Тръмп разпореди: Нови мита на вноса от Китай

Стойността им е за $300 млрд., процедурата започва в понеделник
11 май 2019 08:15, Александър Попов
88
Тръмп разпореди: Нови мита на вноса от Китай
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди вчера на постоянния представител за търговските преговори Робърт Лайтхайзър да започне процедурата за увеличаване на митата върху останалите вносни продукти от Китай на стойност приблизително 300 милиарда долара, предаде БТА.

"По-рано през деня по указание на президента Доналд Тръмп САЩ повишиха от 10 на 25 процента вносните мита за китайски стоки на стойност около 200 милиарда долара. Президентът ни нареди да започнем процеса на увеличаване на митата върху почти целия останал внос от Китай, оценяван на около 300 милиарда долара", се казва в официалното съобщение на постоянния търговски представител на САЩ.

Уточнява се, че информация за процедурата и периода на публично обсъждане ще бъде публикувана във Федералния регистър, а повече подробности ще бъдат публикувани на сайта на Постоянния представител за търговските преговори (USTR) в понеделник.

Също вчера Тръмп написа в Twitter, че през последните два дни САЩ и Китай са провели "откровени и конструктивни разговори за статуса на търговските отношения между двете страни", похвали отношенията си с китайския президент Си Цзинпин, с когото има "много здрава връзка", увери, че преговорите ще продължат в бъдеще и добави: "Междувременно САЩ наложиха мита на Китай, които може да бъдат или да не бъдат отменени в зависимост от това какво ще се случи с бъдещите преговори".

Търговските преговори между Вашингтон и Пекин бяха конструктивни, но за днес те приключиха. Само това ще кажа, посочи финансовият министър на САЩ Стивън
Мнучин снощи.

След края на разговорите Лю Хъ ги е определил като протекли доста добре, предаде Блумбърг.

Главният редактор на китайското издание "Глоубал таймс" Ху Сицзин пък каза, че преговарящите са се съгласили да се срещнат отново в Пекин за по-нататъшни разговори.

Доналд Тръмп определи разговорите с Китай като конструктивни, но каза, че митата ще останат в сила. Той каза, че личните му отношения със Си Цзинпин са "много силни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Сащ преди 4 години
Колко от коментиращите живеят в САЩ,кажете с колко се повишиха цените при последното увеличение на митата
71
2
 
1
 
! Отговори
ДО 80 преди 4 години
Ако не дай Боже Германците повикат " братята" си рашистанциRU вече няма да е ГЕРМАНИЯ, а скапаното ГДР! То оная комунисто- путинистка ханъма меркел почти им разгони фамилията, само бля..довете им липсват, иначе САЩ на Тръмп кефят, как изнасилват пред цял свят " втората" икономика ЧАЙНА! ХАХАХАХБОГ ДА ви пази САЩ- ианци!
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко седмици писахте че Тръм е много -доволен от срещата с Китайския лидер !!!Кой лъже ?Или като винаги съченявсте новини !Затова ви мразят хората !
69
0
 
5
 
! Отговори
пенко преди 4 години
КОИ ОТ НАС ПОМНЯТ -ПРИЧИНАТА ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ???!!! НАЦИЗМЪТ БЕ ИЗПОЛЗВАН ОТ ФИНАНСОВО -ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ГРУПИРОВКИ НЕ САМО НЕМСКИ ,ЗА ВОЕННО ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕРИТОРИИ -ПАЗАРИ - И ЗАВЛАДЯВАНЕ НА РЕСУРСИ И РАБОТНА СИЛА , НО НЕ РАЗСТРЕЛЯХА НЕМСКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ПРИЧИНИЛИ ВОЙНАТА , А РАЗСТРЕЛЯХА "МАШИТЕ" ИМ !!! И ДНЕС ТРУДОВИТЕ ГЕРМАНЦИ ПЛАЩАТ НА АМЕРИКАНСКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ , А ТРЯБВА ПРОСТО ДА ПОВИКАТ БРАТЯТА СИ РУСНАЦИ !!!
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маратонките Найки и анцузите с качулки ще поскъпнат с 25 процента. Гетата в САЩ ще се разбунтуват, както се разбунктуваха преди, и ще започнат да разбиват и ограбват моловете. Не пипайте анцузите и маратонките на хората.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е удър срещу демократите чиито заводи бяха изнесени в Китай. Републиканското производство печели защото е в САЩ. Външната политика и вътрешната борба за власт са преплетени като свински черва.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюЕ това лошо ли е?Аз лично бих искал такъв ръководител за БГ.
65
8
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
за това ли снощи Ердоган клегна и се поклони на Тръмп като се отказа от купуването на С400 от Русия, като причина изтъкна, че Турция е загубена без достъп до достатъчно Американски долари. Интересно, защо Ердоган не иска Рубли и Юани?!
64
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сащ ще играе вече посвирката на другаряСи и Путин. Постепенноще го вкарат в правияпът.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
TRAMP CHTE SASIPE KITAI NO CHTE SASIPE I EVROPA
62
2
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
самата америка едва ли някога помни такъв егоистичен безкрупулен брутален президент в историята си . китай няма как да не отговори но тук е очевадно рекетиорския подход на тръмп че видите ли ако не ни играете по свирката за това или за онова като например да се изтеглите от завзети океански територии с изкуственни военни острови ей така ще ви накажем...и други подобни скрити за нас поводиабе имаме си чудесни отношения но аз искам винаги да съм отгоре е логиката на тръмп
61
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на Тръмп. Да, ще съсипе щатите, но света ще прогресира. Колкото повече изолира щатите от останалия свят, толкова повече останалия свят ще маха граници и мита, и ще се обединява. Санкции налагали и мита... На Китай, който има излишък от долари в размер на трилиони. Ами ако Китай спре производството за щатите за два-три месца? Янките няма да има с какво и задни*ците да си бършат. Изпростяването зад океана доведе до този клоун. Но, "всеки народ си заслужава управниците".
60
7
 
9
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 4 години
В този форум има хора с изключително нисък коефициент на интелигентност, явно са доктори по икономика! Амеркика печели, Китай - губи и то жестоко!!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне 50% от стоките са електроника и машини, който се интересува - има точна статистика в нета.-А другата половина - дребни бо клуци с ниска добавена стойност, без които всеки може. А от 50-те % машини, колко са жизненоважните?
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
BRAVO OTOMAN KAJI IM CHE KITAI VTORATA IKONOMIKA V SVETA ZAEDNO S RUSIQ TURCIQ INDIQ I IRAN SCHTE ZATRIQT KRAVARNIKA KAJI IM GO NIKOI NE BRYSNE VECHE GODEDARNIKA DAJE MYDURO I KIM SAMO BOKI I CVYKI LIJAT TAM NESCHTASTNICI
57
4
 
4
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 4 години
USA SHTE SI PLATI TEZI 25%.....ZASHTOTO VNOSITELITE NA KITAYSKA STOKA SA AMERIKANSKI KOMPANII...KITAY OSVOBODI VDICHKI SVOI KOMPANII ..IZASYASHYI ZA KITAY OT DANATCI! ...TOEST...IZNOSA ZA USA SHTE PRODULJAVA S PULNA PARA....
56
2
 
4
 
! Отговори
PECHATNICA преди 4 години
ABE USA SI STRELQ V KRAKA TOVA E ISTINATA SKORO DYLGA 30 TRILIONA
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
DA 70% BEDNI Q SE RAZKARAI NIKOOI BIL KITAI SAMO DETO CQL SVQT GLEDA A KITAECA RABOTI NIKOI BIL KITAI NIKOI E BG KOCHINATA
54
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно при дрехите Китай не е никой. Китайско яке или пластмасови китайски обувки за 2 лева интересуват само най-долната прослойка на клошарското съсловие. Всички що-годе нормални дрехи идват от Бангладеш, Индия, Пакистан, Тайланд, Турция, вече и от Африка. Пък и дрехи ако се наложи, можем да си ушием и сами.
53
8
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Много са ми смешни китайските защитници - обикновеният кравар щял да плати увеличението :))) Нещо не ги разбирате нещата - Тръмп е в печелившата позиция и диктува цената. Тръпм е човека с доларите и казва на доставчика Днес ще ти платя толкова и точка. Ако не искаш, товари стоката обратно и си я дръж в склада. Вие си фантазирате някакви фантазии, но пропускате дребния факт, че Китай произвежда банална ширпотреба, а не жива вода.