Чака ли Европа нова вълна от терористични актове?

Затишието ще трае едва до края на годината
3 авг 2019 15:45, Нели Христова
17
Чака ли Европа нова вълна от терористични актове?
Снимка: Reuters

Според експертите за сигурност на ООН, паузата на международните терористични организации може да приключи съвсем скоро, като според организацията, Европа я очаква нова вълна на екстремистки атаки до края на годината, пише вестник Guardian, цитиран от агенция "Фокус".

В своя доклад, експертите посочват, че световният ислямистки екстремизъм продължава да бъде заплаха, въпреки някои скорошни постижения. Авторите предупреждават, че около 30 хил. души, които са пътували към „халифата“ на "Ислямска държава“ за да се бият за терористичната организация вероятно все още са живи и скрити в пясъците на пустинята.

"Техните последващи действия ще представляват важен проблем в близко бъдеще“, категорични са специалистите. "Някои от тях може да се присъединят към Ал Кайда или други утвърдени терористични организации, възможна е и появата на нови такива“.

Докладът е плод на информацията на разузнавателни агенции на държавите членки на ООН и представлява наченка на организирането на общо сътрудничество в световната отбрана, отбелязват от редакцията на левичарското издание.

Според специалистите, макар териториалното проявление на „Ислямска държава“ да бе ликвидирано, все още са налице фактори за съществуването на организацията, напомнящи състоянието на Ал Кайда. И макар в последно време да има по-малко терористични нападения отколкото през 2015 и 2016 г., заплахата все още остава висока, пише в доклада.

Според данните, около шест хиляди души от ЕС са отишли в региона на Близкия изток за да се бият за „Ислямска държава“. Около една трета са били убити, друга 1/3 е задържана и арестувана от местните власти, което означава, че около две хиляди души от тях вероятно ще се завърнат в Европа. Данните разкриват освен това, че "Ислямска държава" разполага с между 50 млн. и 300 млн. долара от парите на халифата, които се използват за водене на борба, пропагандиране и набиране на нови последователи най-вече в интернет пространството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Това риторичен въпрос ли е?
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе един-два атентата не са кой знае какво,но ако се доберат до някоя слаба държава и и спретнат един преврат и открия фронт срещу другите,тогава мама си джаса,става работатач.И да бъдат унищожени с бомби и танкове,от държавата нищо няма да е останало и така ще е разсипана,че Сирия ще изглежда спфямо нея,като райско кътче.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът не е дали Европа я чакат терористични акции. Въпросът е КОГА и най-вече КОЛКО.Отговорът е един : Скоро и Много !Благодарим ти Меркел!
10
4
 
10
 
! Отговори
SS преди 4 години
Пази боже тука да не стане,че държавата ще колабира.Ще стане страшно обществото е пацифизирано и изпед...стено неслужило в армията.
9
2
 
14
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Чака ли Европа нова вълна от терористични актове?==============Разбира се, че не! Европа се наслаждава на плодовете на Мултикултурализма и цъфти, обогатена с няколко милиона кафяви мохамедани! А ние, читателите на Днеса много го ре знаем, че последователите Мохамед изповядат религията на мира и любовта! Така е казала Меркел, а тя знае най-добре!!!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О-о, нееее!Тези освен да пишат списни(по-долни от жълт вестник) и да плашат хорат, какво друго правят? Същите са като НАТу
7
2
 
3
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
***, правите ли разлика между "левичарско издание" и "ляво издание"? Ако не, моля намерете някой, който да Ви я обясни.
6
2
 
22
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Слънцето от изток ли изгрява?След като 3 000 000 камиларя нахлуха в Европа с благословията на Мурксулската ханъма от Берлин... Дали ще има още?А на бас
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа постигна успех, като се спаси от 4 хиляди елемента, а сега иска да се спаси от останалите 2 хиляди.
4
7
 
20
 
! Отговори
САЩ терористи преди 4 години
САЩ създават терористи за да ги използват срещу непокорни,свободни и независими държави!преди дни президента на САЩ заплаши Европа че ще им изпрати терористите държани от САЩ в Сирия!?
3
2
 
29
 
! Отговори
Berba преди 4 години
Тия от снимката са отрудени мигранти. Веят си дипломите за снимка.
2
5
 
23
 
! Отговори
факт преди 4 години
Ако САЩ и запада не пазиха терористите в Сирия и не пречеха на Русия и Иран,до сега те щяха да бъдат унищожени......
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С толкова много миролюбиви на едно място няма как да няма ще има и още бутнати по гарите.