Препогребват испанския диктатор Франко

Ще присъстват членове на семейството му
Обновена: 21 окт 2019 14:44 | 21 окт 2019 14:28, Елка Василева
19
Препогребват испанския диктатор Франко
Снимка: архив, Reuters

Тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък от величествения мавзолей край Мадрид, съобщи днес испанското правителство, цитирано от Франс прес. След това те ще бъдат пренесени в гробището Пардо в покрайнините на испанската столица.

"Ексхумацията и повторното погребение ще бъдат извършени в тесен кръг, в присътвието на близките му" и на министъра на правосъдието Долорес Делгадо, се казва още в комюникето.

Семейство Франко неуспешно обжалва решението на правителството за изваждане на останките от великолепния мраморен мавзолей в Долината на падналите, увенчан от огромен кръст и построен в планините, на 50 километра северозападно от Мадрид.

След като дойде на власт през юни 2018 г., министър-председателят социалист Педро Санес направи ексхумирането на Франко един от приоритетите си, за да не бъде повече мавзолеят място за възхвала на франкизма.

На 25 септември испанският Върховен съд отхвърли последната жалба на семейството, потвърждавайки решението на социалистическото правителство за ексхумиране.

Тогава католическата църква увери, че не се противопоставя на ексхумирането на Франко, погребан през 1975 г. в базиликата, която той е построил с труда на хиляди републикански затворници. Неговият гроб е там, на почетно място близо до олтара.

Франко управляваше Испания като диктатор от края на гражданската война, която печели през 1939 г., до смъртта си през 1975 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Слава за героите преди 4 години
Червени *** ленин ви чака rip
16
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Що само хабят бензина на катафалката като направо да лиснат бензинеца и да се драсне клечката....
15
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Франко е фашистки диктатор. Ама бил построил язовири. Сигурно е така. И Х'итлер е построил магистрали, но историята не оправдава престъпленията му затова, че е построил магистрали. При него е имало ред и дисциплина - сигурно и това е вярно. Но и при Х'итлер и при Сталин е имало ред и дисциплина. Сега, макар и след доста години испанците му дават заслуженото.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верен ли е слухът, че по време на Гражданската им война испанското злато било изпратено в Москва и е усвоено от Сталин заради оръжейните доставки от СССР?
13
5
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Малко по малко започва да се открехва завесата с която се крият фашистките престъпления в Испания. Дано реабилитират Балтазар Гарсон.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите, разбрали-недоразбрали сме готови да тръгнем да колим и бесим за правдини и демокрация. Понеже перфектните ни морални ценности и нетърпимост към несправеливост са ни оправили държавата та направо сме цъфнали, хайде сега да оправи и другите.
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако попитате Испанеци живяли по времето на Франко всички ще ви кажат че това са най мрачните години на Испания. Никой не го уважава. Всички го хулят и оплюват. По негово време много Испанци са живяли в пещери за да се спасят от мракобесният режим на Франко. . Такава мизерия е била каквато в момента е в Мутроландия. Живяли са по начина по който живеят нашите Пенсионери и работещи бедни.
10
5
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До Анонимен Къде видя деца и жени на протестите.Жени и деца ли запалиха кофите и изпочупиха магазините ???? Аз виждам само 20 годишни ***,които без никакво право блокирват магистрали и застрашават бизнеса на нормалните хора.Вчера даже на един не му издържаха нервите и изпоначупи малко протестиращи.
9
11
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Ако не беше Франко,сега Испания щеше да е с по нисък стандарт от българския.Той им направи жизненоважните язовири и магистрали.Направи реда - жилищна зона,индустриална зон , търговска зона. Сега те само папат от Франко.Нито един нов язовир няма.А и Франко никога не е закачал богатите хора.И не е национализирал.А и нещо което 99 процента от хората не знаят - Франко не е роден в Мадрид.Той е андалусиец.А и гражданската война не е Мадрид срещу Барселона.А Андалусия срещу другите.
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испанските полицаи-фашисти вместо да бият с палките си беззащитни жени и деца по улиците на Барселона, да отидат да се поклонят на препогребението на фюрера си Франко.
7
9
 
8
 
! Отговори
Слава за героите преди 4 години
Отново извратеняците интернационалисти надигат дупе жадни за клатене , вече са и некрофили в името новия световен ред където мястото на всички червени *** и ромове е зашити като филма Стоножката
6
8
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
що народ изби този главо-рез ами колко българианатема
5
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Европа до 1975 година е имало фашизъм и фашистки режим на приятелчето на Хитлер и Мусолини.Никой не осъди испанските фашисти за геноцида и диктатурата на Франко. И нашичкият Симеон отиде да се крие там.Нашите "демократи" мълчат по темите за фашизма в Испания, който продължи още 30 години след падането на германския и италианския фашизъм, по въпроса за военната диктатура и гражданска война в Гърция.
4
13
 
10
 
! Отговори
СтоЙчов преди 4 години
Сега всички каталунски комплексари да сведат глава и да поднесат цветя пред големия лидер!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нашия що не е присъствал
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечна слава!
1
20
 
18
 
! Отговори
Епископа преди 4 години
Един главорез! Трябваше още преди 30+години да бъде изваден и изгорен и с пепелта да се направи тръба и да бъде сложена във фекалните канали на Мадрид! Дори и това му е нежно наказание.