Спешна програма: Гърците пак ще се радват на 13-а пенсия

В съседката ни ще дават по 2 хил. евро за всяко новородено
Обновена: 6 авг 2019 20:18 | 6 авг 2019 20:04, Веселина Йорданова
51
Спешна програма: Гърците пак ще се радват на 13-а пенсия
Снимка: архив, Ройтерс

Консервативното правителство в Атина дава ход на спешна социална програма. Част от мерките са в помощ на пенсионерите - отпускат им 13-а пенсия. В същото време започва борба с демографската криза - дават помощ от 2 000 евро за всяко новородено, предаде БНР.

Пенсионерите в Гърция пострадаха най-силно от кризата. Точно 12 пъти им рязаха от пенсиите за бюджетни икономии. Но пенсионерите не се отказаха да се борят за правата си. Те спечелиха дело във Върховния съд да им върнат част от неправилно удържаните пари, като се оказа, че намалението на доходите им е в нарушение на конституцията.

Сега правителството на Мицотакис според медиите е постигнало споразумение с кредиторите за връщане на 13-ата пенсия, която ще се изплаща в края на всяка година и сумата ще бъде необложена с данъци. Необходимите 800 милиона евро са заложени в бюджета за следващата година. 

Строгите икономии и безработицата доведоха до отрицателен прираст на населението. Депутати заявиха в парламента:

"Ако не приложим спешно програма за помощ на младите семейства, Гърция загива". Премиерът Мицотакис обяви 2 000 евро еднократна помощ за всяко новородено дете, както и връщане на данъчните облекчения за многодетни семейства. Проблемът с недостига на места в детските градини се реши с месечна помощ от 180 евро, предназначена за настаняване на децата в частни детски градини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3И да се събудят, все тая.
5
0
 
14
 
! Отговори
Цветанов преди 4 години
Мене гърците не могат да ме стигнат.
4
1
 
18
 
! Отговори
V преди 4 години
Да сменим боко тиквата с гръцки консерватори на следващите избори .Американците като разберат че са гърци управниците ни и на нас ще ни дадат ф16 ките безплатно както на гръцките консерватори им дават ;)
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тихо да не събудим бугарите
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така !? Това не може да е вярно , лично нашия премиер каза (а на него не може да не се вярва ,че Гърция е много зле и да внимаваме да не станем като нея .
1
2
 
21
 
! Отговори
Боко Кратуната преди 4 години
Само да не станем като Гърция!