Франция ще се бори с изоставянето на домашни любимци

Депутати внасят закон срещу недостойната практика
Обновена: 30 юни 2019 23:01 | 30 юни 2019 23:00, Веселина Йорданова
13
Франция ще се бори с изоставянето на домашни любимци
Снимка: БТА, архив

Френски депутати искат да сложат край на практиката на масово изоставяне на домашни животни, особено през лятото, когато хората отиват на почивка и изхвърлят любимците си на улицата, предаде Франс прес.

Двеста и четиридесет парламентаристи от всички политически партии обявиха днес в седмичника "Журнал дю диманш", че в скоро време ще внесат проект на закон за прекратяване на практиката на масово изоставяне на домашни животни, която "е недостойна за цивилизованите общества и за Франция".

"Как да приемем, че 100 000 кучета и котки се изоставят всяка година в нашата страна? Това е един тъжен рекорд на европейско ниво", казват депутатите в статия в изданието.

Около 60 000 животни се изоставят във Франция само през лятото въпреки кампаниите на асоциации, защитаващи животните. През 1999 г. бяха приети по-сурови санкции за хората, изоставящи животните - две години затвор и 30 000 евро глоба. Но ефект от тях така и не беше постигнат.

Според депутатите основната мярка за превенция срещу изоставянето на животни е идентификацията на котките и кучетата, която стана задължителна съответно през 2012 г. и през 1999 г. Но ефикасността на тази мярка е относителна поради липсата на санкции и контрол, казват депутатите.

Те смятат, че едно от решенията би могло да бъде задължителна стерилизация на котките. Друго решение би било старческите домове да приемат освен възрастните хора, и техните домашни животни. Освен това в училищата трябва да има програми, които да направят децата по-отговорни към съдбата на животните. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината е, че хотела за кучета и котки е скъп, а някой трябва да гледа това куче или котка, докато хората са на почивка. Като човек, който преди години е имал и куче и котка едновременно, мога да твърдя, че кучето е най-подходящия домашен любимец, но както всеки домашен любимец освен,че е удоволстиве, то си е голяма отговорност. Има някакви странни хора изпитващи панчиески страх от кучетата, за които лечението е ясно - да си вземе куче от средна или едра порода и да го отгледа от съвсем малко
9
1
 
4
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Причината е, че животното е моден аксесоар. После само се сменя с ново от магазина.
8
1
 
4
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Да се забрани търговията с домашни любимци тотално. В България също сме рекордьори, но тъй като никой нищо не преброява, а само предполага сме статистически НОГО цивилизовани
7
0
 
3
 
! Отговори
Бито куче преди 4 години
Бау бау
6
0
 
1
 
! Отговори
Иван Пешев преди 4 години
Не другари демократи идентификация и местния ветеринар следи и прибира част от глобите :) и ще има баланс !
5
2
 
14
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
Франция е Алжирски-Мароканска септична яма!!
4
2
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Франция си е оплела кошницата взела си е Елзасс и Лорен а и де факто Валония си е френска.Та и за кученцата могат да помислят.
3
3
 
1
 
! Отговори
ВА преди 4 години
Чл. 399 до чл. 405. От Военния кодекс. Настоявам за арбитраж по военен закон. В условията на мир не съм нарушил нито един член, в условията на война не съм нарушил нито един член, а съм спазил всички членове до един ... такива каквито са били преките и непреките ми заповеди и нареждания според закона и професионалната етика. Нарушилите гореизброените членове да бъдат приведени под отговорност от ВП
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отиваш на море, като се върнеш минаваш през зоомагазина и се прибираш с ново кученце!?Сбърканяци
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много харесвам кученцата, дано Франция се пребори и с изоставянето на хора по улиците, тогава ще си възвърне статута на социална и хуманна рапублика.