Гърция и Турция заедно ще работят за ограничаване на мигрантите

Мицотакис и Ердоган искат да работят в "климат на доверие"
26 сеп 2019 07:34,
0
Гърция и Турция заедно ще работят за ограничаване на мигрантите
Снимка: архив Reuters

Гърция и Турция се споразумяха да си сътрудничат за ограничаване на броя на мигрантите, достигащи до островите в източната част на Егейско море по време на първата неформална среща между премиера Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на Общото събрание на Организацията на обединените нации в Ню Йорк в сряда, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Срещата се проведе в момент на засилена турска активност в Източното Средиземноморие и в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) и увеличаване на миграционните потоци, предава "Фокус".

Двамата лидери се съгласиха да се подготвят за нов Съвет за сътрудничество на високо ниво, като подготовката му трябва да се извърши от външните министри на двете страни.

Мицотакис изрази подкрепата си за предложението на президента на Република Кипър Никос Анастасиадис за осигуряване на справедливо разпределение на всякакви приходи, получени от добива на природен газ.
Премиерът на Гърция повдигна въпроса за възобновяването на дейността на Семинарията в Халки, която беше закрита от турския съд през 1971 г. съгласно закон, ограничаващ недържавното религиозно образование.

От своя страна Ердоган повдигна въпроса за правата на мюсюлманското малцинство в Северна Гърция и за състоянието на два османски паметника в Атина и Солун.

Двамата лидери обещаха да работят в тясно сътрудничество за изграждането на климат на доверие в полза на регионалната стабилност.

На срещата от гръцка страна присъстваха министърът на външните работи Никос Дендиас и говорителят на правителството Стелиос Пецас, докато турската делегация включваше министрите на външните работи и на отбраната - Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари