедурата по свалянето на труповете от планината е скъпа и трудна, много от тях остават там като маркировка за следващите туристи, оказвайки им пътя. Цената за прибирането на едно мъртво тяло е между 40 и 80 хиляди долара според експертите. Много от планинарите също настояват, ако умрат в подножието на върха, телата им да бъдат оставени там.

"Това е много лично нещо. Не се заемаме със свалянето на трупове от Еверест, освен ако не пречат на пътя на другите алпинисти или семействата им не пожелаят. В противен случай ще сме неуважителни към последната им воля“, казва Анг.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
7
 
! Отговори
да преди 1 месец
До не е за вярване!!!
Да, наистина днешната младеж е зомбирана и индоктринирана ..................и вярват на разни глупави теории като тази за глобалното затопляне!!
Поколението на фейсбука и ай-фоните................горките деца с промити мозъчета!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глобално затопляне няма, дори Доналд Тръмп ви го каза................а той никак не блести с познания в областта на науката!
Добър вечер, селяни прости!!!
30
4
 
15
 
! Отговори
TotenKopf преди 1 месец
На Нели Хрстова това чудо на фейк науката, всичките и стати са такива, откровени малоумщини, простотии и фейк новини.
29
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такъв вариант Еверест да се разтопи, това са тотални простотии - на Алпите които са 2 пъти по-ниски има ледници! На глупаците писали тази статия им препоръчвам да излетят с балон до 7-8000 метра да видим дали няма да се върнат като ледени кубчета.
28
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глобално затопляне на Еверест? Експерти? Драги ми джурналисти официално на Еверест има климатична станция от 2008, как е възможно за 10 години средно годишната температура да се увеличи с 2 градуса? Как е възможно въобще да говорим за глобално затопляне в условията на много пъти по-разредена атмосфера от тази на морското равнище? Стига вече с тези хипи-нпо фейк нюз!
27
8
 
11
 
! Отговори
Дежурните преди 1 месец
юдо-масонски глупости на тема глобално затопляне,
следва пропагандно матерялче в защита на толерастията и накрая
неизбежнада дневна доза анти руска истерия
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До не е за вярване!!!
Ти много ли се развълнува?
пусна ли някоя сълза за загиналите?
Другите са лоши и примитивни, ти си хубав.
Типичен форумен *** си ти.
много добре са знаели, къде отиват и че може да не се върнат.
Човек е смъртен. Един умира, друг се ражда.
да не ги е пратила днешната интерет младеж там?
25
1
 
14
 
! Отговори
х преди 1 месец
Ледникът не се казва Кумбу, а Кхумбу
24
7
 
35
 
! Отговори
не е за вярване!!! преди 1 месец
Наистина ли това е днешната интернет младеж,безпаметна,безмозъчна,безчовечна. Всичко за вас е една електронна игра,включително и живота . Само да не е вашият,нали? Вижте се по долу-има ли поне един НОРМАЛЕН ,ЧОВЕШКИ КОМЕНТАР ? Май повечко от 80% са ***.....И лошото е че никой и за секунда не се замисля.Интернет и социалните мрежи явно са станали жертва на примитивни същества,а са измислени от умни хора за доброто на хората. НО ЗА ИСТИНСКИТЕ ХОРА !!!
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ти да видиш

Предлагам да изпратим Великия Вожд там и ха дано му хареса,и остане!

Как да стане?Нали като дойде демокрацията го погребахте след като събориха мавзолея.
22
23
 
15
 
! Отговори
Циник преди 1 месец
А Боян кога? Или неговия връх още не се е разтекъл?
Егоманиаците ... и адреналин джънкитата - не жалят ни пари - ни близки ... да начешат кpacтата .... не изпитвам съжаление
Търсили - намерили
21
12
 
14
 
! Отговори
Йети преди 1 месец
Снежните човеци не са ли ги изяли още?
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Георги Жеков ще накаже комунистите!
19
3
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
И какво му е зловещото? Силно се бих изненадал, ако вместо трупове, се беше показал бял мак. Войната с Непал би била гарантирана.
18
6
 
15
 
! Отговори
66669 ми даде код преди 1 месец
Ако се затопля климатът през следващите 20-30-50 години, труповете ще станат храна за насекоми, птици, поникване на растителен свят и тн. Изкачването на 8 хилядници ще се улесни и постиженията от сега ще бъдат надминати.
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Додо
Сорос е виновен, че 300 души са загинали на Еверест.
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зомби
Боян Петров не е там бе.
На Еверест са Христо Проданов, още един Христо от Смолян и братовчедката на Христо Проданов. Ще ме извиняват 2-рия и 3-тата, че не съм им запомнил имената.
15
10
 
21
 
! Отговори
Андрешко преди 1 месец
40 и 80 хиляди долара - какви са тези експерти бе !!! тези да не са от ЧЕЗ или Газпром ! да не са от ГЕРБ или БСП ... стига сте писали грубости.
14
41
 
11
 
! Отговори
Зомби преди 1 месец
Хахаха, телата им се използват хато указатели, представям си ги - трупове вкопани в снега до кръста, с подпряна изпъната ръка и пръст сочещ към върха. Нашия Боян Петров не се ли показа и той от някой ледник?
13
6
 
29
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Циничната Соросоиднa пропаганда няма почивен ден!