Какво може противоракетната система С-400, която Турция купува от Русия?

Комплексът включва мобилен радар, команден център и ракетоносец с 4 ракети
1 юли 2019 19:45, Елка Василева
203
Какво може противоракетната система С-400, която Турция купува от Русия?
Снимка: архив, Reuters

Въпреки заплахите от САЩ в най-скоро време Турция ще получи модерната руска противоракетна система С-400. Защо това руско оръжие е толкова специално?

Турция явно ще стане първата и единствена членка на НАТО, която ще се сдобие с модерната руска противоракетна система С-400, пише Дойче веле. И то съвсем скоро - вероятно още през юли.

Изглежда, че не е имало голяма полза от призивите на американското правителство за отмяна на сделката с Русия, чиято стойност възлиза на 2,5 милиарда долара. Във Вашингтон се опасяват, че чрез своите оръжейни системи Москва би могла да шпионира НАТО. Затова американците заплашват, че няма да доставят на Турция обещаните американски изтребители F-35.

Първата доставка на С-400 в Турция - до дни

С-400 "Триумф" е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие. Това е най-мощният модел от поредицата противоракетни системи, разработени след Втората световна война в СССР и модернизирани по-късно в Русия.

Числото 400 символизира максималния обхват в километри. Според Министерството на отбраната в Москва С-400 трябва да бъде гръбнакът на руската противовъздушна отбрана. Системата е пусната в експлоатация през 2007 година. Оттогава все повече военни части биват оборудвани с нея - включително на анексирания украински полуостров Крим, както и на руския ексклав на Балтийско море Калининград.

Предимствата на С-400

Комплексът С-400 включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Производител е държавният оръжеен концерн "Алмаз-Антей", който попада в списъка със санкции, наложени от ЕС и САЩ заради действията на Русия срещу Украйна.

С-400 е способна да унищожава разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число – и "невидими" самолети, разработени по технологията "Стелт"), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, както и безпилотни самолети на височини до 27 километра. Руските медии твърдят, че руската противоракетна система е по-добра от тази на САЩ или Франция.

"Докато Западът произвежда по-добри самолети, руснаците винаги са били лидери в ракетната технология", потвърждава Ричард Конъли от университета в Бирмингам, Великобритания. Според него,важно предимство е и цената: "С-400 е два пъти по-евтина от американската система "Patriot"", казва Конъли.

Зад покупката на тази противоракетна система обаче биха могли да се крият и политически причини. Самият факт, че С-400 е специално проектирана за действие срещу американски оръжия, би могъл да бъде привлекателен за Турция, смята британският експерт.

Още по темата

Според московския военен експерт Александер Голц закупуването на С-400 е чисто политическо решение. "Турция няма врагове, от които да трябва да се защитава с С-400. Това е сигнал, оправен към САЩ и другите, че Анкара упражнява независима отбранителна политика", казва Голц.

Турция ще бъде втората страна след Китай, снабдена със отбранителни системи от вида С-400. И Индия вече е подписала договор за 5,5 милиарда долара и очаква своята доставка. Някои страни от Персийския залив също проявяват интерес.

И все пак: С-400 има и своите недостатъци, казват експерти. "Системата никога не е била тествана в истинска военна ситуация", изтъква Сиймон Веземан от Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI. "Единствената противовъздушна система, изпробвана в битка, беше американската "Patriot" по време на войната в Персийския залив през 1991 година."

Русия вече е разположила отбранителната си система в Сирия, за да защитава тамошните си бази. "С-400 можеше да демонстрира способностите си при американския удар над Сирия с крилатите ракети "Tomahawk" през 2018 година, но руското ръководство беше достатъчно разумно да не я използва", обяснява Александер Голц.

Една от особеностите на С-400 е, че тя може да се използва самостоятелно. Именно това позволява на Турция да използва руското оръжие извън мрежата на НАТО. Остава въпросът как Турция ще защити своята С-400 от въздушни нападения. В Русия това се случва с помощта на модерна система за противовъздушна отбрана на къси разстояния. Дали Турция ще закупи и тази система от Русия? Засега не е ясно. Знае се обаче, че Москва е изразила желание да продава и други оръжия на Анкара.

Идва ред и на С-500

Турция от своя страна се надява на технологичен обмен. Някои части за С-400 трябва да се произвеждат в Турция. "Но това е по-скоро символично участие - няколко винта, не повече", казва Александер Голц. Според непотвърдени съобщения от руските медии Москва е отказала да даде достъп на Турция до електронни настройки, като например софтуера, програмиран да разграничава "приятел" от "враг".

Докато Русия оборудва собствената си армия със С-400, тя вече работи усилено върху следващия модел противоракетна система. Той трябва да се нарича С-500 "Прометей" и се очаква да влезе в експлоатация през 2020 година. Новата система трябва да бъде с още по-голям обсег на действие и да е способна да унищожава дори ниско летящи сателити.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Драги ами те за тва руснаците го продават на турците хем да може да разберете реалните възможности ако не струваше нямаше да им го продадат за са научи целия свят че руснаците нямат чутаво пвоДа петрият са пробвани в реални бойни деиствия в персиския залив когато нападнаха ирак но русбаците за миролюбиви неса нападали никой за тва не са го тествали
103
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С-400 има няколко типа ракети и най-масовата е с далечина под 100 км За да стреля на 400 км му трябва специална тежка далекобойна ракета, която струва маса пари и не се изстрелва просто така, като чашка за въздушна пушка. Осввн това цел на 400 км като усети, че срещу нея има пуск, може лесно да избяга.
102
2
 
2
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Това е от мен. Писах ей така дето се вика за спорта. Да ви кажа как стоят нещата в действителност. Ще ви дам един жокер. Една ключова дума:ГЪРЦИЯ! Нещата са сериозни. Но всичко с времето си.Лека Вечер!
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната гавра с окендзаните туркофоби хахаха
100
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците ще имат и ф35.
99
10
 
12
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Турците прежалиха Ф35 заради С400 а сега преценете кое е купчината ламарина. Хихи хи
98
7
 
8
 
! Отговори
Ббб преди 4 години
Бай Петко ти четеш ли новини! Никога С400нееизпробван в реални бойни действия. Това което Руснаците спуснат само като характеристика това е. А Пейтриат бяха изпробвани в Персийският залив
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холодная война се оплаква, че след като в Китай съществува строга правителствена цензура, статията вероятно е съгласувана на най-високо равнище или дори е поръчана от правителствен източник: Китайците по типично азиатски начин развенчаха мита за С-400, който наистина не е тестван в реални бойни действия.
96
6
 
7
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До 116Не точно отказаха. САЩ бяха готови да доставят Пейтриът но с ограничения. Без достъп до някои кодове. И Турция не прие. На практика Турция нямаше да има абсолютни права над системата. Руснаците дават пълна свобода при управлението на С400. За Русия С400 е остаряла система защото за тях е важен С500 Prometeus.
95
6
 
10
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
Авторите посочват, че реалните възможности на С-400 да поразява противникови самолети не надвишават 200 км, докато американските изтребители от пето поколение разполагат с оръжия, способни да поразяват цели от по-далечни разстояния. Например крилатите ракети Storm Shadow/SCALP имат далечина на стрелбата 250 км, AGM-158JASSM до 360 км, а AGM-1588 JASSM-ER 1 000 км! Към въоръжението на F-35 спада и тактическата бомба AGM-154 Joint Standoff Weappon, чийто управляем полет може да продължи над 500 км.
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Су57 няма. Фантазии.С400 е просто ПВО. Няма спечелена война. Снощи видяхме поредната демонстрация от страна на Израел. Едните показват... Другите само говорят фантазии. Докато ракетите им падат на майната си.
93
7
 
7
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
Руското издание Холодная война съобщава, че една от най-големите китайски корпорации Sina е публикувала статия, в която остро критикува руските зенитно-ракетни системи С-400 Триумф. Посочени са редица примери за често допускани волности от руските производители като сериозно завишаване на тактико-техническите характеристики на изделията. Китайските експерти твърдят, че комплексът е напълно безпомощен срещу американските изтребители от пето поколение F-35 и F-22 и че ракетите му ще бъдат унищожени, още преди да открият противника.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам оргазмите на вестникарските експерти!
91
6
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
До Сата НАТОДа ти имам самочуствието на селска даскалица драги
90
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турцияя купува защото не и дадоха Пейтриът. Няколко пъти и отказаха. И от инат отиде да купи железа. Ама за нас е добре с 1 ход пашата загуби ултра модерните ф35 и пеитриът евентуално. Браво пашандеррр продължавай в тоя дух :))) А да кажете нещо и за ThAAD? В Израел вече има новата система на САЩ.
89
6
 
9
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Забравих да спомена че Русия е произвела 20 броя прототипа на Су57. Серийното производство започва през 2020 година.
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами те Русия може да видят и разликата между ф15, ф16 и ф35 скоро :) Що не дадат на Асад С400 като е толкова непробивавм? Кво има слагат 2 на границата и всичко свършва? :) ама май не е толкова лесно, като да приказваш
87
6
 
10
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Ти маи мислиш турците за умствено изостанали! Щом мислиш че те ще напълнят гушите на руснаците за някви непотребни железаАма то не турците са гламавите ами ти
86
7
 
7
 
! Отговори
Ббб преди 4 години
Бай Петьо Израел си има Железен Купул С-***,
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fenasi Kerim28 ракети едновременно може да бъдат изстреляни от Пейтриът. При С400 са 80. -А не са ли 800?