Европа може да се окаже отдушник на гнева на Ердоган

Нова бежанска вълна заплашва Стария континент
8 апр 2019 22:45, Екип на Bloomberg
49
Европа може да се окаже отдушник на гнева на Ердоган
Снимка: Pixabay

Ситуацията в Турция след последните местни избори е изключително тежка и не се знае докъде ще стигне тя. Основният залог в нея е вотът в Истанбул, тъй като именно там се генерират над 30% от брутния вътрешен продукт на страната. Окончателна загуба на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайп Ердоган в общината носи възможност от нова бежанска вълна, насочена към Европа, тъй като би увеличила гнева на лидера към Запада, към САЩ. Това каза арабистът Владимир Чуков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Историята на Турция показва, че важно е не да спечелиш изборите, а дали ще получиш признание, че си спечелил вота. Анкара е столицата, но Истанбул определя кой е силният човек в съвременна Турция“.

Гостът посочи, че към момента тече повторно преброяване на гласовете в някои общини, като Истанбул е част от тях. Чуков отбеляза и кои са основните притеснения на Ердоган от загубата на бизнес центъра в страната.

„Връщайки лентата с 25 години назад, сегашният лидер на Турция също започна управлението си от Истанбул и практически вече четвърт век той е човекът-държава. Проблемът е, че Ердоган счита, че ако Екрем Имамоглу – основният опозиционен кандидат на местните избори, стане кмет на Истанбул, нещата може да се повторят и на президентските избори през 2023 г. той ще има един много силен опонент, вече управлявал 15 млн. от населението на Турция“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема с мигрантите зависи от баба Меркел, не от Ердоган. Тя прави коридор и казва пускай ги и той пуска.
22
4
 
5
 
! Отговори
това зависи от Европ преди 5 години
Въпросът с мигрантите зависи от ЕС, а не от Турция. След като върлува евроскептицизъм вместо дружен европейски отпор срещу мигрантите, какво искате от Турция? Ако ЕС промени законите си за убежище на хора от други континенти и по границите на ЕС мигрантите са посрещани с куршуми, а лодките - потопявани и никой мигрант не е спасяван, никой повече няма да се осмели да помисли за миграция и паразитиране на наш гръб.
21
5
 
5
 
! Отговори
Амин преди 5 години
Пак ли ще се занимаваме с хора имитатори на европеицитенеспособни да направят модерна държава.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аманн от диктаторчетааа. Прокълната идеология от прокълнати хора дойде.
19
4
 
24
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Защо правят Турция толкова важна изкуствено???Европа не може без нея?ЕС не може да спре мигрантите?Зависи от турския пазар?Ала-бала!Цялата работа е,че Турция е ужасно нужна на САЩ,за да доминират региона.Без Турция политиката им в тая част на света рухва!Затова американците карат ЕС да толерира Турция,а самите те не и дават НИЩО.Дето се вика-с чужда пита помен!Определено ЕС трябва да промени това положение,иначе ГОРИ!
18
7
 
5
 
! Отговори
До 37 Зозо преди 5 години
Абе ти започна всяка сутрин да се друсаш от ранни зори ! Какво използваш ?
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-рано знаехме че има турски козари, турски свинари и турски кравари - сега с изненада научихме, че имало и турски министри
16
19
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Турция е една фалирала руска дупка. Бай Дончо като туитне и лирата става на тоалетна хартия :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Така е в диктатурите! За руската лира не ми се говори :)))))))))))))))))))) Те са се разбрали Путин и Ердоган, че с дупе ще се разплащат!!!
15
4
 
8
 
! Отговори
Русофил, ром, гей преди 5 години
Докъде и да стигне гнева на Рашид Ердоган па и на Владо Путин, той няма да управлява вечно - 100 години ли искате да живее, той да не ви е орел?
14
13
 
9
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
За нова емигрантска вълна е късно - танковете са по границите. Феса не е опасен, но опасни са неговите нови господари на север. Те не са фенове на ЕС ;)
13
8
 
19
 
! Отговори
за Турция преди 5 години
За щастие на българите Турция има много врагове...................кюрди, арменци, гърци , сирийци..........освен това Путин не е забравил сваления руски самолет и загиналите руски пилоти.........Тръмп също не обича много султана.............чакат ни интересни времена!!
12
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е агресор в Сирия, но Русия и САЩ си знаят работата..................започва обратното броене за султана Ердоган...............не му остава много време!!!
11
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво прави турската армия в Сирия???Великите сили и бюрократите от ООН къде спят??Има ли изобщо нужда от такава бутафорна организация...........ООН??
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Те тия тарамбуката от Африка и Афганистан всички искат Германия.......................те не са толкова глупави, за тях България е само транзитна територия!!
9
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му пука за проблемите на Турция???Избраха си Ердоган-султан....................сега да му сърбат попарата!!!Явно не само в България, но и в Турция има едни решаващи 80 % с нисък интелектуален потенциал, които гласуват, все едно имат не мозък, ами локум в тиквите си!!!
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България нали е цъфнала и вързала но изведнъж започна много да разбира от Венецуелските и Турските проблеми. А за Руските пък да не говорим там сме най големите специалисти.
7
8
 
3
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
България, е, съдена, ..Има, над- 50дела,.Нейните- терористи,.Ще- копаят, канали,.За, телефони, телевизий, тоалетни ...
6
12
 
13
 
! Отговори
СУ 34 преди 5 години
Те българите винаги са управлявали Турция. Факт е че новият кмет на Цариград е избран с гласовете на 800 000 те хиляди етнически българи, които живеят там!
5
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истанбул (един град) генерира 30% от БВП на цялата страна?!?!?!?! Леле, тая Турция никак не е добре.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това каза арабистът Владимир ЧуковПутин каза гут мен. И аз му вервам.А тоя шарлантанин да си харчи парите,от храчите без гнус в Анталия.