Цените на петрола се сринаха, неизбежна ли е "войната"?

Анализаторите очакват черен ден на стоковите пазари
9 мар 2020 13:15, Бойчо Попов
113
Цените на петрола се сринаха, неизбежна ли е "войната"?
Снимка: БГНЕС

Цените на петрола се сринаха с 30% в началото на азиатската търговия в понеделник  вечер, след като провалът на ОПЕК да постигне сделка със своите съюзници за съкращенията на производството предизвика опасения от ценова война.

В една от най-драматичните разпродажби досега фючърсите  на петрола от сорта Брент, който се счита за международен бенчмарк, се сринаха с 31% за няколко секунди след отварянето на пазара в Азия до 32,05 долара за барел. Американският WTI поевтиня с 27% до 30,07 долара за барел.

Саудитска Арабия шокира световните енергийни пазари този уикенд. Напълно изненадващо третият по големина производител в света и най-голям износител обяви, че ще разшири производството си на петрол. Решението предизвика сериозни сътресения на енергийните пазари и на борсите в Близкия изток, където търговията се провежда и в неделя.

Анализаторите очакват черен ден на стоковите пазари в понеделник. Наблюдателите подозират, че петролната война е акт за отмъщение, насочен към Русия.

Уорън Патерсън, главен анализатор за суровини в ING Bank, е убеден: "Ценовата война е неизбежна". Ето защо ING намали прогнозата си за цената на петрола Брент от 56 долара за барел (около 159 литра) до 33 долара. Бил Фарен-Прайс, анализатор в Petroleum Policy Intelligence, няма никакви илюзии относно последствията: "Ще има кръвопролитие", защото комбинацията от по-голямо производство на петрол и рязко спадащо търсене е фатална.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: азияпетролБрентРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До hahaсупер, аз сега разбрах че при Жан Виденов страната ни станала очень конкурентна, щото лева удари 3 хилядарки
48
5
 
6
 
! Отговори
хохо преди 4 години
До hahaИ с рубли ли ще ги купуваме бе, "капацитет"?На вас и Наташките ви си продават телата за евро и долари, че петрола...
47
10
 
6
 
! Отговори
haha преди 4 години
рублята се срина на 85 рубли за евро***********************************Идио.т не знаеш ли че колкото по-ниска е себестойноста на валутата на дадена държава е, толкова по-конкурентна е... Русия от вас не купува нищо, дори домати... А вие требва да си купите некои неща ... Кой е вътре, пак тъ.панарите.
46
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От русофилите разбрах, че падането цената на петрола и санкциите са най-полезните неща за руския Гулаг.Затова се кръстя с две ръце, цената на петрола да пада, а сакциите да се покачват !
45
0
 
9
 
! Отговори
A| преди 4 години
А цената на бензина ще падне ли ми е интересно или той по подразбиране во век и веков си е над 2 лв.
44
5
 
7
 
! Отговори
haha преди 4 години
SichtpunktОт шисти на газ ... хахахаха, Е кво сега каза ли на ББ да си затваря хъбчето или те е страх ... И турски поток си е ОК, и Северен Поток ще е изгоден за Русия а и Китай идва като бонус пак за Русия.
43
4
 
3
 
! Отговори
43 преди 4 години
До hahaНе е точно така. Бюджета на РФ за 2020 е смятан на Brent 42.6. В моментатой се играе на 35 +/-.
42
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До hahaе понеже русия няма никакъв проблем с цените за това рублята се срина на 85 рубли за евро
41
10
 
5
 
! Отговори
haha преди 4 години
В момента най-много се клатят САЩ и РФ,+++++++++++++++++++++++++++РФ няма никакъв проблем с цените... но САЩ ще го закършат...
40
5
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Всичко алкашин да прави като вятъра! Турецкий пАток оттече, СП2 в под въпрос. О забравих, че Русия заплаши ЕС, че ще преориентира газат си към Китай. Китай обаче се колаболира с Казахстан! Та какво казахте по отношение на руският газ?
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооо гледам тука само сериозни анализатори са се събрали... )23 на Urals цената му пада. Тя е като на Brent = близки са по консистенция. Urals = Brent - продава се като Brent.26 Гледна точка... Ти си най-зле от всички, по-точно твоите глупости са най-велики.ОПЕК е 14 държави. При положение, че САЩ също търгуват = Намаляне на добива от ОПЕК = увеличаване в САЩ на конкурентна цена.В момента най-много се клатят САЩ и РФ, но първите вече нямат рентабилност. По просто не мога да ти го напиша!
38
6
 
4
 
! Отговори
майорски преди 4 години
Стагнацията на световната икономика носи десетки по големи вреди на технологичните наций отколкото на по слабо развитите икономики като страните от Източна европа, Русия, Украйна, голяма чат от Южноамариканските държави.....най много ще си изпатят САЩ, Англия, Германия,Франция Холандия Китай,Ю корея..Япония..и всички така наречени "..азиатски тигри.." затова богатите и технологични държави ревът на умирачка.....рухнат ли приходите им за година ...край на социялната система и те го знаят.
37
4
 
1
 
! Отговори
pero преди 4 години
тъпации,за да паднат цените първо трябва да се продадат количествата закупени на високата цена-скъсаняци издегустирали каращи на дизел и олио
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука някои вражески елементи на Русия, не разбират че на товарищ Путин му са необходими много пари за да води войни по всички краища на света и у нас и злорадстват, че руската бензоколонка е пред фалит. Ако велика русия фалира, тове е неминуем банкрут и за българското русофилство, а българския русофил ще остане сирак и ще трябва да си търси нов господар, засега най-подходящ за следващ господар на бълкорското русофилство се очертава геният на Мала Азия Ердогат ефенди.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и 33 долара да стане барела, бензинът ще е все 2.30
34
6
 
8
 
! Отговори
haha преди 4 години
Не трябва да си изключителен интелект за да знаеш какво става в момента.Кой е най-големия производител на петрол в света - САЩ. Има и една малка подробност - САЩ имат много повече разходи при добива на петрол отколкото Русия или Саудитска Арабиа. Та Русия и Саудитска Арабиа са във "война" но трети ще го отнесе... Може да се молите САЩ да не влезе в рецесия...
33
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СПРЕТЕ ЗАВИНАГИ ДА КУПУВАТЕ БЕНЗИН ОТ ЛУКОЙЛ КОЙТО НЕ СЕ СПИРА ДА ВИ КРАДЕ!
32
4
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
До Sichtpunkt Мое да пишеш тъпизми колкото си щеш, но фактите са си факти - най-пострадалите от ниските цени на нефта ще са СА, САщ и *** Съюз.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Paзxoдитe зa пpoизвoдcтвo нa eдин бapeл бpeнт дocтигa oĸoлo $42 зa pycĸитe пpoeĸти нa cyшaтa и $44 зa тeзи в мopeтo, cпopeд Н Маrkt. Toвa e пoвeчe oт двa пъти oт paзxoдитe в Cayдитcĸa Apaбия. Cъc cвoитe $17 зa барел ....
30
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЕ ЦЕНИТЕ СЕ СРИНАХА НАПОЛОВИНА НО ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА НЕ СЕ !!!БОРИСОВ И ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ЯКО ПЪЛНЯТ ГУШИ ЗА НАША СМЕТКА!)