Официално: Останките на Франко ще бъде ексхумирани

Тялото му ще бъде преместено от Долината на падналите
24 сеп 2019 20:09, Нели Христова
12
Официално: Останките на Франко ще бъде ексхумирани
Снимки: Reuters

Раните от ерата на Франсиско Франко все още се усещат в Испания. Именно поради тази причина, социалистическото правителство искаше да премести останките на диктатора от държавния мавзолей в по-малко спорен обект. Семейството на политика обаче се възпротиви.

Днес Върховният съд на Испания официално отхвърли жалбата им и постанови останките на Франко да бъдат преместени, съобщават от BBC.

Решението бе  "единодушно". Съдът заяви, че е решил "напълно да отхвърли жалбата, подадена от семейството във връзка с ексхумацията на Франсиско Франко". В момента той е положен в голям мавзолей, наречен Долината на падналите, заедно с десетки хиляди загинали в гражданската война.

Мнозина определят комплекса като паметник на триумфа на фашизма и той се е превърнал в светилище на крайната десница. Правителството одобри ексхумацията през август.

Испанските медии твърдят, че след решението правителството може да ексхумира Франко преди изборите на 10 ноември. Планът е да го преместят до съпругата му в гробището "Ел Пардо" северно от Мадрид, където са погребани и много други политици. Много потомци на жертвите на Франко подкрепят този ход.

"Абсурдно е хората, убити от войските на Франко, да са погребани заедно с него, а някои все още го прославят, сякаш е спасителят на Испания", коментира Силвия Наваро, чийто чичо загива през 1936 г.

Но семейството, което би предпочело Франко изобщо да не бъде преместван, поиска той да бъде положен в семейна крипта в катедралата Алмудена - точно в центъра на столицата.

Правителството твърди, че бившият диктатор не трябва да е никъде, където може да бъде прославян. Противоречието идва в момент на политическа криза в Испания, тъй като страната се подготвя за четвъртите си общи избори за четири години.

За разлика от нацистка Германия и Италия на Мусолини, победени през ВСВ, преминаването на Испания към демокрация от 1975 г. е по-постепенно. Въпреки че демокрацията е добре установена сега, мнозина смятат, че страната никога не се е изправяла срещу своето фашистко минало. По време на прехода имаше неписан "пакт за забравяне".

Закон за амнистия, приет през 1977 г., предотвратява всяко наказателно разследване на годините на Франко. Статуите на Франко са премахнати и много улици са преименувани, за да се заличат очевидни признаци на фашистко минало.

Закон за историческата памет, приет през 2007 г. от тогавашното социалистическо правителство, признава жертвите на войната от двете страни и предоставя известна помощ за оцелелите жертви на диктатурата на Франко и техните семейства.

Дейността по намиране и погребване на хиляди загинали от гражданската война е бавна и противоречива. Повече от 100 000 жертви на конфликта и свирепите репресии, извършени след това, все още липсват.

На 33 години, Франко става най-младия генерал в Испания през 1926 г. След избирането на левия Народен фронт през 1936 г. Франко и други генерали започват бунт, разпалвайки тригодишна гражданска война.

Подпомаган от нацистка Германия и Мусолини в Италия, Франко печели гражданска война през 1939 г. и установява диктатура и се самопровъзгласява за държавен глава - El Caudillo.

Франко държи здраво властта до смъртта си през 1975 г., след което Испания става демокрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Германците тъкмо при тежката артилерия са добри. И не само 152 мм гаубици .Круп правят и от началото на века нарязно 280 мм мисля че беше (може да бъркам калибъра) Но това са и най известните продукти на круп.Та германците нямат фронтови ударни оръдия .При тежката артилерия никога не са изоставяли .А най тежките оръдия тъкмо те са ги правили.Губят и Мароко и други колонии .В момента основният им конкурент много по малка Португалия има повече колонии от Испания .Ето това постига Франко за Испания
7
2
 
3
 
! Отговори
Това е преди 4 години
За едни герой за други диктатор.
6
0
 
5
 
! Отговори
Безпартиен преди 4 години
Относно Гибралтар.... Точно преговорите с Хитлер са големия хитър ход на Франко, поставяйки толкова условия на Хитлер, за присъединяването към Трастранния Пакт, че след срещата Хитлер казва, че предпочита да му вадят зъби без опойка, отколкото пак да преговаря с Франко, а условията поставени от него хич не са леки именно ( превземане на Гибралтар, за което германците да осигурят тежка артилерия ( която в момента нямат), Мароко и Западна Сахара да бъдат изцяло испански, а армията превъоръжена...
5
3
 
10
 
! Отговори
Безпартиен преди 4 години
Беспорно силна личност управлявала Испания. Малко хора забравят, че именно Франко възстанови конституционната монархия и взе под крилото си бившия испански крал. Можеше и да вземе нашия Мони Втори, до последно се е колебаел ( това са факти). Хората, които го пльюят забравят какви дивиденти изкара за Испания от неутралитета. Работеше и за двете страни като Шведите, без пряко да участва където и да било. "Синята Дивизия" е изтеглена от СССР през 1944-а година, пак умел политически ход.
4
8
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Този не е националист ,а по кръвожаден вариант на диктатор като бай Тошо ;) Като е такъв националист що не е освободил Гибралтар ?Все пак участва с един корпус на ес ес но не и с испанската армия .Избива много хора тоя .А Испания не си връща никакви колонии даже ги губи след края на ВСВ .Ако не беше подкрепата на Хитлер нищо нямаше да постигне тоя.
3
5
 
8
 
! Отговори
Свидетел преди 4 години
Живях шест години там и много неща разбрах. Цяла Испания е покрита с масовите гробове на републиканците, но темата е абсолютно табу. Единственият човек дръзнал да говори в защита на жертвите - съдията Балтазар Гарсон беше лишен от правото да практикува професията си . Дано социалистите го реабилитират, за да излезе истината най-после наяве.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко хора знаят ,че ако не беше Франко ,Испания щеше ,да е комунистическа още преди ВСВ!СССР помагаше на левия фронт ,но отдалечеността на Испания и Германската помощ се оказват решаващи Франко през 1939г.,да вземе всичката власт!
1
3
 
5
 
! Отговори
Слава за героите преди 4 години
Такава демокрация идва след героите че само при другаря илич и джугашвили е по демократично