Хонконг отново е на улиците въпреки полицейската забрана

Китай обвини Белия дом и ЕС, че защитават протестиращите
31 авг 2019 15:17, Анисия Иванова
11
Хонконг отново е на улиците въпреки полицейската забрана
Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха днес по улиците в центъра на Хонконг въпреки наложената полицейска забрана и по този начин протестите в града навлязоха в 13-ата си седмица съобщиха осведомителните агенции.

Множества от вярващи от всички възрасти се събраха на митинг, след което образуваха процесия, която премина покрай известни места с религиозно значение, продължи към историческия квартал Шонван и след това зави обратно към правителствения квартал. Много от участниците вървяха по тротоара, без да блокират движението, и казваха, че просто са излезли на следобедна "разходка" в събота, предаде ДПА.

Още по темата

Днешният протест се състоя ден след като на деветима законодатели и активисти бяха повдигнати обвинения заради ролята им в антиправителствените протести.

Вълната от арести накара Гражданския фронт за човешки права, широка демократична коалиция, да отмени насроченото си за днес шествие, след като не получи одобрение от полицията. Планирано бе крайната точка на шествието да бъде Китайското бюро за връзка, разположено в западната част на Хонконг.

Полицаите бяха поставили днес заграждения около правителствената сграда, но демонстрантите започнаха да хвърлят през загражденията предмети по органите на реда и да ги осветяват с лазерни лъчи. Полицаите отвърнаха със сълзотворен гази и водни оръдия, а протестиращите хвърляха по тях и петролни бомби, допълниха АП и Ройтерс.

Митингът имаше за цел чрез него да бъдат отбелязани пет години, откакто през 2014 г. Пекин не предостави на Хонконг изборна реформа, което предизвиква тогавашните протести за демокрация, станали известни като "Движението на чадърите".

В очакване на протестите хонконгското метро спря метровлаковете към станцията, която е най-близо до Китайското бюро за връзка.

Също днес Комисариатът на китайското външно министерство в Хонконг обвини Белия дом и ЕС, че защитават радикалните елементи сред хонконгските протестиращи, предаде ТАСС.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: КитайпротестиХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До всичките глупави ракиени глави под мен: може и да се шокирате, но не само на хонгконгците, но и на повечето българи не им дреме ама грам за мнението ви. Опитайте се да проумеете за какво се борят и помислете после дали да не зарежете салатката за един ден, за да се опитате и вие да направите жалкия си животец малко по-добър. Миризливи скапаняци жалки презрени прости.
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До8. Те на китайците не им трябват умрели 1 мил. От Хонконг. Трябват им живи. И да работят в завода. Срещу купони за ориз и работно облекло.
8
2
 
6
 
! Отговори
вече не е изненада преди 4 години
"стихийните" цветни бунтове вече са разпознаваема западна технология.нека се обзалагаме колко ще им тряба на китайците да я излекуват
7
4
 
1
 
! Отговори
Подозиращ преди 4 години
Подозирам, че братята китайци ще намалеят с някой друг милион, което няма да е чак такава загуба...
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този така наречен "протест" вече се превърна в Атракция!!!Протестиращите дори не са съвсем наясно защо протестират, но затова пък какъв екстрийм, какви емоции!!!!!Като в Испания когато пуснат биковете по улицата !!!!-)))))))))))))))
5
0
 
5
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
До 3 Ти специално си за добър п.сихоаналитик и шепа качествени хапчета, че гледам пак си започнал да бълнуваш както обикновено в 5 следобед...
4
1
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Няма какво да жалят шепа сорусня развяваща американски и британски флагове.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До2 Много си наплашен от комунистите. А успокой се. Хонконг знае, какъв е комунизма в Китай и без Сорос и Запада да му каже. А ние от Западните Балкани сме за Хонгконг не за тоталитарен Китай
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците и западно европейците както винаги действат много подло - подстрекават протестиращите, а после ако влезе китайската армия и започне да ги мачка, няма да си мръднат пръста! Точно както направиха и с Украйна...
1
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
За справедливата вълна от антисемитизъм на десетки хиляди хора в САЩ и Западна Европа - ни дума, ни вопъл, ни стон в родните медии... Що ли тъй?