Следваща рецесия е неизбежна, но ще се усети по-слабо у нас

2020 година ще бъде година на икономически растеж
14

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Настъпването на следваща рецесия е неизбежно. Очаква се обаче тя да е слаба у нас. Около това мнение се обединиха Галина Колев, старши икономист в Германски икономически институт, и Любомир Минчев, председател на Съвета на директорите на Telelink, в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria от конференцията The Next Big Thing.

Според Минчев 2020 година ще бъде година на икономически растеж у нас заради инвестициите, усвояването на европрограмите и възможността на икономиката все още да е конкурентоспособна.

"Очакваме отново забързване на икономическия растеж в началото на 2020 г.", посочи Колев, като добави, че това до голяма степен зависи от нивото на несигурността, за която съществена роля имат търговските спорове между САЩ и Китай.

Експертите коментираха и новината за постигнатото споразумение за Brexit между Европейския съюз и Великобритания.

"В Германия, а и не само, множество фирми вече се подготвят за Brexit", отбеляза Колев.

"Недостатъците и разходите, които ще са свързани с Brexit, вече променят мисленето на бизнеса и на различните фирми. Дали ще има сделка е от много голямо значение. От една страна тя води процеса една стъпка напред, от друга намалява несигурността“.

"Забавянето на германската икономика може да бъде преодоляно у нас. Германия все още е една стабилна икономика с много ниска безработица, добре развиващ се сектор на услугите“, посочи Колев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: рецесиярастеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да искаме да сме като Франция и другите икономически империи, защото сме провинция. Можем да се надяваме на черни лебеди.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да съгласен с това да се отделят младите семейства ама да е като във Франция -заемът да е с такава лихва че все едно си го купуваш за себе си а не едно за теб и едно за банката -никъде няма такива проценти на ипотеките като у нас дори и в най-върлите кап.страни т.е у нас е ДИВ Капитализъм
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как по точно ще се усети слабо у нас -защото то и сега е слабо значи още по-слабо т.е все тая им е -защото ние си унищожихме всичко за да подлизурчиме и сега нямаме нищо -нито заводи нито малки предприятия -селата са ни пусти -нямаме аграрна икономика имаме само строежи на блокове на всеки ъгъл в големите градове което е едно голямо зеро -е кого ще привличаме тука-жриците на любовта ли
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може. То и икономическия растеж, когато го има, се усеща по-слабо у нас.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще са усети най силно в дофия
6
0
 
16
 
! Отговори
Корен от Тиква преди 4 години
Няма да я усетим защото постоянно сме в криза.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете ги панелните разсъдливци,цял живот чакат майка им да умре за да заживеят сами у боксионерата.Ипотеката е добра възможност за младите хора да се отделят, естествено трябва да се имат предвид личните възможности , някакъв резерв трябва да се остави за всеки случай.Не се хвърляйте на имоти от 350 000 евро ако трябва 20 години да внасяте 80% от заплатата си там! Ако се съобразите с това и настоящата конюнктура ( която ще се запази поне следващите пет години няма да имате проблеми.
4
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Пак ще сме остров на стабилността, като през 2008...
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЯзекаПък ти си вечния наемател.
2
1
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Точно!?)
1
2
 
11
 
! Отговори
Язека преди 4 години
Въобще нема да се усети, . Банките раздадоха ипотечни кредити на балъците за 2-3 % и те си помислиха, че ще ги чакат така добронамерено и следващите 20 год...Само, че банкерите са се заложили на пусия и чакат...А такива като вас дето прогнозират рецесия в света, но не и у нас си ги слагам на ...