Ядете много млечни храни - кaкви са рисковете?

Някои хора развиват непоносимост към лактоза
9
Ядете много млечни храни - кaкви са рисковете?
Pixabay

Като малки ни учат, че млечните продукти са полезни за нас, тъй като изграждат костите и мускулите в тялото. Затова и родителите ни съветват винаги да включваме в менюто си сирене или мляко, за да може да нямаме болки в ставите и да бъдем по-силни.

Въпреки това, много хубаво не е на хубаво. Голяма част от световното население имат непоносимост към млечните продукти, а част от тях дори не подозират за това. Те изпитват странични ефекти при консумацията им, но рядко обвързват симптомите си с последната хапка сирене или едната чаша мляко.

Страничните ефекти могат да се появят и при хора, които имат поносимост към млечните продукти. Според експерти, прекомерният им прием води до редица некомфортни ситуации, включително подуване и засилване на акнето.

Ето 6 странични ефекта от прекомерната консумация на млечни продукти:

Гадене

Според проучване, направено от американския Здравен институт, близо 65% от възрастните имат някаква форма на нетърпимост към лактоза. Това се проявява при 3 от 4 души по света.

Симптомите могат да включват гадене, а понякога и повръщане, след като консумирате някаква форма на млечен продукт, който съдържа в себе си лактоза. Тук се включва млякото, сладоледът и сиренето.

Лактозната нетолерантност се наблюдава повече при хората от Азия, Южна Америка и Африка. Експертите съветват да не пиете и сурово мляко, ако страдате от подобно заболяване.

Подуване и проблеми с храносмилането

Дори и да не почувствате гадене след приема на млечни продукти, вие пак може да бъдете чувствителни към лактоза. Твърде много от нея може да предизвика у вас проблеми с храносмилането, както и подуване, болки в корема и диария.

Това се получава, тъй като организмът не може да усвои добре лактозата и да я разбие на по-малки съставки. Тя преминава през храносмилателната ви система и се разгражда от чревните бактерии. Този процес се нарича ферментация, а страничните му ефекти включват появата на газове и други храносмилателни неразположения.

Още за рисковете, които крие прекомерният прием на млечни храни четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
млякото е шит всеки диетолог ще ви го каже насаме
7
3
 
16
 
! Отговори
Ай стига де преди 4 години
с таз вреда от млякото!Млякото за българина е елексир.То ни държи за сега ,защото месото го ликвидираха ,останаха мандрите .А ,че сме народ свързан с млякото го усещам като в едната ръка държа филия хляб,а в другата чаша с хладко прясно мляко.Това ми е любимото.
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме наследници на прабългарите! Всеизвестно е че те консумират мляко от хилядолетия. На нас млякото ни действа като живителна сила.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата са много прости - не всички общества са ползвали млякото като храна до преди 100 години. Много голяма част от хората генетично не са предразположени към консумация на мляко. Примерно африканците, които са на юг от пустинята. Или пък индианците. Или скандинавците. Как искате организмите им да се научат да преработват мляко за 100 години. Естествено, че ще имат проблеми с адаптацията към млечна храна. Но нали не трябва да сме расисти и ги слагаме в онези 65% от статията.
4
3
 
11
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Какви са рисковете? Здрави зъби
3
5
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Юнашкото мляко не съдържа лактоза!!!
2
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
10 дена преди пенсия - да состанете без пари...
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който е с непоносимост към лактоза си е чувствителен да той не яде мляко ,но дядо ми живя до 95години с бълг.кисело мляко подквасено у дома/само с него се хранеше/, не с това което сега се продава по магазините -нишесте и други добавки но не и мляко така че не се заблуждавайте