Лев Толстой за малко не вкара индиец в затвора

"Защо имате книга за война в друга държава", попитал съдията
29 авг 2019 22:45, Нели Христова
25
Лев Толстой за малко не вкара индиец в затвора

След като Вернън Гонзалвес и четирима други активисти са арестувани в Индия заради протестните си действия, полицията нахлува в апартаментите им и ги претърсва.

От тях са събрани различни „уличаващи в престъпление срещу държавата“ доказателства. Едно от тях накара социалните мрежи да се възмутят, но и да се посмеят.

Изправен пред съда в Мумбай, Гонзалвес трябвало да отговори на въпроса на съдията: „Защо имате книга за война в друга държава?“

Ставало дума не за коя да е книга, а... „Война и мир“ на Лев Толстой.

Не е ясно как активистът е отговорил. Той и останалите четирима души били арестувани след насилието, което избухва на протест миналата седмица. Според обвинението, протестиращите „радикализирали младежите“.

Twitter не подмина темата и тя бързо се превърна в най-обсъжданото нещо.

„Осъзнах, че имам много по-опасни книги, заради които могат да ме арестуват в Индия“, написа един потребител.

„Повечето хора имат „Война и мир“ в домовете си, защото се опитват да я завършат през последните 10 години“, пошегува се друг.

Повечето индийци обаче бяха възмутени от невежеството на съдията относно класическата литература.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Смин-духПрав си! Но ако погледнеш написаното от 22 (сата нато) излиза, че и някои у нас не са много далече от тези, за които пишеш!
24
1
 
3
 
! Отговори
Смин-дух преди 4 години
3- тия свят,много изостана ли,не само Индия ами вземи и араб.свят
23
1
 
6
 
! Отговори
Dейба и ... преди 4 години
Dебил. "Война и мир" е писана преди 1865г и публикувана между 1865-69г. когато няма и помен от Нобелови награди. Същите са учредени чак през 1895г. и раздавани от началото на 20-ти век.
22
16
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
"Война и мир" е изклютително тьпо книжле.Толстой я е писал с идеята да спечели Нобелова награда за обем.Като съдържание е пълен буламач.
21
1
 
14
 
! Отговори
Буда ла преди 4 години
"Винету" е една напълно безопасна книга с високо културно и образователно значение . Всички държавни служители задължително трябва да са я чели . ...... От опозицията ми препоръчаха някаква книжка "ИдЕот" на упадъчен руски автор , но аз не смятам дори да я погледна преди американския посланник да се е произнесъл за безопасноста и . После Цецка ще ми я прочете докато си хапвам филията с мас .
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Ехааа ... Тя и България беше просперираща държава на 2-3 пъти през 20 век, ама сега си е последна дупка на кавала
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африка е много голям континент. Бъдете така добронамерени, ако се считате за образовани в смисъл да можете да ползвате писмена информация, да направите справка за цивилизациите по протежение на река Нил, в частност и за днешна Етиопия; хубаво е да си припомните за финикийците, за Картаген, за които се споменава и в нашите учебници за основно образование.А по въпроса за зверствата може да се прочете и история на държавите в Западна Европа, даже кратка справка за династичните борби.За изкормвачи
18
2
 
8
 
! Отговори
Az преди 4 години
Съдеята и той невеж като пролетариата им...
17
8
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
А знаете ли кой е продавал робите на търговците на роби в Африка?Другите африканци.Афроамериканците трябва да благославят търговците на роби всеки ден, че са довели предците им в Америка. Иначе и досега щяха да живеят в мизерни сламени колиби и да им режат ръцете, защото бабата на дядо им е бил от друго племе.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторът на книгата не се казва Лео. Нагледен пример, че не трябва да се доверяваме на англоезична, и въобще минала през друг/-а (цензура) информация.
15
9
 
19
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Западната цивилизация завладя Африка, Америка, Индия, Китай и т.н. и ги направи цивилизовани държави. Някой може ли да изброи 5 (пет) неща, построени от османлиите по нашите земи?
14
2
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Тя пък Африна бъка от пътища и училища мани...ама преди да им построят училища ги вземали за роби
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така е в Инд -и Ганг
12
18
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Да го кажем образно: Великата френска революция е път, а ВОСР път без изход. С първата завършва една епоха и започва нова, с втората не завършва и не започва нищо въпреки, че така са си мислели, тя е само неудачен експеримент. Първата има послания важни и днес, втората е компрометирана, дори в собствената си родина. И баш гуруто им Путин я обяви за грешка. Стига ли ти?
11
18
 
6
 
! Отговори
До тоя от северозапа преди 4 години
А французи , англичани и американци не са ли правили същжто в Африка, Азия, с индианците и пр. Не са ли им строили пътища, болници и училища? Защо ги наричате империалисти и ги плюете тогава? Или за русопоклонника руският империалист е по-добър империалист от западния?
10
12
 
7
 
! Отговори
До анонимния 8 преди 4 години
Какво е чел фон Паулус не знам, но фактът, че руски и български комунистически пропагандисти приписваха мисълта на фон Клаузевиц, че Войната е продължение на политиката с други средства на Ленин, е красноречив сам по себе си
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1А французите - с Великата френска революция!Ти осъзнаваш ли каква е ролята на ВОСР за развитието на човечеството? Въпросът ми е сериозен и изисква мислене, преди да отговориш, макар и грешно!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валентин ТодоровА ти как мислиш, "Изкуството на войната" не е ли по-велика книга от тази на Клаузевиц?И дали фелдмаршал фон Паулус я е чел?
7
6
 
14
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Нормално.Като марък живеех в единия от разположени един срещу друг два военни блока.Като ученик не можех да проумея как може нито един от офицерите,при това висши в това число контраадмирали и генерали да не е прочел поне една от двете основни книги за военното дело."За войната" на Клаузевиц и военноморския й аналог "Влиянието на морската мощ върху историята" на адм. Алфред Мехън,след като ги споменавах пред тях.Мислите ли,че сегашните "генерали" са ги прочели?
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя съдия освен ,,Кама Сутра'' сигурно друго не е чел.Даже и до съдийска служба се е издигнал.