Хакери атакуваха Airbus, разследващи подозират Китай

Азиатската държава не се справяла добре със сглобяването на самолети
26 сеп 2019 12:22, Нели Христова
5
Хакери атакуваха Airbus, разследващи подозират Китай
Снимки: Reuters

Компанията Airbus е станала жертва на сериозни хакерска атака, съобщават анонимни източници пред AFP. Разследващите подозират връзка на Китай в опита да бъдат откраднати търговски тайни на фирмата.

През последните 12 месеца Airbus е бил атакуван от хакери 4 пъти. Компанията е изкушаваща цел заради използваните напреднали технологии, които я превръщат в един от най-големите доставчици на пътнически самолети, както и стратегически доставчик на военните.

Още в началото на годината Airbus призна, че хакери са успели да достигнат до данни на компанията, но според разследващите, атаката е била много по-концентрирана и по-голяма, отколкото самолетният гигант твърди.

Заедно с Airbus жертви на хакери са станали Rolls-Roycе, френският доставчик Expleo и още две компании, които работят с Airbus, но AFP не успява да идентифицира.

Според Роман Ботън, специалист по аерокосмическа сигурност в BoostAerospace, хакерите са търсили слаби връзки във веригата, за да компрометират компанията. Те са били заинтересовани най-вече от технически документи свързани със сертифицирането на различните части от самолетите на Airbus, както и от системите, които контролират машината. Също така, хакерите са стигнали до документите, свързани с двигателите на военния самолет на Airbus A400M, които са едни от най-мощните в света.

Трудно е да се определи кой стои зад атаката, тъй като хакерите прикриват следите си, но източниците на AFP подозират Китай. Страната не просто има мотив, но и история в краденето на информация.

Китайската държавна компания Comac се опита да пусне първият си самолет  C919, но изпитва проблеми с неговото сертифициране.

Двигателите и авиониката са сфери, в които китайците са все още слаби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боинг губят позиции на световният пазар така че подозрения има и към тях. Неможе да обвиняват никои без доказателства. Може би и подозират не са доказателства. Или за някои вече са.
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
китай трябва да бъдат изключени от глобалната мрежа!!!! това шпиони и крадци
2
11
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Сорос има цял институт за правене на мизерии на комунистите по цял свят.
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайски друг път. 100% американците правят мизерии на Еърбъс за да не дръпне прекалено много пред Боинг.