Турция ще проведе операция в Северна Сирия

Ердоган: Русия и САЩ знаят за нея
Обновена: 4 авг 2019 20:24 | 4 авг 2019 20:17, Веселина Йорданова
60
Турция ще проведе операция в Северна Сирия
Снимка: архив, Ройтерс

Турция ще проведе операция източно от река Ефрат в Северна Сирия, в район, контролиран от кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.
Ердоган посочи още, че както Русия, така и Съединените щати са уведомени за операцията.

Ройтерс отбелязва, че Турция започва да губи търпение по отношение на Вашингтон, който се договори с Анкара за установяването на зона за сигурност в Североизточна Сирия.

След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата година планове за изтегляне на американските сили от Северна Сирия, двете натовски съюзнички се споразумяха да създадат зона за сигурност вътре в Сирия, по североизточната й граница с Турция, която да бъде прочистена от бойци на СЗН.

СЗН бяха основният сухопътен съюзник на Вашингтон в Сирия по време на борбата срещу Ислямска държава, но Турция ги вижда като терористична организация. Анкара казва, че САЩ са блокирали процеса на установяване на зона за сигурност.

Операцията, която би представлявала третата турска намеса в Сирия в рамките на три години, беше обявена от Ердоган по-рано тази година, но после бе отложена.

"Ние влязохме в Африн, Джараблус и Ал Баб. Сега ще влезем на изток от Ефрат", заяви Ердоган днес на церемония за откриване на магистрала. "Ние споделихме това с Русия и Съединените щати", добави той. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Ай сиктир преди 4 години
Браво на ердо от 30 г имаше терор само той ги оправя ако искат да ти направят статия само зо топките ти няма да стигне бетон браво истински мъж Ашколсун
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой някой айде? Нали все САЩ се месили, все такова, все онакова. Айде кой трябва да го спре? Европа е няма. Азия си гледа кефа, Русия раздава оръжия. Кой трябва да го спре?Ами няма кой.... Единствената държава която налагаше някакъв ред е САЩ. Но виждаме, че и писна да търпи критики и скоро, ще видим диктаторите да плъзват отново.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последната дума в Сирия е на Турция. Каквото реши тя това става.
35
0
 
6
 
! Отговори
Знай че преди 4 години
На връщане отбийте се и в / ЗЕМИТЕ НА ДЕДИТЕ НИ/
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя няма ли кой да го озапти....
33
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фе сове стана ли лирата 5 стотинки?
32
7
 
2
 
! Отговори
Кюрдите основно преди 4 години
Пребориха ИД и сега Турция отмъщава.
31
7
 
8
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Ястреб, аз харесвам Турция и турците ве! Виж, руски тьпотии мразя.
30
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ержика ще води война? Няма заводи на Фолкс Вагините! И още санкции ще има :)
29
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган ще прочисти северна Сирия от кюрдите които са анексирали земите на арабите и тюркмените и са ги изгонили в Турция,по план 2 милиона бежанци трябва да се върнат от Турция там
28
32
 
12
 
! Отговори
Шахин Еммек Сики преди 4 години
Дано САЩ да наложат нови санкции на Турция заради варварското й поведение!
27
13
 
25
 
! Отговори
777 преди 4 години
Както се знае от всички турската армия една от най-дисцип-ите и мощни армии.Ще влезе в сирия и ще изчисти района от маймуните.После идва ред и на гърция .Само 1 седмица и всичко ще приключи!:)))
26
7
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Кюрдите са ми симпатични, борят се за държава, но за пореден път залогиха на куц кон. Подозирам, че руснаците ще съдийстват на Турция са ги изчисти, стига да няма американци там. А САЩ само ще гледат.
25
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя безобразник прекалява. Разпасал се е. Откъде накъде ходи по чужди държави и налага терор. Отвратителен. Може да има и свестни турци но това е лицето на турция пред света. Фашист.
24
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 24 ФенасиМного играе карти Ердо! Много.досега Тръмп само със едни изказване ви вкара лирата 40% на вътрешно ;-)Лук от Раша ли ви докара? Или ще правите обратна осмоза - ще дишате природен газ и ще изкарвате лук?
23
9
 
25
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До долнияПовечето в БГ не знаете нищо. Нямате Елит. Нямате умни хора. Елитът ви са циигганката Софка и Гринго, професор Вучков на стотина години и ви управлява празна пожарникарска тиква.
22
4
 
28
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Всичко е един театър. Интересите на Турция и Русия съвпадат затова са в добри отношения. Захранването на кюрдския елемент до границите на Турция от страна на САЩ е част от един малък пъзел който има начало още от 90-те години. Предричам частична война между Турция и Гърция както и големи санкции срещу Турция от страна на Ес. Разбира се всичко зависи от това как Ердоган ще си изиграе картите. Засега във външната политика е много твърд и успешен.
21
6
 
28
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Операцията в Сирия е пряко свързана с конфликта за газовите и петролни находища в Средиземно море. И достлука между Турция и Русия е заради това защото САЩ, Ес, Израел искат да заобиколят Русия и да си направят собствен газопровод заобикпляващ и Турция през средиземно море. Понеже в БГ няма хора които разбират от Геополитика сте в пълно неведение какво се случва в момента. Виждате това което ви поднасят на тепсоя вашите медии. На никой не му пука нито за кюрди нито за други.
20
7
 
11
 
! Отговори
Май,май преди 4 години
Интересна коалиция може да се заформи - Русия+ Турция....На оня надутия,ще му побелее перчема май,май.....
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там за влизане е забранено заради задържаните които трябват да ги приемат някои,не са ли го консултирали или ще ги освобождава за да им осигури прием по канали понеже чрез някои не ги приемат,а е по лесно,но характеристиките са проблем,че пак се е уредил в играта.