ГДБОП удари наркогрупа в София, в нея и двама полицаи

Пренасяли дрога в патрулка, арестували конкуренти...
Обновена: 2 дек 2019 14:19 | 2 дек 2019 14:16, Анисия Иванова
26
ГДБОП удари наркогрупа в София, в нея и двама полицаи
Снимка: МВР

Полицията задържа престъпна група от 10 души, разпространявала дрога в столицата. Спецоперацията е проведена на 29 ноември от ГДБОП. Претърсени са 18 адреса и са проверени 18 автомобила, съобщиха от МВР.

В рамките на разследването било установено, че в състава на групата са участвали и двама полицейски служители - старши инспектори в Охранителна полиция - Второ РУ. Тяхната роля била изключително важна - разчиствали са терена на групата от други разпространители на наркотични вещества; срещу заплащане арестували посочени от ръководителя на групата лица, извършвали проверки на негови конкуренти.

Организираната престъпна група, създадена с цел наркоразпространение – основно амфетамин и марихуана, е действала от началото на 2017 г. на територията на София, кв. "Требич", с. Мировяне, Нови Искър и село Доброславци, обясни прокурор Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура. 

В хода на разследването е установено, че групата е имала строго изградена пирамидална структура - на най-долното ниво са били уличните дилъри, които са се снабдявали с наркотичните вещества от членове на групата на средно ниво, а те от своя страна са се сдобивали с дрогата от ръководителя или организатора на престъпната група.

Разпределянето на парите от разпространението на наркотици се е осъществявало в обратен ред – сумите са се предавали от ниското към високото ниво на групата, с печалбата са се закупували скъпи автомобили. За грам трева за пушене и грам амфетамин се е заплащало по 25 лв.

Голяма част от членовете на групата са криминално проявени с предходни присъди за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи. Събрани са доказателства, че със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили участниците в престъпната дейност са принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества, както и такива, които да купуват наркотици от тях.

Събрани са доказателства, че един от полицаите е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на служебните си задължение. Срещите между полицаите и членовете  на групата са се провеждали в сервиз за автомобили, с цел да не будят подозрение.

При претърсванията са иззети голямо количество марихуана, амфетамини, разпределени на малки дози, готови за разпространение, както и везни, метални мелници за мелене, множество мобилни телефони, бележки с имена и записани суми срещу тях. Назначена е експертиза на иззетата дрога и се установява количеството.

На всички задържани е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества. Осем от тях са с мярка за неотклонение "задържане под стража", на един е наложена мярка за неотклонение – "парична гаранция", а друг е обявен за общодържавно издирване, предстои издаването на Европейска заповед за арест.

Заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Любомир Янев уточни, че в рамките на оперативните действия са използвани СРС, благодарение на които са стигнали и до участието на полицаите. Повече от 40 души са разпитани като свидетели по случая.

Служителите имат шестгодишен стаж, наблюдавани са от Дирекция "Вътрешна сигурност", тъй като това е периодът, в който попадат в рисковата група, по наши оценки, допълни заместник директорът на дирекцията Стефан Банков.

По думите му, благодарение на ГДБОП, които ни сезираха за установените престъпления, съвместно със Спецпрокуратурата, стигнахме до фрапантни заключения – че полицейските служители са си позволявали да малтретират лица, които са наркозависими, да разчистват района, който те обслужвали, а тяхната дейност е именно превенция и противодействие в този район.

Банков допълни, че единият от полицаите е бил и в приятелски, съседски взаимоотношения с участник в групата. Традиционната комуникация между служителите и членовете на групата се е осъществявала по т.н "прави телефони". Продължават оперативно- издирвателните действия за установявани и на други полицейски служители, съпричастни към престъпната схема или допуснали това да се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
HOLLANDECA преди 4 години
Tochno taka zatvor za policaite
17
0
 
0
 
! Отговори
HOLLANDECA преди 4 години
До Мел Гибсънabsulutno ste prav gospodine vsichkite sa KORUMPIRANI OSOBENNO V SOFIA
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе помните ли един комедиен американски филм един от малкото дето ме разсмиват найстина и май се казваше Национална сигурност или нешо такова там именно за това ставаше дума.Двама полицай са натопени от други полицай че участват в наркосделкя и се мъчат да докажат че са невинни.И докато бягат ги возк една негърка и им слуша разговора и единия казва как да намерим корумпираното ченге и негърката им вика много е лесно звъниш в полицията и който и да дигне е корумпиран.Че и тук същото.Великолепно.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A SEGA GI PUSNETE OTNOVO NA SVOBODA-NALI SAMO TOVA SE SLUCHVA 30 GODINI?!NE,CHE V KOMUNIZMA NYAMASHE TAKIVA-TOGAVA LIPSVASHE INFORMACIYA ZA SITUACIYATA,HORATA NYAMAHA PRAVA ZA TOVA!TOVA SE SLUCHVA NE SAMO V SOFIA I NIE VSICHKI ZNAEM DOBRE TOVA!NASILIETO TRYABVA DA PRIKLYUCHI I VSICHKI KRIMINALNI DEINOSTI S NAKAZANIE KATO V DRUGITE MESTA PO SVETA!NESHTATA SA SE DVIJILI V OBRATNA POSOKA I SE CHUDIM ZASHTO NAMALYAHME NAPOLOVINA!OBARNETE SERIOZNO VNIMANIE NA MALCINSTVATA! BALANSIRAITE DOHODI S CENI!
14
1
 
3
 
! Отговори
venix преди 4 години
Държавата е ОПГ!!! Не го ли разбрахте до сега?! И винаги е била!
13
2
 
12
 
! Отговори
Мел Гибсън преди 4 години
Корумпирани ченгета? Че то други има ли...
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***.Психо тестове бла,бла .Всички полицаи,митничари,кметове и министри да преминат през детектора на лъжата!
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На родната полиция и купуват скъпи автомобили , гориво на корем, парички още при всяка полицейска стачка, сега пак ще и купуват нови автомобили като формула 1, нови 10% за заплатки и .... нашата полиция ще ни пази.Партийните калинки в МВР.
10
1
 
11
 
! Отговори
Че Гевара преди 4 години
Мда ,родната милиция ни пази .
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що се праат на Улави. Нема Групировка без участието на Полицаи които да им пазят гърбовете. Вие да не би да си мислите че живуркат с 1000 лв заплатки. Много сте изостанали бе.
8
2
 
14
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
За полицаите доживотен затвор!
7
1
 
14
 
! Отговори
Поне преди 4 години
от време на време макар и рядко, МВР нещо разчиства в двора си. Така да сте чули прокуратура, съд или лекарски съюз нещо да са предприели срещу своите без преди това да се е дало гласност в почти всички медии?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както пееше Весо -- "родната полиция ни пази"
5
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Имаше милиционерски вицове.Време е фолклора да сътвори и полицейски.Тия явно са "наши момчета" назначени от старите милиционери,създали мутрите!
4
2
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
не само 20 заплати а и "частен бизнес"
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тия престъпници в полицията? На какво прилича това?
2
3
 
30
 
! Отговори
ехаааа преди 4 години
Браво на милиционерчетата, разчистват терена и хоп..........в един момент 20 заплатки и ранна пенсия!
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България няма престъпление без участието на бивш, настоящ, или бъдещ полицай. Що така никой не знае. Иначе голям стрес, заплатите ниски, мъка, мъка. А за едно свободно място, се явяват над сто кандидат лапача.