250 000 чехи на протест: Писна ни!

Те поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш
23 юни 2019 21:40,
59
250 000 чехи на протест: Писна ни!
Снимка: Reuters

Хиляди чехи излязоха днес в Прага на протест с искане за оставка на премиера Андрей Бабиш в най-масовата проява на обществено недоволство от Нежната революция през 1989 г., която свали комунизма, предаде Ройтерс.

Митингът в парка "Летна" беше кулминация на поредица от демонстрации срещу Бабиш през последните седмици. Премиерът е разследван заради предполагаеми измами и конфликт на интереси.

Организаторите казаха, че по техни изчисления са се отзовали около 250 000 души от цялата страна, но тези данни няма как да бъдат проверени, отбелязва БТА.

Някои участници носеха лозунги с текст "Оставка", "Писна ни", а други развяваха чешки знамена и флагове на ЕС. Много семейства бяха довели децата си на протеста, който протече мирно, както и предишните, насочени срещу Бабиш и неговия министър на правосъдието.

През април полицията обяви, че Бабиш - бизнесмен милиардер, влязъл в политиката, трябва да бъде обвинен в измама заради злоупотреба с европейски субсидии преди десет години, с които построил хотел и конферентен център край Прага. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно.

Назначаването на нов министър на правосъдието непосредствено след като становището на полицията беше огласено, предизвика демонстрации, на които беше изразено подозрение, че Бабиш се опитва да влияе върху разследванията срещу него. Той отрича и това обвинение.

Днешните протести бяха организирани от гражданската група "Милион моменти за демокрация", създадена от студенти. На събитието, започнало около 16.30 ч., не бяха поканени оратори политици.
Бабиш претърпя и друг неуспех заради изтекли предварителни резултати от одит на Европейската комисия, който заключава, че той е бил в конфликт на интереси като бенефициент на доверителни фондове, където прехвърлил бизнеса си на стойност 3,7 милиарда долара, според "Форбс".

Бабиш твърди, че одитът е неточен и това може да се докаже чрез окончателните заключения, които се очакват по-късно тази година или в началото на 2020 г.

Премиерът каза, че хората имат право да протестират, но категорично отказа да подаде оставка.
Неговото популистко движение АНО остава най-популярната партия, макар че подкрепата за нея спадна леко през последните два месеца до 27,5 процента, според допитване на агенция Кантар, чийто резултати бяха оповестени на 9 юни.

Бабиш има и достатъчна парламентарна подкрепа, където вот на недоверие, насрочен за идната седмица, вероятно ще бъде неуспешен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАБИШ ШИБА РУСКАТА АГЕНТУРА! РУБЛАДЖИИ РЕВАТ НА УМРЯЛО! ЧЕХИТЕ МАЧКАТ РУСИЯТА НА ПАРЧЕТА.
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГАЙНУТДИН АХМЕРОВТОЧНО ТАКА, БЪЛГАРИТЕ ИЗЛИЗАТ САМО НА ПРОТЕСТИ ПРОТИВ РУСОФИЛИ И КОМУНИСТИ!
14
6
 
26
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 4 години
До АнонименНе е вярно. Българите излизат само ако от Протестна мрежа, Отворено общество, Америка за България и други НПО-та го изкарат от летаргия, естествено срещу 30-50 лв. за по 2-3 часа иначе онези от окупирай СУ си изкараха и по 100-200 лева. Лично и аз чакам кога отново ще ни изкара чичко Сорос. Истината е че само *** бяга от парите а НПО-тата плашат и то порядъчно.
13
2
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Че то всички крадат,кой каквото докопа.Въпросът е вървят ли нещата в Чехия или не!?Примерно и Орбан попипва,ама движи работата в Унгария,хората са доволни общо взето.Е,то и от Баце са доволни,най-вече тъмничкия електорат на ДПС...
12
1
 
7
 
! Отговори
Б.М.Б. преди 4 години
Абе, крийте ги тия милиарди бе, колеги! Ще разтурите цялата мандра, недейте така!
11
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕВРОАМЕРИКАНСКИЯ БЛОК СЕ ОФОРМЯ И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ! КОМУНОРУБЛАТА ТРЕПЕРИ!
10
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПИСНА ИМ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ КРАДЦИ, МНОГО ИМ СЕ КРАДЕ А БАБИШ ГИ БИЕ ПРЕЗ КРАДЛИВИТЕ МОРДИ
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за това чехите, румънците, гърците и прочие ще са добре, защото излизат и протестират. ние си стоим у дома и затова дупетатите ни си правят каквото искат!
8
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ БИЯТ СОЦИАЛИСТИТЕ
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чехите са готини! А българите кога?
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизмът е крехък и лесно се сваля. Излизат на един протест, няма реакция от полицията - и пада комунизма. Но капитализмът пада трудно. Полицията бие, пръска, заслепява и оглушава протестерите. И нищо не се променя. Богатите богатеят, бедните обедняват и ядат бой от буржоазията безполезно и безслислено.
5
1
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
И на нас ни писна от тикви и физкултурници и квадратни герберастки мутри ама....
4
2
 
36
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
А останали в България Българи кога ще излезнат или предпочитат да гледат саира по телевизията няма такава държава
3
2
 
28
 
! Отговори
Боби преди 4 години
и на нас ни е писнало,но.....?!?!
2
13
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
През април полицията обяви, че Бабиш - бизнесмен милиардер, влязъл в политиката, трябва да бъде обвинен в измама заради злоупотреба с европейски субсидии преди десет години, с които построил хотел и конферентен център край Прага........................................................Значи и той е *** !
1
4
 
13
 
! Отговори
Бабуш авантакис преди 4 години
Кучето си лае а кервана си вьрви.