Руска военноморска група е в пристанището на Хавана

Самолет на руските ВВС се е приземил във Венецуела
25 юни 2019 08:49, Елка Василева
81
Руска военноморска група е в пристанището на Хавана
Снимка: Reuters

Руска военноморска група начело с фрегатата "Адмирал Горшков" пристигна вчера в пристанището на Хавана, предаде Франс прес.

В руската флотилия са логистичният кораб "Елбрус" и влекачът "Николай Шикер". Според руски медии след Куба тя ще отплава за Венецуела.

Исторически партньори през Студената война, Хавана и Москва се сближават през последните месеци, докато Вашингтон затяга санкциите срещу Куба, упреквайки я за подкрепата й за венецуелския президент Николас Мадуро.

Москва отрича да е изтеглила военните от Венецуела

В началото на май кубинският комунистически лидер Раул Кастро получи най-високото отличие на руската Комунистическа партия - орден "Ленин". Тогава той подчерта "историческите връзки между двете страни, които днес се засилват и обновяват", отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Влизайки в Хаванския залив, фрегатата "Адмирал Горшков", която е от последното поколение руски бойни кораби, даде поздравителни салюти, на които кубинците отвърнаха от колониалната крепост "Сан Карлос де ла Кабаня".

Още по темата

Според комюнике на Революционните въоръжени сили на Куба руските моряци ще посетят кубинския боен флот, както и "исторически и културни обекти".

Точната причина за посещението не е ясна, посочва АФП.

Самолет на руските ВВС е кацнал на международното летище във венецуелския град Майкетия, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци и на два уебсайта, които следят движението на самолетите. Това става три месеца, след като кацането на друг руски самолет във Венецуела разпали словесна война между Вашингтон и Москва, добавя Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
10
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Дано не почнат и Антрактида да експлоатират, че тогава съвсем ще се увеличат катаклизмите.
19
7
 
20
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Напомня на "Кубинската криза". Няма да седнат на масат за преговори.САЩ след Гражданската, не са водили война на собствена територия. Разчитат на страх от ядрена заплаха, което е безсмислено при новите реалности.Особено след изказването на Владимир, че освен държави, ще бъдат атакувани командните центрове, на САЩ трябва да им светне червената лампичка.Да се молим да не нападнат Иран - в превод 3-та световна.Ако САЩ си мечтаят, че Русия няма да нападне - грешат,ерата на Елцин и Горби отмина.
18
2
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Тоя свят не отива на добре. Скоро самата Земя няма да издържи и ще ни тегли балтията. Руснаци, американци, китайци с апетити за все повече власт и контрол над масите. СКОРО ЩЕ ИМА РЕЗЕТ НА СИСТЕМАТА!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според комюнике на Революционните въоръжени сили на Куба руските моряци ще посетят кубинския боен флот, както и "исторически и културни обекти".Бoже колко много кадифени мечета ще има да пошляпват докато си дръпват от дебелите пури
16
26
 
9
 
! Отговори
Къде е Курск? преди 4 години
Дано успеят да се приберат на сообствен ход, че руските тенекии имат навика да потъват лесно
15
0
 
37
 
! Отговори
9К51 преди 4 години
Брей голяма новина Ел-ке, кораб влязъл в пристанището на Хавана!? Къде да влезе един кораб, в кръчма ли, или тупурдията е за това че е руски? Преди няколко дена хамериканците бяха в Одеса .. съвсем нормална практика...
14
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЩОМ НЯМА ТАНКЕР ЗНАЧИ СА С ДОСТАВКА НА КУРИЕРСКА ФИРМА, САМИ НЕ МОГАТ ДА СТИГНАТ
13
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анониментанкер с въглища
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В руската флотилия задължително присъства и танкер.Пропуснали сте да го споменете.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем, руснаците идват на посещение дори в България, какво остава за комунистическа Куба която подкрепя Русия. Демокрация. Американците пък ходят в Украйна.
10
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СКРОМНО ПРЕМЪЛЧАНО Е, ЧЕ РУСКАТА ГРУПА Е ДОСТАВЕНА ТАМ СЪС СПЕЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ НА ДИЕЙЧЕЛ ХАХАХАХАХА САМИ НЕ МОГАТ ДА СТИГНАТ...
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Братско" посещение на "ДОБРА " воля.
8
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРИ КОРИТА ЗА ДА СЕ ЛЪЖАТ КУБИНЦИТЕ ЧЕ НЯКОЙ ПАЗИ КОМУНИЗМА
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точната причина за посещението не е ясна, посочва АФП. За кого може да е тайна, че този поход през два океана е демонстрация на руския флаг.Руската военноморска група начело с фрегатата "Адмирал Горшков" прекоси Тихия океан, премина през Панамския канал и се отзова в Карибския басейн в Атлантическия океан.
6
1
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Руските моряци ще посетят" исторически и културни обекти "..Екскурзийка , а вие какво ?
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Многополюсен святЕСТЕСТВЕНО! ЧЕРНО МОРЕ И ЗОНА НА НАТО!
4
20
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Уважаема редакция, Съжалявам но иранците са в съседната статия и затова няма коментари. Социалистическите *** също и помагат своите джухаднистки събратя.
3
8
 
28
 
! Отговори
Многополюсен свят преди 4 години
Добре е, че са отишли. След като американски военни кораби идват в Черно море, нормално е руски военни кораби да отиват в Куба и Венецуела. Светът беше за кратко време еднополюсен но вече не е, и това е добре за държави с малък военен потенциал като нас.
2
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТИШЛИ СА ДА СПАСЯВАТ КУБИНСКИТЕ ДИКТАТОРИ ОТ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ПРОМЕНИ
1
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този флот само американската брегова охрана му е достатъчна.