Политическият некролог на Ердоган е написан

Западният печат за последиците от турската операция в Сирия
Обновена: 16 окт 2019 10:34 | 16 окт 2019 10:33, Елка Василева
58
Политическият некролог на Ердоган е написан
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Войнственият президент на Турция е забравил, че неговата страна е демокрация, а не диктатура; време му е да си ходи, пише британският вестник "Гардиън" по адрес на Реджеп Тайип Ердоган. Изданието цитира думи на турския президент от негова реч в Азербайджан от понеделник, че сегашната военна операция в Сирия е също толкава важна за турците, колкото е било турското военно нашествие в Кипър през 1974 г., разделил острова на две.

Според вестника "харизматичната аура" около Ердоган вече се разпада. Заклинанията, с които той от толкава отдавна омайва страната, определено не действат, политическият му некролог вече е написан и той трябва да скочи, преда да бъде избутан", заключава "Гардиън".

Решението на Доналд Тръмп за Сирия има всички белези на неговата външна политика под лозунга "Америка на първо място", пише в. "Вашингтон пост" по повод решението на президента на САЩ да изтегли американските сили от Северна Сирия.

Още по темата

Като част от тази националистическа философия той обеща да прекрати "безкрайните войни" и да върне у дома американски сили, разположени в Близкия изток от близо две десетилетия, и да остави други да запълнят вакуума, припомня американският ежедневник. "Вашингтон пост" отбелязва, че на мнозина американци подобно на Тръмп им е омръзнало от продължителните и незавършени войни, а някои споделят и усещането му, че другите държави искат прекалено много от Съединените щати.

Президентът на САЩ често е казвал, че знае за отбраната и външната политика повече от всички генерали и правителствени експерти. Дестабилизиращите събития, които се развиват в Северна Сирия, демонстрират последиците от един президент, който действа въз основа на това убеждение, коментира "Вашингтон пост".

В редакционна статия в. "Ню Йорк таймс" твърди, че с действията си Доналд Тръмп е предизвикал нравствено и стратегическо бедствие.

По заповед на своя главнокомандващ около хиляда американски войници в Сирия се озоваха в невъзможна ситуация - хванати между сирийските сили на непокаялия се военнопрестъпник Башар ал Асад, който използва отровен газ срещу своя народ, и турската армия, съюзник в НАТО, която вече засипа с артилерийски снаряди район в близост до позициите, държани от американските части, пише американският ежедневник. Докато отчаяните кюрди се съюзяват с Асад, отново изниква призракът на "Ислямска държава", а американската мощ отслабва, се казва в статията, цитирана от БТА.

Решението за изтегляне е лишено колкото от стратегически смисъл, толкова и от морал. Американските съюзници от Берлин до Рияд са разтревожени."Всеки, който иска да помага на Сирия в защитата на кюрдите, за мен е добре дошъл, бил той Русия, Китай или Наполеон Бонапарт", написа в понеделник Тръмп в Тwitter. "Ню Йорк таймс" определя този коментар като "непочтителен".

Историята е богата на случаи, в които дотогавашни съюзници са били изоставяни от Вашингтон, отбелязва вестникът и изброява дебаркирането в Залива на прасетата в Куба, падането на Южен Виетнам, множество вътрешни въстания (например в Унгария през 1956 г.) - все събития, подтиквани от САЩ и задушени, когато бива оттеглена помощта, неявна или явна. А през последните 50 години Съединените щати са изоставяли кюрдите - народ без държавност, разпръснат из Турция, Ирак, Сирия, Армения и Иран, - като най- позорното от тези предателства е, когато Саддам Хюсеин напада кюрдите с отровен газ, а администрацията на президента Роналд Рейгън защитава иракския режим от санкциите на Конгреса, припомня "Ню Йорк таймс".

В. "Велт" коментира безсилието на Европа спрямо турската инвазия в Сирия срещу кюрдите. През последните 10 дни геостратегическата позиция на Европа "определено се влоши заради хуманитарната трагедия, която трябва да наблюдава - десетки хиляди кюрди бягат, хиляди бойци от "Ислямска държава" са на свобода, иранците маршируват на север, американците изчезнаха, Израел е в беда", пише германският ежедневник, цитиран от ДПА.

Според "Велт" европейците са станали играчка в ръцете на регионалните сили, обикновени наблюдатели, "обречени на парализа", а през това време "руснаците се готвят да станат новият пазител на мира в региона".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Истината е че Ердоган ще има достъп до Ирак и така ще бъде на една педя от Израел- ще се струпа могъща армия и заедно с Иран ще изтрият от лицето на земята израел - Знаете ли че на Гугъл Мап държавата Палестина я НЯМА??!!!! В Кипърски териториални води преди 2 г намериха огромно количество газ- На всеки кипърец щяло да се пада по 2 мил долара- само че Гръцката част си продадоха правата на Израелска Компания! А турската част губят- Който първи сондира -ТОЙ ПЕЧЕЛИ! Газта е милиарди кубици!
17
5
 
15
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Още много дълго ще му лигавите биберона на Ердо, сега е с руснаците че и газ ще дава на европа, иии голям калъч
16
1
 
8
 
! Отговори
Съветник преди 4 години
До Анонимен 10. Да искаш да попаднеш "на гюме" с Путин никак не е добра идея...Просто съвет, не е критика.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Вярно, че България е на първа линия и докато сме от западната страна на линията, е добре. Проблемът е, че България пак може да е на първа линия, но от другата страна на линията.
14
2
 
3
 
! Отговори
Втората легия преди 4 години
Дори и да е написан, някой турук трябва да му сложи печата, такава е анадолската романтика, стария султански печат наречен Гьоте компрес.!.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е пълна с лъже и неистини.За това - непокаялия се военнопрестъпник Башар ал Асад, който използва отровен газ срещу своя народ, няма никакви доказателства.Само инфо на оня базирания в Лондон и т.нар. бели каски, които си бяха медицински отряд на джихадистите идилци.
12
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разбутат Турция като Ирак ,Сирия и Либия за Европа ще стане страшно , а за България кошмар - ние сме първа линия !Освен това при разни военни размирици , турците в Бг може да поискат автономия -изкупиха много бг Земя и тогава в зависимост от интереса на великите сили ................
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сирия зачистват остатъка от западната наземна пехота -ал-кайда, игил и тн...
10
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слуховете за политическата смърт на Ердоган са силно преувеличени...
9
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз харесвам Путин, но не мисля, че е добре да си вре чавката навсякъде (Крим, Сирия, Донбас, Венецуела)! Харесам Путин и ако ми падне на гюме бих му ударил един кypтак!
8
13
 
22
 
! Отговори
главанак преди 4 години
Политическият некролог на нашата тиква отдавна е написана, но тя упорито седи на власт!Срам и позор!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не и ако промени конституцията и назначи себе си за султан!
6
15
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
И аз да напиша задълбоченият си коментар:Доганя както и жужанка водят държавите си (за разлика от Китай) по една низходяща спирала предопределена от огромните разходи използвани за въоръжаване. Основната доктрина на въпросите е война, война и пак война!! Това няма да ги доведе до нищо добро, защото икономиките ще им колабират. Не е възможно на фона на технологичният прогрес в Китай, ЕС, Япония, САЩ да си само ресурсно или импортно ориентирана!
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Войнственият президент на Турция е забравил, че неговата страна е демокрация, а не диктатура; време му е да си ходи, пише британският вестник "Гардиън" по адрес на Реджеп Тайип Ердоган."По време на Втората световна война, германските вестници вероятно са писали същите неща за Чърчил и за Сталин. В крайна сметка те печелят войната.
4
13
 
31
 
! Отговори
мияяяв - хав хав преди 4 години
Англичаните щом пишат това, означава че това което прави Турция е правилно.
3
5
 
7
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 4 години
Не само политическият
2
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ! Британски весник ще казва какво да става в Турция ! Това си го решават турците в тяхната си страна. Англичаните да си гледадт пропадаща англия
1
8
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Щом английските кратуни казват няма начин да не е така.