Основните купувачи на имоти - младите хора до 35 г.

Брокери отчитат сериозен интерес към завършени и обзаведени жилища
29
Основните купувачи на имоти - младите хора до 35 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората на възраст между 26 и 35 години са новите купувачи на пазара на недвижими имоти. Те представляват 39% от всички клиенти и вече променят основни характеристики в сегмента.

По-бавно пристъпват към сделка, провеждат повече огледи и често търсят завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти тенденциите на пазара.

Според експертите клиентите са склонни да платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно за усещането им за качествена среда на живот. Сериозен интерес предизвикват и обзаведените имоти след направени подобрения. В тези случаи разликата в цената спрямо необзаведено жилище за ремонт може да достигне 25%, които обаче се компенсират със спестените време и усилия преди нанасянето.

Този подход често е предпочитан от хора, които използват кредит за покупката си и бюджетът, който са си определили, не включва допълнителни разходи по имота. Придобиването на завършен апартамент им позволява да се нанесат веднага.

По думите й, когато планират използването на жилищен заем, хората трябва да имат предвид спецификите при оценката на движимото имущество в апартамента. "Наличието на обзавеждане – мебели, техника и оборудване в жилището, има по-малка тежест в изготвянето на оценката на банката, отколкото при определянето на пазарната стойност на имота. Това се отразява върху сумата, която банката би отпуснала при ипотеката на жилището", пояснява Гергана Тенекеджиева.

Почти 55% от покупко-продажбите са осъществени чрез банково участие. Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от стойността на имота. При 18% от покупките, клиентите използват ипотека за между 50% и 80% от сделката, а 21% от купувачите разчитат на заем за над 80% от цената на жилището.

Ръстът на средните цени на имотите в София през 2019 г. е 7.13% по данни на компанията. Покачването обаче не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти.

Цените на бизнес имотите също са устойчиви, което дава предвидимост на пазара. Покупките с цел инвестиция бележат ръст, като традиционно предпочитаните имоти са двустайните апартаменти, с добра транспортна обезпеченост, заради високата ликвидност.

През 2020-а от компанията очакват стабилност в цените и висока активност на купувачите. Делът на покупките с кредит плавно ще се покачва. Очаква се изискванията на новата група млади купувачи, която се очертава все по-ясно, да формират значима част от настроенията на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нормално е новодошлите да си купуват жилища. Двама души с по 1500 заплата плащат по 1000 ипотека. Лошо ще стане икономиката като зацикли.
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да де, тези дето вземат кредити и стават роби за 30г.
1
2
 
52
 
! Отговори
Vai8888 преди 4 години
Кой ви плаща да пишете само простотии и лъжи!!!????С тия мизерни заплати,наем не може да се плаща,камо ли 30 години кредит!!!!Как не вие срам,при положение,че хората емигрират,продължавате с платени, пропагандни статии