Абитуриентите влизат в живота плахо, на подскоци

Доц. Маргарита Бакрачева пред Puls.bg
1 юни 2019 13:50,
21
 Абитуриентите влизат в живота плахо, на подскоци
Източник: Reuters
- Доц. Бакрачева, около знаковото отброяване от 1 до 12 и цялата еуфория на абитуриентските балове, като че ли темата за прехода от юношеството към зрелостта остава на заден план. Не е ли това един от най-трудните и важни етапи в живота?
 
Всяка промяна в социалните роли, които имаме, особено когато е съчетана с прекаленото много избори днес, е сътресение. Това най-ясно е изразено в теорията за възникващата зрялост, която казва, че психосоциална зрялост в наши дни се постига на 29 г. - тоест има един много по-дълъг период на адаптация, който е необходим на младите хора за да бъдат устойчиви и готови за „големия живот“.
 
Още по-интересното е, че теорията датира още от 2000 г. и оттогава досега още по-динамично са се развили събитията. Периодът е необходим на младите най-вече заради многото възможности, които имат - могат да учат, да работят, да живеят навсякъде.... Но от друга страна често този по-дълъг период на адаптация остава неразбран от родителите. Все още е валидна позицията им: „На твоите години вече знаех какво искам да правя с живота си“, но едно е да имаш 10 университета, между които да избираш и друго е да имаш света пред себе си.
 
- Подготвени ли са децата да бъдат самостоятелни във време, в което масово 30-годишните още живеят с родителите си? Последното изследване на Евростат по темата показа, че у нас момчетата живеят при мама и татко до 31,7 г., а момичетата до 27,5 г.
 
Тук обаче не става дума за психоемоционална зрялост, а за норми. Това, че в Швеция например младежите излизат рано от семейство – на 18 години, не означава, че периодът на адаптация не важи и за тях. Колкото до ситуацията при нас смятам, че това е най-красивото, което сме запазили – модела на семейните отношения. Днес просто се изисква много повече време, за да можеш чисто психологически да се отделиш. Така че в това отношение сме добре и дори може да го тълкуваме в положителен план.
 
Колкото до късното заживяване сами, то до голяма степен е свързано с тенденцията на отлагане на възрастта за встъпване в брак, първо дете и т.н. Това е и европейската тенденция на застаряващото население.
 
- С каква нагласа правят първите си крачки абитуриентите – скачат смело в живота или се придвижват на подскоци - объркано и плахо?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Ем да бе, прав си, *** ако бях на 40 години, ама други на моят възраст живеят у невки дупки като завършат, ще бачкат за по 1000 лева, а аз от сега се натискам за да си сменям кариерата към финанси ида вкарам мазно-мазно по 10-15 к на масец ох на батяяя....Така че имам за кви да се хваля! В банковата сметка вече и *** 20 бона. На тая възраст повечето немат 200 лева.
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще навъртат стаж като заварчици. На Дачев му трябват висок разряд и дава колкото пари искат. Само на дъщеря си пропуснал да и даде тази желана работа...Венсеремос, работническа класа! Шефовете вече ги имате и все са най-добрите - герои на дивия капитализъм!
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Добре идеален си.Печелиш 3000 месечно.Един апартамент в сф струва четвърт милион.Дерзай и успех с покупките.Успелите хора не се хвалят със заплатите си.
14
0
 
32
 
! Отговори
Съвет за младите преди 4 години
Млади - Тъсте, батю ви ви казва- търсете партаааа! Парата, парата, парата търсете, че дургото са глупсоти! Ак нещо, не са види, да ви носи пари, значи не става!
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 11Web девелъпърче, започнах да уча още 6ти клас!И къде па видя 23000 лева, тос па тоя. 2300 до 2900 според таксовете тоя месц!"се ми е тая колко печелиш" -Ем да е, и на мене ми е се тая, тес младите дет за нищо не стават.Скоро вадя C2 по английски и БУУУМ - само в чуждестранните фирми в бегенце, да вадя по 6-7ка!!!!*Micedrop* .... бавно се отегля, победоносно.
12
0
 
41
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Вярно ли на 22 години работиш във фирма в България и заплатата ти е 23000 лева? Сигурно си зам директор.А твойте родители са управителният съвет? Е не всички са директори,батка.Нито имат татенца и майчици милионери.Все ми е тая колко печелиш коментарът беше по статията,че в Бг обстановката не позволява на младите хора да имат самостоятелен живот.
11
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"психосоциална зрялост в наши дни се постига на 29 г."Дрън-дрън че пляс. На 50 направо. Или с пенсията, да ти връчват грамота за психос... кавато такм ивотия казахте!!!
10
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Ем, койт за кот учил, батка!Някой от нас, още на 22 години забачкахме с по 2-3 ка заплатки.
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питам Не всички са, като оези ***, коит омасово виждаш по баловете :)
8
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крехко невинно месо за фабриката.
7
1
 
44
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо се правят на тежкари на абитуриентската, а после влизат плахо, на подскоци в живота?
6
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като почнат да бълнуват глупости...В Швеция излизали на 18 год. ама в Швеция един панелен апартамент не струва 30-40 години изплащане и гладуване.Е тва е малката разлика.Да в Швеция обикновени учителки карат джипове Субару и Волво на 3-4 години а в Бг се чудят как да си платят парното и тока.
5
0
 
50
 
! Отговори
Сатанаил мениджъра преди 4 години
Добре дошли в ада на месомелачката.
4
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се адаптира още на 21... Не знам, какви са тея 29 годи и дека ги при казвате тука...
3
1
 
63
 
! Отговори
стефчо преди 4 години
Чакат ги заводите на олигарсите за 600 лв на три смени,и касата на Лидл и Кауфланд по 12 часа на ден-ей това ги чака!
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офф като почнат да бълнуват глупости...В Швеция излизали на 18 год. ама в Швеция един панелен апартамент не струва 30-40 години изплащане и гладуване.Е тва е малката разлика.Да в Швеция обикновени учителки карат джипове Субару и Волво на 3-4 години а в Бг се чудят как да си платят парното и тока.
1
2
 
52
 
! Отговори
А1 преди 4 години
Преди 2 години завърших и силно ми се иска да узаконят евтаназията тотално ми писна от липсата на каквато и причина да живея и от постоянното напрежение как ще се справиш