Нетаняху е напът да получи рекорден пети мандат

Частични резултати: Партията му печели 38 места в парламента
Обновена: 10 апр 2019 07:46 | 10 апр 2019 07:30,
13
Нетаняху е напът да получи рекорден пети мандат
Снимка: БТА

И премиерът Бенямин Нетаняху, и основният му конкурент Бени Ганц обявиха победа на вчерашните парламентарни избори в Израел, но политическият ветеран от десницата, изглежда, е напът да получи рекорден пети мандат начело на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Частични резултати при преброени 80 процента от подадените гласове показват, че партия "Ликуд" на Нетаняху печели 38 места в 120-местния парламент. Това е с 8 места повече, отколкото на предишните избори през 2015 година.

Центристката партия "Синьо и бяло" на Ганц ще получи 36 места, съобщиха сайтът на Кнесета и израелски телевизии няколко часа след края на изборния ден.

Въпреки че никоя партия не събира мнозинство от местата в парламента според сондажите, Нетаняху е в добра позиция за формиране на коалиционно правителство с десни фракции, отбеляза Ройтерс.

"Това е нощ на колосална победа", каза Нетаняху пред ликуващите си поддръжници в централата на "Ликуд". Зад него гръмнаха фойерверки, а съпругата му Сара го аплодира и го целуна. "Той е магьосник", скандираше публиката.

Ако спечели, 69-годишният Нетаняху може да стане най-дълго служилият премиер в 71-годишната история на Израел.

Тези избори бяха за него борба за политическо оцеляване заради обвиненията срещу него в корупция.

"Ние сме победителите", каза Ганц, бивш началник на въоръжените сили, който участва в първите си избори. "Искаме да благодарим на Бенямин Нетаняху за службата на нацията".

Политически анализатори обаче предупредиха, че е твърде рано да се каже с точност какъв е изходът от вота, тъй като остават много часове до финалното преброяване на гласовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тоя като Ердоган - тиранин и наглец, ама още по-гаден!
9
3
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Всяка година Израел получава безвъзмездни 1,8 милиарда долара военна помощ и 1,2 милиарда долара икономическа помощ от САЩ и по 1 милиард долара от Германия като репарации за ВСВ. Освен това има и други държави, които й плащат. Така че не ми говорете по-долу, че евреите са успешни политици и едва ли не някакви икономически гении. Това е държава с особен статут в региона! Освен това е и диктатура, така че нормално този дедо да е 5-ти мандат на власт.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напът значи... Да не сте били ***, когато сте завършили образованието си?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи е на път да засрами Тиквата. Нашенския БиБитко скоро ще се бори едва за четвърти мандат.
6
4
 
4
 
! Отговори
БАН преди 5 години
"Така и не се научихте, че няма дума "напът"."Абе тия от БАН не са единодушни по въпроса, ти вече изказа категоричномнение. Точно в горното заглавие е по-правилно "напът".
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не се научихте, че няма дума "напът".
4
9
 
6
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Изключително успешен политик и премиер. Пример за много европейски политици. Изобщо няма да споменавам, че Израел е в съвсем друга гео-политическа ситуация сравнено с европейските държави. Успя да запази и заздрави много от външно политическите си партньорства (включително Русия и Китай), ситуацията в региона е сравнително спокойно (само един по-сериозен конфликт в Газа от 2014), вдигна GDP-то до нива сравними с Германия и Франция, строи ударно инфраструктура. Можем само да мечтаем за Нетаняху
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е израелският Бойко. Всеки от тях ще счупи рекорда за министър-председател в държавата си.
2
2
 
5
 
! Отговори
плъх преди 5 години
Завалията, толкова власт, толкова кражби, обаче няма отърваване от тази ужасяваща женица.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кокала е сладък неще го остави ушатко !