Русия слага свръхмощни радари по южните си граници

С тях ще откриват американските Ф-22 Раптор и Ф-35 Лайтнинг-2
Обновена: 9 окт 2019 09:48 | 9 окт 2019 09:47, Александър Попов
195
Русия слага свръхмощни радари по южните си граници
Изтребителят Ф-22 Раптор ще бъде хващан с новите радари. Снимка: Reuters

Русия ще подсили отбраната на южните си региони със свръхмощни радари. Това ще е ответна мярка срещу разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния, пише "Известия".

Така нареченият район за ПРО, създаден от САЩ в Румъния, за да защити Европа от "иранската заплаха", е красива легенда с цел да се прикрие разполагането на нападателни средства, цитира вестникът мнение на руския военен експерт генерал-полковник Леонид Ивашов.

Още по темата
Полуостров Крим и Южна Русия ще бъдат защитени със свръхмощни радиолокатори с далечен обсег "Ниобий-СВ". Според източници на "Известия" в руското министерство на отбраната поделения от Южния военен окръг на страната ще получат такива "ловци на стелтове" още до края на годината. Тези станции лесно откриват не само обикновени летателни апарати, но също така самолети, маскирани чрез стелт технологии, дори хиперзвукови и крилати ракети, обяснява всекидневникът.

Появата на подобни радари в руските войски сериозно ще засили радиолокационния контрол над въздушното пространство откъм юг. Задача, която става особено актуална след разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, смятат експерти на изданието.

Няколко радара "Ниобий-СВ", разположени в Крим, ще могат да контролират цялото Черно море, посочва генерал-лейтенант Александър Лузан, главен инженер на войските за ПВО в сухопътните сили на Русия.

Метровият диапазон, в който работят локаторите, дава възможност да откриват примерно бомбардировачи Б-2 Спирит и най-новите американски изтребители Ф-22 Раптор и Ф-35 Лайтнинг-2. Освен това ги прави неуязвими за противорадарни ракети от рода на AGM-88 HARM.

Снабдени със защита от смущения, радарите "виждат" дори трудни цели на разстояние 300 км и следят до 300 цели едновременно. Освен това са мобилни - монтирани на високопроходими камиони "КамАЗ", и може за броени минути да се прехвърлят на друго място, тъй че "ще е крайно трудно да бъдат унищожени", уверява генерал Лузан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
6
 
! Отговори
До 132 преди 4 години
Отворко, след като се събра комисия от редакцията и питахме в БАН, ти присъждаме наградата за най-наглия и голям лъжец в сайта за последния месец!Честито. Продължавай да лъжеш така арогантно и просташки, както само ти си можеш.Ха моля те дай доказателства за бомбастичната ти лъжа, че точно обратното го твърдят в американския конгрес, които не знаят за твоята лъжа.
114
3
 
9
 
! Отговори
до 140 преди 4 години
Аз пък мисля, че са избягали, защото такива твърдоглави чворове като тебе дават тон за песен в ГЕРБ и от там в България. За незрели тикви Русия и Комунизмът ще са универсално оправдание, докато в България не остане пустиня. Дори и след това ще повтаряте мантрата на Борисов, че не той а други са виновни.
113
7
 
13
 
! Отговори
До 136 преди 4 години
Уважавам ти опитите да се правиш на интересен, но не е лошо да споменеш, че в Сирия руски Су-35 държа на прицел прехваления F-22 без американеца да разбере какво става. Има в Интернет кратко филмче от кабината на руския самолет и добра снимка от него, където се вижда че е захванат в прицела.
112
12
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До До 109 ***-1/3 от населението избяга,само защото все още наследници на БКП(с помощ на Русия)умъртвява територията наричана днес България.
111
4
 
14
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
До Анонимен-132: Ограмоти се! Преди 40 г. САЩ и Русия водиха голяма борба--кой ще построи такъв двигател! Прочети на къкъв принцип работи и с какви материали...?! Ама сигурно тогава не си би роден или си бачкал в някое заводче...! Е, Руснаците го направиха, а САЩ не успяха! Уважавай фактите!
110
6
 
5
 
! Отговори
ре: касапин преди 4 години
то се видя в Сирия какво могат да прехванат - един руски "разузнавателен" Ил и го свалиха от раз :)-----------Ти знаеш ли каква е разликата между самолет изпълняващ въздушно разузнаване било то руски Ил 20 или американския Орион П-3 и многоцелеви изтребител???Ще го кажа много простичко като за Тебе - едните се движат с скорост от 500 до 800 км/ч на височина от 5 000 до 10 000 метра (АУАКС или руския А-100) и са голеееми и невъоръжени, а изтребителите са малки, въоръжени и са свръхзвукови!
109
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до касапинАми, много просто - пращат Ф-35, Ф-22 или Б-2 на разходка... и ако руснаците ги прехванат и съпроводятто се видя в Сирия какво могат да прехванат - един руски "разузнавателен" Ил и го свалиха от раз :)
108
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата и внуците на уродливите русофили отдавна са в Америка.Нали така бе лицемери русофилски пумиярски?
107
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И руснаците се уплашиха от нашите Ф16 блок 70 и взеха да струпват оръжие от другия край на морето.Голям страх е шубето.
106
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до поредния мокърКраварите до ден днешен не могат да копират руските ракетни двигатели РД-180, та ги купуват от Русия за да летят в Космоса!абе пръдльo вземи се поограмоти бе - руснаците ги ПРОИЗВЕЖДАТ по американски лиценз.
105
9
 
6
 
! Отговори
до поредния мокър преди 4 години
Сънища на пияндостанциТе не могат кафеварка да сделат - щели да засичат Ф35-----------Сериозно???Краварите до ден днешен не могат да копират руските ракетни двигатели РД-180, та ги купуват от Русия за да летят в Космоса!Знаеш ли какво е стелт самолет???Специални материали и покритие което поглъща радиолокационото облъчване!Но, самолета трябва да лети в пълно "радиомълчание", тоест, да не включва радара си защото иначе ще светне като коледна елха на екраните на радарите на противника си
104
10
 
7
 
! Отговори
до касапин преди 4 години
колко да са мощни все пак говорим за руски Поредната бетер ромска Хвалба на пияндуристанските аборигени------------Знаеш ли колко лесно Краварите могат да потвърдят или опровергаят думите ти???Ами, много просто - пращат Ф-35, Ф-22 или Б-2 на разходка... и ако руснаците ги прехванат и съпроводят значи руските "хвалби" се Потвръждават, ако пък не ги прехванат из въздушното пространство на Русия и краварите се върнат при това с видеоматериал целият свят ще ги признае за велики!Кво чакаме,а?
103
7
 
8
 
! Отговори
бъ преди 4 години
рунъния на юг от руссия, бъ и неориентираните неграмотници русски!
102
8
 
6
 
! Отговори
Meчтай си преди 4 години
До Тонката : Мечтай си , като ти спрат газта ще видиш
101
9
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Анонимен ... "Гордея се! Русия е сила!" ... и как се гордееш, като българин или като *** ... ?!
100
17
 
15
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
мощни мощни колко да са мощни все пак говорим за руски :))) електроно изчислителни блокове и оканеляване ..електрониката на ниво 1990 ако не и по древна Най малкото АФАР изобщо либсва СПС също няма БАР на примитивно ниво Спътниково ппзициониране само през посредничество на Друг ТИП стационарен радар дори нещо подобно на Линк 16 няма ...Абе освен на тегло ръжда с друго невпечетляват Поредната бетер ромска Хвалба на пияндуристанските аборигени
99
15
 
17
 
! Отговори
До 109 преди 4 години
А ти, ти "горди европеецо" с бай Ганювски манталитет, ти от къде пишеш тези високопарни прозрения?Обаждаш се от мишата си дупка в средата на буни ще то, построено с любезното съдействие на САЩ от партия ГРОБ.Ти поне нещо като бензин произвеждаш ли, газ, нефт имаш ли тука?Тук камък върху камък не остана, 1/3 от населението избяга от този "демократичен" "рай". И ти се чувстваш толкова велик, че да говориш с такова пренебрежение за страна, чиято столица е в пъти по-голяма от България?
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм. Че те руснаците и досега си имаха такива радиолокационни станции.Просто ги модернизират. Чудо невиждано.
97
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ф-35 отиде на боклока.. с новия радар ще светва като крушка!
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекабе това за 1м/2 нещо изчезна от статията......