"Операция Буркини" успя... да затвори басейните в Гренобъл

Спасителите в Гренобъл сами поискали тази мярка
28 юни 2019 09:44,
61
"Операция Буркини" успя... да затвори басейните в Гренобъл
Снимка: Twitter

Въпреки горещата вълна, която заля Европа, във френския град Гренобъл и двата обществени басейна затвориха за посетители.

Решението на спасителите е след като мюсюлманки в Гренобъл решиха да протестират срещу забраната за къпане с буркини. Жените на два пъти проведоха инициативата си, подкрепена от "Граждански алианс за Гренобъл".

Общинския съвет на града е затворил басейните по искане на спасителите, които са поискали да се въведе мярката, защото те са там, за да опазят посетителите и не могат да го правят, ако се притесняват от тълпите, отишли да видят проявата на мюсюлманките.

Още по темата

Все пак от общинския съвет съобщават, че работят в посока решение на проблема.

"Операция Буркини" стартира преди месец, когато членове на групата "Граждански алианс за Гренобъл" решават да защитават правата на мюсюлманките.

Тогава две мюсюлманки посетили басейн, скрили почти цялото си тяло, с изключение на ръцете, краката и лицето. Спасителите им казали, че подобно плажно облекло не се допуска.

Въпреки това двете жени влезли в басейна и останали там за час, докато околните ги поздравяват.

Акцията им привлече особено внимание в социалните мрежи, където много хора подкрепят жените, но и много ги критикуват.

Франция беше първата европейска страна, която забрани пълното скриване на лицето на обществени места - мярка, насочена конкретно срещу бурките. По-късно Европейският съд за правата на човека потъврди забраната, отхвърляйки аргументи, които твърдяха, че така се нарушават религиозните свободи.

Крайнодесните политици във Франция осъдиха акцията на жените, като депутат от района заяви в Twitter, че буркините "нямат място във Франция, където жените са равни на мъжете".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
смисъла на плажа е да се съблечеш, да разпуснеш, тен да хванеш! тия по добре да лежат на градинката, или в парка! то нема разлика!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гренобъл по улиците се вижда, че съставът на населението драстично се е сменил...
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
представете си един басейн пълен с 50 жени с бурки.т.е.омотани с чаршафи.та той ще бъка от бактерии и ЗАРАЗИ.
23
1
 
11
 
! Отговори
Жапанката преди 4 години
Това е напаст!
22
1
 
19
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Малко не ви ли притеснява?Тази толерантност към мюсюлманите?Ще дойде време и имената ще ви сменят на мюсюлмански, за да не ги обиждате с вашите имена.Ще забулят жените и дъщерите ви, вас ще обрежат.И никакви църкви, защото шума на камбаните пречи.Кой запали Норт Дам?
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинско и алкохол да не продават по плажовете също не искат ли, да вземем и ний да се омотавм в чаршафи на плажа да не им притесняваме религията
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си отиват по държавите като не им изнася, щом са дошли в европа да се съобразяват с европейските закони, ако се излегна по бански в саудитска или кувейт дали няма да ме арестуват набързо, идват като бедни бежанци да ни ядът хляба чак пък и сме длъжни да се съобразяваме с религията им постоянно
19
0
 
12
 
! Отговори
Пингвини преди 4 години
Кривия Макарон да въведе данък Бурка - да се прилага във всички обществени сгради и басейни като допълнителна такса вход за """костюма""".
18
0
 
16
 
! Отговори
A преди 4 години
Е, сега го плювайте Путин), той всичко каза правилно- либерастите дадоха прекалено много права на тези... и с това прецакаха себе си.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотията не е непремено европейска. От доста години в Тексас е така. На плажа в Хюстън няма да видите и една жена по бански. Къпят се с дрехите. Това е Америка, 21-ви век.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** получи ли си дневната доза захранване или още е нервен?
15
0
 
62
 
! Отговори
българин преди 4 години
Те , мюсулманките са ясни , ами тия крави и *** , дето са тръгнали да ги подкрепят , на тях къде им е акъла ??!!
14
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер! Нека сега целия град изпоприпадат от жега заради тия двете! Да видим после колко ще са толерантни! То нахалството на някои хора граници няма! Като искаш да се правиш на пингвин ходи си в С. Арабия си се прави на каквото искаш! Ама като си на гости се съобразяваш с правилата в дома на домакините.
13
2
 
63
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Има една хубава поговорка, която с все по-голяма сила важи за Европа: Кой каквото сам си направи, друг не може да ме го направи.Тъпите европейски крави цвилят, за да могат мюсълманките да ходят на плажа по техните са традиции. След някоя друга година, ще трябва да приемат и традиционния им начин на живот, който включва жигосвоне, бой с камъни, бичуване и др подобни наказания публично на площада. Това са им традициите!
12
1
 
51
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Това е един показателен пример за избирателна толерантност. Една група хора в случая искат да се къпят с дрехите, за друга група това е неприемливо и неприятно. Кой решава, че на едните са нарушени правата, а другите убеждава че бъркат и са лоши!? Все си мисля, че като европейци, би било логично да убедим къпещите се с дрехи че да се съблекат е по-полезно, хигиенично, удобно и т.н. Но сигурно бъркам:(
11
43
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е длъжна да се съобразява с правилата на исляма, нали е толерантна към другите религии.
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
където жените са равни на мъжете".-------------------------------------АМИ ДЖЕНДЪРИТЕ? КЪДЕ ГИ СЛАГАТЕ И ТЕ НА КОГО СА РАВНИ?
9
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква стана тя. За исляма или хубаво или нищо.
8
0
 
98
 
! Отговори
Стеф преди 4 години
Тогава ще трябва да разрешат прашките на плажа в мюсюлманските държави. Така би било честно.
7
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исляма е цяла инструкция за начин на живот.За да могат тарамбуцците да живеят по правилата на исляма,Западна Европа трябва да забрави своите правила и да приеме тарамбушките.Няма как да съществуват едновременно две противоречащи си правила. Засега европейците само губят територия и традиции.Някой да отиде да инсталира коледна Коледна елха пред къщата си в Саудитска Арабия, за да усети каква толерантност лъха от техните затвори.Приемането на християнството в СаудиА. се наказва със смърт,веднага.