Етнически чеченец убит в Германия заради политически мотив?

Заподозрян за убийството е руски гражданин
27 авг 2019 07:40,
18
Етнически чеченец убит в Германия заради политически мотив?
Снимка: архив Reuters

Германската прокуратура допуска политически мотив за убийството в петък на етнически чеченец в Берлин, предаде Ройтерс.

Заподозрян за убийството е руски гражданин, за когото се предполага, че е застрелял жертвата с два изстрела в главата в берлински парк.

Жертвата е 40-годишният Зелимхан Хангошвили - гражданин на Грузия и етнически чеченец, сражавал се през 90-те години на страната на чеченските бунтовници, опитали се да сложат край на руския контрол върху Чечения.

"Нямаме никакви доказателства, които да обосновават класически криминален мотив", каза вчера Мартин Щелтнер, говорител на берлинската прокуратура, предава БТА.

Щелтнер заяви, че заподозреният е бил заловен, докато се е опитвал да се освободи от оръжието, с което предполагаемо е извършено престъплението.

Руският гражданин към настоящия момент упражнява правото си на мълчание.

Грузинска правозащитна организация заяви, че Хангошвили е напуснал Грузия и е поискал убежище в Германия, след като оцелял при опит за убийство срещу него в Тбилиси през 2015 г.

Русия проведе сериозни кампании срещу сепаратистите през 1994-96 г. и 1999-2000 г. в Чечения - руска провинция, разположена в Кавказките планини и граничеща с Грузия. Голям брой борци срещу Москва от тези войни сега живеят в изгнание и са противопоставени на проруските власти в Чечения, отбелязва Ройтерс.

Германската столица Берлин все по-често се превръща в убежище на дисиденти и опозиционери, които се страхуват за сигурността си в родните си държави.

Бивш виетнамски правителствен служител бе отвлечен в берлински парк през 2017 г. и откаран обратно във Виетнам, което влоши отношенията между двете страни, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
германистан е държава закриляща убийци
13
3
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Знаеме ги тия "десиденти", дето обичат да грабят, изнасилват, и убиват... Германската държава трябва да награди тоя руснак, че ги е отървал от един углавен престъпник.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"заподозреният е бил заловен, докато се е опитвал да се освободи от оръжието"--------------------------------Писаха, че изхвърлил оръжието и велосипеда си в река Шпрее.Сега пишат, че се опитвал.Били дисиденти и опозиционери?!Зелимхан е етнически чеченец, сражавал се през 90-те години на страната на ичкерските и междудародните бандити.
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клечки под ноктите и поялник вгз и ще изпее всичко. Ако искате да няма такива убийства, измитате всичко руско. Руското посолство остава с трима служители - посланик, секретарка и шофьор, и ги поставяте под 24 часа наблюдение.
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руски контрол върху Чечня е все едно американски контрол върху Тессас или български контрол върху Родопите.--------Не, не е така.Няма нищо общо.
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чечения е отделна държава, какво не разбираш?
8
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Значи когато са руснаци от Украйна са терористи и сепаратисти...Чеченските ислямисти, главорези са борци за свободата. Според журналиста. Без коментар!
7
5
 
18
 
! Отговори
Само ЦСКА преди 4 години
Рязал глави на християни, убивал и изнасилвал и се води "дисидент". .. Не е истина колко задръстени са на запад. То не, че при нас по-различно - изнасилил и убил, признал си и хоп бърза процедура up to 30......
6
3
 
12
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Интересно Днес като преписват чужди статии мислят ли какво пишат или гледат краката на колежките. Руски контрол върху Чечня е все едно американски контрол върху Тессас или български контрол върху Родопите. И който с оръжие в ръка воюва срещу това е терорист и фанатик а не бунтовник нищо че така пише в американските медии
5
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Въпросните "дисиденти" често са избили десетки,хора,дори и мирни сънародници,така че са си заслужили участта.Макар че по-вероятно е да става дума за неуредени бизнес сметки,тия отдавна не се занимават с нормални неща,а от последната война в Чечня минаха много години.А и ако го беше застрелял агент,щеше да има организация за изтегляне и прочее.
4
4
 
14
 
! Отговори
Циник преди 4 години
В Кьолн посред бял ден се млатят 20 африканци (делят пазара за дрогата) - 1 шебек убит. В Хамбург 37 араби, и чеченци от 2 Grossfamillien (Големи фамилии), си спретват масов бой въоръжени с брадви и тояги...Меркел затри цивилизацията в Германия и Европа
3
4
 
15
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Няма чеченски бунтовници. Има религиозни фанатици - убийци и терористи.
2
5
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
КАК ЖИВЕЕШ ТАКА УМИРАШ
1
2
 
20
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Мафията си разчиства сметки, а на някои им се привижда политически мотив остава сега и Путин да го е пратил и те ти нова дъвка като със Скрипал.