На косъм от трагедия: Пламна красивият Халщат в Австрия

Градчето е защитено от ЮНЕСКО
2 дек 2019 13:12, Нели Христова
5
На косъм от трагедия: Пламна красивият Халщат в Австрия
Снимки: Reuters

След "Нотр Дам“, огънят повреди и част от културното наследство на Австрия, защитено от ЮНЕСКО. Част от сградите в градчето Халщат бе обхванато от пламъци, които унищожиха най-малко 4 сгради.

Стихията е тръгнала от дървена постройка за лодки около 3:30 часа сутринта в събота.

Тъй като сградите в Халщат са построени много близо една до друга, голяма част от съседните къщи също са засегнати, съобщават от Kronen Zeitung. Всички жители на градчето са в безопасност, но един от пожарникарите е пострадал по време на гасенето на пожара. 8 пожарни и 109 души са се борили със стихията.

"Днес в Халщат е сравнително спокойно“, казва кметът на града пред Kronen Zeitung. Първата версия, която се разглежда за възникването на пожара, е късо съединение. Полицията продължава да разследва случая, като е иззела видеозаписите от всички охранителни камери в околността. По думите на властите, може да минат седмици, докато получат категоричен отговор, от къде е тръгнал пожара.

Халщат е една от най-популярните туристически дестинации в Австрия. Всяка година градчето е посещавано от 1 милион души, най-вече от Азия. Понякога по улиците му преминават 10 хил. туристи само за един ден.

Около 800 души живеят в Халщат, който се е сгушил между планините и езерото. Там се намират и най-старите солни мини. Мястото е изключително популярно и сред Instagram инфлуенсърите, които нямат търпение да си публикуват снимка на красивите сгради на градчето.

След пожара, кметът на града предупреди туристите да не пътуват до Хелщат, за да могат разследващите спокойно да открият причината за пожара, а пожарникарите да разчистят отломките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
stalinista преди 4 години
Бил съм 3 пъти, наистина красиво място, но е някакъв ад от азиатски туристи с фотоапрати, места за паркиране няма, чака се по 20-30 минути с кола, за да се стигне до центъра.
4
0
 
1
 
! Отговори
Япончик Оя преди 4 години
България кога ще е защитена от,Юн-ес-ко питам
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казал го е нашенеца- хора къщи салтанати и на всякъде "Гутенморген"-все пари искат
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко години китайците го копираха 1:1 в Китай, сега има от къде да се възстановят сградите.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо гледаш снимката и си мислеш колко ли е хубаво да живееш на езерото на такова спокойно място, пък долу четеш, че по улиците ходят 10 000 туриста на ден, включително Инстаграм инфлуенсърите.