Въвеждат ваксина за варицела от 2021 г

Такива има в Австрия, Германия и Гърция, уточнява специалист
18 апр 2019 17:00, Петя Славова
10
 Въвеждат ваксина за варицела от 2021 г
Снимка: архив, Reuters

Бум на шарки отчита тази година националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Те наистина имат строго изразена сезонност, пикът е в края на зимните и начало на пролетните месеци. През март и април се наблюдава увеличение на случаите, след това започват да намаляват.", уточнява специалистът.

И въпреки започналия спад на болните, само през последната седмица има 930 случая на варицела, което все пак в сравнение с миналата година е с 44 случая по-малко. От началото на годината обаче са 11 350, което е напълно сравнимо с други години. Между 25 000 и 30 000 деца средно се разболяват от варицела всяка година у нас, показват данните, цитирани от "Монитор".

Още по темата

В повечето случаи варицелата протича по един и същи начин. По думите на д-р Кунчев, при някои протича изразено, класически, при други с температура. "Срещат се случаи, които дори не се диагностицират, леко грипоподобно и детето е без обрив. Важното е да протича леко, а в по-голямата си част наистина е така.", уточнява той но и допълва, че има и проценти на усложнения и на по-тежко протичане.  Заради повтаряемостта на заболяването, се счита, че у нас трябва да бъде въведена ваксина за варицела. Такава има в страни като Австрия, Германия, и Гърция. Според лекаря 2021 г. тази ваксина вече може да бъде у нас.

При хора, които карат тази шарка в по-напреднала възраст, тя протича с температура, тежък обрив и усложнения. А с увеличаването на случаите на варицелата се увеличават и тези на херпес зостер, тъй като причинителят е един и същ. "Това се случва при по-възрастни хора заради стрес, намаляване на имунитета. За разлика от варицелата е доста по-неприятен - болезнен и сърбящ. При някои хора продължава по 20-30 дни, и то с болки.", обяснява Кунчев.

По думите му, скарлатината е по-опасна от варицелата, но и по-малко разпространена. От началото на годината у нас има 1110 случая. Водещите мерки тук, особено в детски учебни заведения, е да се затворят групите и да се изследва причинителя. "Добре е, че скарлатината се поддава на лечение. Когато има проблеми обаче, е добре майките да потърсят лекарска помощ. Понякога шарките са толкова трудни за разпознаване, че дори колегите не могат да поставят диагноза от първи преглед. Всички започват като грипоподобни, децата са отпуснати, имат температура, диагнозата се поставя едва след поява на обрива. Имайте предвид, че при скарлатината е задължително антибиотично лечение.", отбелязва лекарят.

Д-р Кунчев коментира и ситуацията с морбили. "Явно доста хора не са си свършили работата. Не са правени имунизации, родителите са били несериозни, не са били търсени от лекари. Това води до натрупване на контингент, а вирусът е изключително заразен. Не бих казал, че обстановката се е успокоила и не очаквам това да стане. Броят на случаите вече е над 400 и най-вероятно ще продължава да расте, обхваща различни райони."


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Аман преди 4 дни
До Една

Какво ривеш ма, я долу са ти казали хората в Гърция я има.
За 5 години все можеше да прескочишда си я закупиш, ако ти е било толкоз наложително.
10
1
 
2
 
! Отговори
Една преди 6 дни
За съжаление от 5 години слушам как тази ваксина ще бъде регистрирана и в България следващата година. Сега пък 2021г.Явно с тези антиваксъри,производителите мислят,че тук няма достатъчно пазар,а то има и се надявам най-сетне да я пуснат в аптечната мрежа.
9
8
 
3
 
! Отговори
Алистър преди 2 месеца
Ако знаехте какви са последствията от ваксините, щяхте да се разтреперите само да чуехте за тях. Вземете проучете първо какво точно има във ваксината и какви са пост ефектите от нейното приемане. Ефектът от прекарана шарка е повишен естествен имунитет. Трябва ли да инжектирам в кръвта на детето си микс от химикали, гной и тежки метали с устойчив маркер в по - нататъчното физическо развитие. Тук не става въпрос за ваксър / антиваксър, а за далновиден разсъдък.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анна преди 2 месеца
Много хубаво, че тази ваксина ще стане достъпна и в България, но е срамота това да се случва чак след 2 години, при положение че по света се орилага от десетилетие. Тук се разбиляваме от шарки като в третия свят.
Моите деца не са карали варицела и ако до 2021 продължи да им се разминава, ще сложим ваксината. Всъщност през 2021 едниният ще е пълнолетен вече, няма да е дете.
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И двете ми деца изкараха варицела скоро. При положение, че няма особени усложнения и се придобива имунитет за чии трябват още ваксини? Бих се съгласил, ако някой не е карал до 20 годишна възраст да се ваксинира.
6
3
 
12
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
В страни като Германия, Канада, Швеция, Австрия, Гърция, Италия, САЩ и части в Испания са забравили за варицелата през последните десетилетия. Ваксината я поставят и в много азиатски и арабски страни. Ясно е, че заради антиваксърите няма да я направят задължителна и тук, но да я има на свободен достъп пак ще е стъпка напред!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ехе хеее ! в Израел слагат такава ваксина още преди 25 г ! - добър ден на бг"европейците"
защо детето да се изрине като жаба,да му останат белези и да страда 10 дена с 40 температура ? а усложненията са страшни особенно при големи хора
4
6
 
12
 
! Отговори
До номер 2 преди 3 месеца
Ами да, да ни е честито!Вместо да се радвате, че се въвежда ваксина, която ще предпази децата Ви от усложниения, от такава болетст, вие недоволствате. Аз бях на 18 години, когато изкарах варицела.Толкова тежко беше, имах обрив дори по вътрешния клепач.И това искате да причините на децата си?!Нямам думи...
3
5
 
13
 
! Отговори
lol преди 3 месеца
Крайно време беше. Варицелата е най-гадната шарка и особено при възрастните протича отвратително. Още преди години познати си 'вкарваха' от Гърция и им я поставяха тук.
2
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето заради това миналата седмица, а и не само, ни бомбадират с тежкото положение с морбили, ваксинираните и неваксинираните и неотложността да слагаме ваксини. Подготвят ни за новата порция.
Да ни е честито!
1
10
 
8
 
! Отговори
О, не преди 3 месеца
Нова самокатастрофа за антиваксарите!