Заев се поправи: Не македонците, а Груевски крал чужда история

ВМРО-ДПМНЕ лъжело цяло десетилетие, смята премиерът
Обновена: 23 юли 2019 14:05 | 23 юли 2019 13:10,
45
Заев се поправи: Не македонците, а Груевски крал чужда история
Снимка: Reuters

Не македонците присвояваха чужда история, а само бившият премиер Никола Груевски и неговия политически елит и послушници квазиексперти, които тръгнаха в медийна офанзива, за да оправдаят инженеринга на идентичността. Това написа македонският премиер Зоран Заев във Facebook след бурните реакции в страната спрямо интервюто му за гръцката телевизия "Алфа", предава Агенция Фокус.

Още по темата
В него Заев признава, че македонците са присвоявали световна, балканска и чужда история, без да си дават сметка как това може да влияе на техните съседи и по този начин са се скарали с всички.

В статуса си министър-председателят казва, че той от дълго време е говорил за злоупотребата с историята с политически цели, а именно това е направил и пред гръцката телевизия "Алфа", на която е отговарял за вредните политики на националсоциализъм и антиквизация в миналото.

"Не може да бъда клеймен за нещо, което не аз, а Груевски и неговата идеологическа машина го правиха в продължение на 10-11 години", подчертава Заев и добави, че пропагандата на бившия премиер е провела инженеринг на идентичността, за да се насадят неща, които не са природна, нито същинска част от македонският национален корен.

"Проведоха масивна и масова културоложка операция, наречена антиквизация, с което ни скараха с всичките ни съседи. Те успяха да ни държат в изолация цяло десетилетие. И докато те управляваха и насърчаваха дебатите, за това кои сме и какви сме, ни изхвърлиха в изолация и хвърлиха нашите приоритети - ЕС и НАТО - в тъмните мазета. Те блокираха целия процес", коментира Заев.

По думите му, докато са заблуждавали македонците с фалшивата история, ВМРО-ДПМНЕ са извършили грабежи и политически престъпления, за които в момента са на съд.

"Нашата страна и нашият народ се справиха с антиквизацията и аз продължа да говоря публично за неоходимостта от мир и сътрудничество на Балканите, но и за моментите от общата история, които обединяват и свързват народите", завърши Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Абе има надежда да "прогледнат" севернитемакета ама а да видим хахха
17
4
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Заев е типичен евроизмамник, каквито са лидерите в почти целия ЕС.
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радваме се, че начело на Република Северна Македония застанаха политици с европейски манталитет и визионврски замах, които имат волята да се преборят с десетилетно напластяваните от сръбската пропаганда манипулации, отродяване и смразване със съседите. Искрено им желаем успех по пътя на тяхното интегриране в нашето общо европейско семейство!
15
7
 
8
 
! Отговори
Ице Стоичковски преди 4 години
... ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА МАКЕДОНИЯ !!! ... Ние сме най - великиОТ Македонски национален отбор , стигнал до полуфинал на Световни футболни финали !!!!! ... Аз , Бобче Михайловски , Петьо Хубчевски , Злати Янковски , Данче Лечковски , Краси Балъковски , Насе Сираковски ...... !!!!!! ..... България е просто една провинция на ВЕЛИКА МАКЕДОНИЯ !!!!!! ......
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3В грешка си!Антиквизацията на северномакедонците започна с управлението на Груевски!Разбира се и преди е имало някой скопски историчари, които търсеха корените на днешните македонци хилядолетия назад! Обаче това не беше държавна политика и го нямаше в учебниците.По времето на Югославия се е учело за някакви славянски племена които се борели срещу българските царе и татари окупатори!
13
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
`България няма нищо общо с Илинден` - това каза Заев миналата година. При положение, че цялата подготовка но Илинденското въстание и въоръжението е БЪЛГАРСКА! Айде Заев омръзна ни с лъжите ти! И вместо да ходи в Гърция да се обяснява на гърците заради краденето на история, да дойде тука и да се извини за хилядите избити от сърбоманите понеже не са искали да се пишат македонци.
12
2
 
17
 
! Отговори
А дано преди 4 години
Мда, накрая се случи, доживяхме един отговорен МК екземпляр да назове нещата с истинските им имена. Разбира се, това той го прави от немай-къде, под натиск и желание да се хареса на гърците. Със сигурност им е пределно ясно и това, че в ЕС никой няма заради тях и мокрите им сънища да променя световната и европейска история. Сега им остава още една стъпка-да си признаят кражбите на Българска история и да си променят книжките, та, общите ни деди да спрат да се въртят в гробовете и да почиват в мир
11
5
 
17
 
! Отговори
Я, па Я преди 4 години
Да преведем: Нашата македонска история е започнала 1945 г. Всичко преди това е на съседите. Средновековието, възраждането и модерната история до 1945 г. е българска, античността е гръцка. Не трябва да се караме със съседите, трябва да си признаем истината и пред света и пред нас самите. Все още не може да се каже истината директно, сърбоманите и сръбските служби + руските са още силни в Македония, имат агентура и са доста брутални. Но леко по леко нещата се наместват.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕахх тииии ! Как смееш да петниш това велико име така!!!
9
6
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Заев и северномакедонците са наследници на бившоюгославскорепубликанскомакедонци , те са наследници на Александър Македонски . Това е Истината - Сашо е бил Цар на Гърция и цяла Азия и Африка , само в България не е бил , защото са го били през 321 година и е избягал .
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Ем той така, за пред хората ... не че го е мислил ...
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това означава ВОЙНА!
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко работи човека. Не като написаните да седат в кабинета и да мислят идеология за други.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоооо, Заев! А кой каза миналата година, че всички ръководители на Илинден са Българи? Кой каза пак тогава, че Илиндинско-преображенското въстание няма нищо общо с България? Айде сега излез и кажи - аз бях и излъгах. И то излъга тогава, когато уж комисията за историята между двете държави вече работеше. И ти си същият сърбоман като останалите, сега се чудиш как да изклинчиш.
4
2
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Бойко, ти ли си?
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е човека. Той дойде преди няколко години. Къде са 30 50 назад. Не само тоя който посочва ами и преди него. Сърбия, Русия също.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно, Станишев и Орешарски са виновни...
1
5
 
31
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Областният управител на област Северна Македония почва бавно да загрява...