Австрийският вицеканцлер искал дарения от рускиня

Жената се представила за племенница на руски олигарх
Обновена: 18 май 2019 09:11 | 18 май 2019 09:05, Анисия Иванова
61
Австрийският вицеканцлер искал дарения от рускиня
Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе. Снимка: БТА

Голям скандал се разрази в Австрия с вицеканцлера и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе, който бил записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, поставя под натиск управляващата коалиция, като опозицията поиска оставката на Щрахе, а канцлерът Себастиан Курц планира да направи днес изявление по случая, предаде ДПА.

Видеозаписът бе публикуван вчера от списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг". Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе й обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.

Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag).

"Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега", е цитиран да казва Щрахе от "Шпигел".
Австрийският вицеканцлер освен това съветва жената да купи най-големия вестник в страната - "Кронен цайтунг" - който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания.

Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени, отбелязва той и добавя: "Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката." Срещата е била организирана от Йохан Гуденус - политик от АПС, който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство.

Щрахе и Гуденус признали за срещата, след като били попитани от германски медии. В писмено изявление лидерът на АПС отбелязва, че на няколко пъти е казал на жената, че австрийското законодателство трябва да бъде спазено. Записът потвърждава тези негови думи, потвърждава "Шпигел".

Щрахе освен това твърди, че става въпрос за "строго частна" среща в "небрежна, спокойна ваканционна атмосфера с пиене във весела обстановка".

Канцлерът Себастиан Курц от консервативната Австрийска народна партия (АНП) е свикал кризисна среща късно снощи, предаде Ройтерс.

Курц ще направи днес изявление по случая, съобщи неговият говорител, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че въпреки че АНП и АПС управляваха съвместно досега до голяма степен в хармония, през последните седмици на повърхността се появиха напрежения заради връзки на крайнодясната партия с екстремистко, ксенофобско движение.

Опозицията поиска оставката на Щрахе и нови парламентарни избори, предаде ТАСС. Сметната палата на Австрия пък поиска от АПС да даде разяснения за своето финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Каква пропаганда, морков?! Човекът е признал за всичко, чакаме оставка.
27
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалка пропагандна партенка точно преди изборите опитвайки се краварските соросидни отрепкии да плашат гаргите пак с Русия!
26
2
 
5
 
! Отговори
Da преди 4 години
Да националистите за това ги ползват да осъояват някакви интереси тоест тазделяй владей.Иска им се на много държави и народи да видят европа слаба, Зависта е много голяма
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази новина вече има видео по Германските тв , тука само се копира от друг български сайт и нищо повече
24
4
 
3
 
! Отговори
Трудовакъ, до № 27 преди 4 години
Трябва да се ограничи влиянието на всички тези външни сили, които ни пречат да бъдем космическа държава, производител и износител на електроенергия от АЕЦ, т.е. да бъдем ядрена държава, да бъдем транзитьор на природен газ, електроенергия и други стратегически стоки, да произвеждаме високотехнологични продукти с голяма принадена стойност, които да продаваме в САЩ и ЕС, да се забранят всякакви земеделски субсидии, освен за розопроизводство, тютюнопроизводство и такива с преобладаващ ръчен труд.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да я е изльгал коллото да дрьпне партията си на пред наизборите през 2017 гадина.
22
3
 
6
 
! Отговори
Трудовакъ преди 4 години
От всичко написано в тази статия най - добре се открояват подривните и вредителски дейности, които са основно занимание на т.н. НПО. Там е пълно с агенти на чужди разузнавания, откровени предатели и изменници, продажници, готови за шепа грошове да продадат родината си и нейните интереси. НПО с външно (грантаджийско) финансиране - филиал на чужда разузнавателна служба. За съжаление, това не е констатация, а аксиома. И не само в Австрия или България, навсякъде това е безотказно работещ модел...
21
7
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Хубавото в цялата ситуация е че руската раждаемост е катастрофална и немогат да контролират и използват територията си.Русиянняманникакво бъдеще демографски са аут.Последни напъни на една обречена ко.ина!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е ударна спец акция,жалко,че в България няма такиваакции.Много сме зле,народа ни беден,а горе комунистите грабят ли грабят,40 000? за шампанско дават и да слушат шушана.На избори,да ги изметем рекетьорите!
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо руският премиер не иска пари от австрийци? Защото Австрия е бедна планинска държава, а Русия е богата равнинна държава.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рускините поне иммат пари и с тях ооправяят бюджета на много европейски-и не само- страни,защото купуват лукс.А нещастните укро-девойки мечтаят за поне някакви пари да изкарат от ЕС-- къде с п..р.о.сия, къде с черна работа,къде с прос..титуц...ия.Сравняват ги с българки..Чух в автобуса в Лондон един разговор по телефона на висок глас, как щастливата българка се хвалеше, колко са доволни били англизи от нейното чистене..Мила Родино....
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов и компания не са само продажници , те са и дерибеи и крадци от най голям калибър, при тях се краде в милиарди, така че такива фалшиви новини не са интересни
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшива новина от типа всички са маскари затова не ни гледайте нас.Цветанов пуска партенки за да отклонява вниманието преди изборите.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само българите са продажници.Срамота от тази богата просперираща държава която уж е неподкупна. Иначе като ги слушаш....Къде е полицията им и защо не казват нищо по техните новини??
14
2
 
5
 
! Отговори
Kuncho преди 4 години
За разлика от България,този политик в Австрия искал дарение за партията.ВБългария дарението щеше да е поискано персонално за конкретния политик. С част от парите политика, щеше да държи в зависимост партията си с дарения.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшиви новини от операции на ЦРУ.Уса не може да преживее ако някой не играе по свирката им.Ако някой се беше загрижил за големи кражби и подкупи да запише Борисов и Цветанов, за големи но не толкова министрите.А за планиране на кражбите Домусчиев и група масони. Тогава тази смешна статия няма да е интересна.Но защо ли никой не записва големите кражби?
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АВСТРИЯ МОЖЕ ДА Е МАЛКА,АМА СИ ИМА ВИЕНА НАЙ ДОБРИЯ ГРАД СТОЛИЦА ЗА ЖИВЕЕНЕ В СВЕТА!!!!ТОВА НЕ Е ПРОДАЖНА БЪЛГАРИЯ.ПУТИН ИЗКУПИ БЪЛГАРИЯ ПЕТ ПЪТИ И АКО НЕ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ АДЕКВАТНИ МЕРКИ,СЛЕД ГОДИНА ДВЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИМ И НА РУСКИ ЕЗИК,ХА ЧЕСТИТИ ВИ,БОЙКО,КОРНЕЛИЯ,АХМЕД ДОГАН,ПЕЕВСКИ,ШКЕМБЕ ВОЙВОДА,БОЛЕН СИДЕРОВ,МАГАРЕШКИ.
11
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
На канцлерът баба му била българка .....
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОДАВАНЕ НА ОСТАВКА И СЕ СПИРА РЪКАТА НА ПУТИНЛОШОТО Е,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Е ПРЕВЗЕТА И КУПЕНА,ЛАКЕИТЕ СА В ПАРЛАМЕНТА И НЯМА МЪРДАНЕЗА ТОВА,АКО ИСКАТЕ ДЪРЖАВАТА ДА НИ ПРОСЪЩЕСТВУВА ГЛАСУВАЙТЕ С РАЗУМ ЗА ДСБ И ВСИЧКО ОГРАБЕНО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ И НАКАЗВА ЩЕ СЕ ВДИГНАТ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ,А ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛНО ДО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!КЬОВЕШИ СТАВА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР,С КОЕТО ДОПЪЛНИТЕЛНО ЩЕ ДОПРИНЕСЕЗА СПРАВЯНЕ С КОРУПЦИЯ И СЪДЕБНА СИСТЕМА.СЪБУЖДАЙТЕ СЕ!!!!!!!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тук НПО-та замесени. Сигурни - за да се дадат пари на управляващите.