Турция: С-400 не променят стратегическата ни ориентация

Анкара още оценява офертата за американските "Пейтриът"
13 юли 2019 11:24, Елка Василева
57
Турция: С-400 не променят стратегическата ни ориентация
Снимка: БТА

Купуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 не означава промяна в стратегическата ориентация на Турция, увери турският министър на отбраната Хулуси Акар своя американски колега Марк Еспър, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор с Еспър вчера Акар казал още, че тази покупка е необходима, съобщи турското министерство на отбраната в комюнике.

Турция все още преценява офертата за придобиване на американски зенитно-ракетни системи "Пейтриът", заявил още нейният министър на отбраната.

Русия вече доставя системите С-400 на Турция

Акар предупредил, че влошаването на турско-американските отношения няма да послужи на интересите на нито една от двете страни.

Пентагонът потвърди, че изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър е разговарял вчера по телефона с турския си колега Хулуси Акар около 30 минути, предаде още Ройтерс, цитирана от БТА. Той не даде никакви подробности за съдържанието на разговора.

Още по темата

Пентагонът отложи за неопределено време предвиден за вчера следобед пресбрифинг за продажбата на С-400 от Русия на Турция.

Вчера Турция, член на НАТО, получи първите компоненти от модерните руски зенитни комплекси.

Анкара и Вашингтон възнамеряват да обсъдят следващата седмица създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, съобщи още турското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

За целта американска делегация ще пристигне в Турция.

Анкара смята кюрдските милиции в Северна Сирия, ключови съюзници на коалицията начело със САЩ в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", за терористични организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: САЩТурцияС-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
30
 
! Отговори
Вълчицата Асена преди 4 години
Тези които мислят " Турския ке падне" са много заблудени.Гарант за тях са Китай и Иран заради пътят на коприната, старият нов икономически коридор до Европа.Най голямото летище в света скоро и железопътна линия от Китай до Турция, газов хъб и още много други чудесии. Просто има новини които не ги казват в БГ. И нали знаете защо???
8
6
 
11
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Германия няма никакво задокеанско или друго въоръжение освен немско и европейско. Това е политико икономическо решение, което е правилно и разумно за тях
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е пропаднала държава, защото също купи С 400 и всякакви други руски оръжия? Не ставайте за смях вече. Не сме отдавна 1992г. че да се лъже народа. А що се касае до Германия, там няма американско оръжие. Или е немско или европейско отново с немско участие
6
6
 
26
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Нали се сещаш, че ако бяха тенекета, нямаше да има такава истерия около тях.
5
8
 
15
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Всъщност бавно, бавно, бавно загряващия народ в капсулирана България все повече ще загрява, че Русия е желан партньор във всички сфери. На този етап само се пулят на проекти като СП2, автомобилни заводи на мерседес и БМВ в Русия. На заводите на Сименс в Русия и т.н но нали все трябва да сме на опашката
4
6
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Ние обаче имаме Ф 16 !! Стрела,братче !
3
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е вече крачка напред в собствената си сигурност ! С 400 са кошмарът на краварите , тези ракети свалят всиякакви стелтове , ф-ове и дори ракети !Само една от тези системи обезсмисля притежанието на Ф 35 , камо ли на допотопните ф16 - те са като детски дрончета за руската техника !
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същото време РФ потвърди, че Государят Путин е разговарял по телефона с президента на Украйна и е дал съгласието си за среща и преговори в удобен за Зе формат.
1
52
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турция и русия отдавна имат план да си поделят България ,като разделителната линия минава по стара планина.Една от причините руснаците да ги заселват толкова много във Варна и почти да ги няма в Бургас. Според информацията която имам не са се разбрали още за западна България и София , но турция е склонила да отстъпи тази част на русия.Единственото което ни спасява са потъналите икономики на тия две сатрапии и това ,че сме в НАТО. Неясно до кога.