Путин: България умишлено бави "Турски поток"

Руският лидер заподозря външна намеса
4 дек 2019 18:20, Нели Христова
105
Путин: България умишлено бави "Турски поток"
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че българската страна умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия и Русия. При това положение, ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ за Южна Европа, изтъкна Путин, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Той каза това на съвместна пресконференция в Сочи след среща със сръбския си колега Александър Вучич.

Още по темата

"Въпреки многократните уверения и молби към руската страна да осигури доставки на газ през Турция за България, виждаме, че българската страна, колкото и тъжно и странно да ни звучи, умишлено бави реализацията на проекта на своята територия. Искам да заявя това открито и публично", изтъкна Путин.

Държавният глава отбеляза, че ръководството на България, след като прекъсна изпълнението на проекта "Южен поток", се е обърнало с молба "Турски поток" да бъде реализиран на всяка цена.

"Но и сега, очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството. Ще видим как ще се реализира по-нататък този проект през българската територия. Ако българското ръководство не желае, ще намерим други пътища за осъществяване на нашите възможност в Южна Европа", допълни руският президент.

Проектът Турски поток предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Газпром гледа на Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като на потенциални пазари.

През ноември българският премиер Бойко Борисов заяви, че газът ще започне да постъпва по газопровода "Турски поток" от България за Сърбия до май 2020 година, припомня ТАСС.

Путин посочи пред журналисти след среща със сръбския президент Александър Вучич в Сочи, че сръбският участък от продължението на "Турски поток" вече е готов на 81 процента. По думите му полагането на тръбите на територията на Сърбия ще приключи пред идните седмици.

Руският държавен глава отбеляза, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но че засега Киев предлага неприемливи условия за транзита на руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАК БЕЕЕЕ,КАК ЕРДОГАН СЕ ОПЪНА ОЩЕ В НАЧАЛОТО И НЕ ПРОВАЛИ СДЕЛКИТЕ СИ С Русия,как другите държави от Европа не го направиХа иси отстояват интересите,а само нашите политици ни създават проблеми и ако спре руския газ ще унищожи хората,икономиката,производството, транспорта, учрежданията,болници, училища,всичкооооооооо!Некакдърници!
36
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАК БЕЕЕЕ,КАК ЕРДОГАН СЕ ОПЪНА ОЩЕ В НАЧАЛОТО И НЕ ПРОВАЛИ СДЕЛКИТЕ СИ С Русия,как другите държави от Европа не го направина,а само нашите политици ни създават проблеми и ако спре руския газ ще унищожи хората,икономиката,производството, транспорта, учрежданията,болници,училища,всичкооооооооо!Некакдърници!
35
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че харесвам Путин, но е абсолютно прав. Нашите мутри само махат с опашки пред евроатлантиците, без изобщо да се замислят за националния интерес и за гладуващите хора. Вместо евтин газ от Русия купуват логистично оскъпен газ който идва от другата страна на Атлантическия океан! Вместо АЕЦ Козлодуй да продава ток в Бг, ние плащаме в пъти по-скъпо за ВНОСЕН ТОК! Вместо да имам земеделие всичко се внася отвън с надценка 300%! ... Просперитет и стабилност отвсякъде.
34
9
 
11
 
! Отговори
РусияКитайТурция преди 4 години
Тръмп е казал на България да забави турския поток през б улгаристан. Нека да бавят Русия Китай и Турция ще си намерят друг партньор това не е никакъв проблем Б улгаристан не е от географско стратегическо значение за нас
33
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Боко пак ще му излезе сметката без кръчмар и ще види проекти през крив макарон. Тоя е най-големия глуууупак на планетата.
32
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин се прави на голям играч,но важи само пред руснаци,русофили и сърбофили!Нарочно пред Вучич,обвинява България,не иска да сме в добри отношения със сърбите,както и с македонците!Западните ни съседи, трябва да са подозрителни към Нас ,страна членка на ЕС и НАТО!А,работата е много проста!Ние трябва да положим 500км.тръби за да достигне газта до границата със Сърбия при,,Връшка чукa",Видинско.Сърбите окло100 км.и още не са готови!!!
31
3
 
15
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Накрая българия ще вземе турския паток.
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аве вече нищо не се говори за хъб " Балкан" - напълни ли се вече. А сърбите бая ще почекат за газа.
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРЕДАТЕЛИ от политическата класа,от които 80% работите за чужди интереси и срещу българските интереси,само да сте посмяли да не пуснете турски поток,овцЕ стахливи!
28
6
 
12
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Младежо, с мухлясал мозък, имаш раздвоение на личността.Пусна толкова много постове и все НИЕ, НИЕ, НИЕ?!?Кои сте тия Вие бе, ти и ти може би?Кой ти даде право да говориш в множествено число, като нямаш мозък?
27
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко,стига си *** чужди ***,страхливецо,а си защити българския интерес и свързвай турски поток по най-бързия начин!Да Бойко стига си ремонтирал тея стари таралясници МИГ-ВЕТЕ!
26
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който се мъчи да седи на два стола, пада на земята. Особено ако е твърде объл и затова неустойчив.Тиквата се мъчи да седи на 4 стола - USA, EU, Турция и Русия... голям хитрец го дава и разбирач по всички въпроси. Гледайте сега сеира на тиквата и трагедията на българия.Гарантирано от ГЕРБ!
25
26
 
11
 
! Отговори
Главния прокурор преди 4 години
Предателите са русофилите, ще ги изловим всичките и в трудови лагери да се учат на демокрация. Руски тръби през България няма да има точка по въпроса.
24
17
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
И ние пак прецакани гледаме като някаква безгласна буква как всеки си брани интересите.ВИЕ *** ЩЕ СТЕ ВЕЧНО ПРЕЦАКАНИ, ЗАЩОТО МИСЛЕНЕТО ВИ Е ПРЕЦАКАНО! С НИЩО НИКОЙ НЕ НИ ПРИЦАКВА, НО ЩОМ ИСКАТЕ ДА СТЕ ПРЕЦАКАНИ, БЪДЕТЕ!
23
2
 
21
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Да има ама тия и обесването ще им е малко прокудиха над 2 милиона човека който едва ли ще се върнат някога
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6-ката на Блейк
21
19
 
6
 
! Отговори
айде чао преди 4 години
*** да не се пънка много че току-виж му запушим тръбата трябва съвсем да свали пенсиите на горките руски пенсионери.
20
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България страда от предатели. ,Батемберга, Ц. Борис .Симеон синът,П. Стоянов,Ив.Костов и Б.Б
19
6
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Това е, защото България чака разрешение от вън - за това. Първо САЩ, а после и ЕС, който обикновено поддаква на американците.. И ние пак прецакани гледаме като някаква безгласна буква как всеки си брани интересите..
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ха ...Ето какъв подарък ни носи за Коледа тиквата.След като горещо нацелува Тръмп отзад, сега започва прилежно да изпълнява всички вредни указания, които са му дали там за благодарност.Аз се учудих защо купува некачествената и баснословно скъпа американска газ в Гърция и ни я точи тук през интерконектора, а то крушката си имала и опашка.Договорили са се да ни поробят окончателно американците.