Вътрешен човек от НАП съдействал на хакерите? Възможно e!

В приходната агенция ще правят одит, мислят мерки
Обновена: 16 юли 2019 12:36 | 16 юли 2019 12:00, Веселина Йорданова
38

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Приходната агенция не изключват вътрешен човек да е съдействал за хакерската атака, при която стана ясно, че са били източени 3% от базата данни.
Още по темата
Предстои обаче цялостен одит на информационната система и разследване на престъпното деяние, както и стъпки за подобряване на информационната сигурност.

След това ще коментираме въпроси за персонална отговорност,заяви говорителят на институцията Росен Бъчваров на брифинг.

3% от информацията от базата данни циркулира свободно, което открива рискове за евентуална злонамерена употреба, каза още Бъчваров. Той потвърди, че атаката идва от чужбина, но не конкретизира повече заради разследването.

Над 60 бази данни притежава НАП, като става дума за пробив в една от тях. Те се съхраняват на различни сървъри, обясниха още от ведомството.

НАП предоставя публично над 120 услуги, като това е една от тях - възстановяване на ДДС, платен в чужбина. В момента тя е временно спряна и ще бъде възстановена, след като бъде гарантирана сигурността й.

Атаката е станала преди около 20 дни и е била засечена от Звеното за информационна сигурност. Освен него, за информационната сигурност в НАП се грижат и частни компании.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
4
 
! Отговори
До хахаха преди 4 години
Ти също
6
3
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Правителството ви е умствено изостанало!
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съобщението на хакерите завършва с ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИ Е УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛО, А КИБЕРСИГУРНОСТТА ВИ Е ПЪЛНА ПАРОДИЯ, КАКТО И ЦЯЛАТА ВИ ДЪРЖАВА ...... искам Горанов и Борисов да коментарат това.
4
5
 
14
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
ORACLE ДА СЪДИ БЪЛГАРИЯ И ВЪТРЕШНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА УРОНВАНЕ НА ПРЕСТИЖА. Никакъв пробив. Служител е точел ЕГН-та на мъртви души. Давал ги е на ГРОБАДЖИИ и убиеца на евреи(ЦВЪЧКО), за да фалшифицира избо__рите. Вече и ромите не им се връзват за евтин глас. Докато мъртъвците им минават без пари. Само с една справка на КОРУМПИРАН служител.
3
4
 
17
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS преди 4 години
Май ще се окаже, че всички победи на ГРОБАДЖИИ са на гласували хора от хакната база?Хакерите дадоха доказателства на полицията и ГРОБАДЖИИ ОЩЕ СА НА СВОБОДА. ЗАЩО?
2
4
 
19
 
! Отговори
Siemens LPC преди 4 години
Каква хакерска атака? Разбраха, че точите ЕГНта на мъртви души за изборите. Ха-ха-ха, хванаха Ви. Лично по НОВА ТВ МИСТЪР НАКОВ го каза!!! Кво повече да говорим. Оставка на ГРОБАДЖИИ-ФАЛШИФИКАТОРИ И ИЗМАМНИЦИ!!ORACLE ДА СЪДИ БЪЛГАРИЯ И ВЪТРЕШНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА УРОНВАНЕ НА ПРЕСТИЖА. Никакъв пробив. Служител е точел ЕГН-та на мъртви души. Давал ги е на ГРОБАДЖИИ и убиеца на евреи(ЦВЪЧКО), за да фалшифицира избо__рите. Вече и ромите не им се връзват за евтин глас. Докато мъртавците им минават
1
1
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Още една константа в сталинизма - враг с партиен билет, вътрешен предател, може да бъде ползвана. АОНСУ дава стабилно образование!