Еврокомисар: Рано е още да свалим мониторинга на България

Българите не вярват на правосъдието, има работа за вършене, смята Йоурова
Обновена: 26 апр 2019 18:55 | 26 апр 2019 16:26,
48
Еврокомисар: Рано е още да свалим мониторинга на България
Снимка: БТА

Отпадането на механизма за наблюдение на правосъдието и борбата с корупцията в България едва ли ще стане през мандата на тази Европейска комисия. Прогнозата е на комисаря за правосъдие на ЕС Вера Йоурова.

"Личното ми мнение е, че това няма да се случи през мандата на тази Комисия. Пред нас няма достатъчно време, а и посоката не е толкова положителна, че да можем да кажем ясно, че можем да спрем механизма", заяви Йоурова днес в Брюксел.

Изказването й беше в отговор на въпрос дали Комисията ще може да изпълни обещанието, което нейният председател Жан-Клод Юнкер даде в началото на мандата си пред България и Румъния - двете държави, които единствени са наблюдавани от Брюксел за правосъдните си системи.

Като причини Йоурова изтъкна липсата на доверие у българите в съдебната система, както и оставащата работа по изпълнение на препоръките на Еврокомисията, които са условие за отпадане на наблюдението. Еврокомисарят подчерта, че усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС, “така, че у хората има доста голямо недоверие към правосъдната система”.

Тимерманс се съмнява, че мониторинга на България ще спре

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2019/04/03/timermans-se-symniava-che-monitoringa-na-bylgariia-shte-spre.406506
 

Тимерманс се съмнява, че мониторингът на България ще спре

Освен това правосъдният еврокомисар смята, че има още конкретни цели за постигане, особено по отношение на “устойчивите мерки и мерките за необратимост, които все още искаме да видим”, каза Йоурова.

Тя посочи, че България има проблеми и с гражданското и с търговското правораздаване, с информацията, идваща от съдилищата.

Вера Йоурова е вторият член на Европейската комисия, който в последния месец изказва мнение, че мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка, няма да може да бъде свален до 1 ноемрври, когато изтича мандатът на Комисията “Юнкер”.

В началото на месеца първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс също изрази съмнения, че отпадането на наблюдението ще се случи тази година.

Според него България има “още работа за вършене”, а ситуацията с независимостта на съдебната власт и борбата с корупцията в Румъния предизвикват сериозна загриженост. Той призна, че ЕС е направил грешна преценка, смятайки, че механизмът "ще може да реши бързо проблеми, които е трябвало да се разрешат още преди разширяването са се оказали твърде оптимистични" и трябва да служи за урок.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. Новият български министър на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че отпадането му е приоритет за работата му като министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
33
 
! Отговори
до кога? преди 5 години
Тези в Европа изобщо знаят ли какво се случва в съдебната система у нас?с мониторинг и приказки тази мафия няма да се пребори.Така наречената съдебна власт и прокуратура е потънала в лукс,невиждани доходи и привилегии на фона на случващото се у нас.
17
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** то имало съдебна система? Че и независима била? А лошковците я застрашавали? Това някакъв сценарий за комедия ли е?
16
0
 
26
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Каква независимост,шефовете в съдебната система се назначават от крадливите политици,как ще получим справедливост тогава?
15
0
 
28
 
! Отговори
хм преди 5 години
За румънската съдебната система може и да има заплаха,щото комшиите постигнаха успехи и сега левичарите се опитват да върнат годините отпреди 20-ина.А нашта съдебна система няма как да бъде заплашена,щото не се е променяла никога към по-добро през последните 30 години!Просто си стоим на дъното!
14
1
 
25
 
! Отговори
позор преди 5 години
Точно тази независимост и безконтролност съсипа България,съдебната система"законно"продаде всичко на крадците и мафията.
13
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
СТРИНКЕ ,КАКВА СЪДЕБНА СИСТЕМА? ????НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ ПАРАТА ИГРАЕ? ??????ИЛИ СИ ЧЕШАШ ЕЗИКА САМО? ????
12
2
 
27
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
Какви са тези измислени проценти? Съдебната система в България е най-корумпираната в света и не виждам как някой ще ни измести от лидерската позиция следващите 20 години, благодарение и с любезното съдействие на националните предатели - Бойко Методиев Борисов, Цветан Цветанов и Делян Пеевски ! Тези хора заслужават да са на бесилото за държавна измяна и геноцид спрямо българския народ !!!
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тримата Шишковци са стиснали здраво за топките БългарияВече 10 години
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е зависимо от рушветите
9
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тази чехкиня не й харесва, че спряхме далаверите на ЧЕЗ и милиардера Келнер за Нова тв.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината ще ви направи свободни. Човечеството и до днес се управлява с хитрост и лъжа по метода ако мине. Затуй е време дa се свалят декорациите и да се види кой, кой е в таз система на власт и контрол наречена демокрация.
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не зная как в Унгария, Полша и Румъния,но в България е КРИВОСЪДИЕ.
6
2
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
след 9 ноември 1989 всичко се разбута а като доиде сдс от 1991 1992 камъквърху камък не остана докато хората скачаха по улиците и искаха свобода исправедливост други деистваха рушаха гласуваха си първо закона за реституциятаи сега всички берем плодовете
5
4
 
19
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Поредната амбициозна юрдечка уредила се като Сталинка на яслата на Ротшилдови. Кой знае, колко още са такива, за които не знаем и един ден ще излязат пред микрофоните, да ни светнат за туй-онуй. Съдебната система е под контрола на ДПС.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се оплачат на арменският поп.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Независимостта била под заплаха?! Ами че нея изобщо я няма -нито съд, нито прокуратура... Всичко е под прякото управление на главния суджук на РъБъ
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....съдебната система в България...никога не е била независима.Винаги е обслужвала властимащите и богатите хора с неясен произход на средства.А сега и престъпниците-но то вече стана едно и също.
1
3
 
31
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Че има ли друга съдебна система ПО КОРУМПИРАНА от нашата ??? Цацаров КОЙ Е ? пълна трагедия! -псевдопрокурор!!- АМИ ВСС -съдия с имоти и кражби - прокуратура защитаваща убиЙци, политици - Къде е БРЕНДО? Къде са ГАЛЕВИ? Къде е ВАСИЛЕВ БАНКЕРА? Къде е шефа НА КПКОНПИ с терасата с банята- Къде е политика асансьорчик? Къде е зам министъра който си ходи в ИМЕНИЕТО КАТО ТУРИСТ? Къде е този министър който плаща на майка си НАЕМ ЗА ДА НОЩУВА В ДОМЪТ И? В БГ СЪДЕБНА СИСТЕМА НЯМА!! ИМА СЪДЕБНА МАФИЯ