Ще паднат ли цените на имотите след пандемията?

Никой не може да даде такава прогноза, обяви Страхил Иванов
23 мар 2020 14:03, Красимир Ангелов
135
Ще паднат ли цените на имотите след пандемията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако на имотния пазар не се реализират сделки два или три месеца, това не е страшно. Хората разбират необходимостта от отлагане. Подобен случай на замразяване на икономиката и пандемия досега не е имало, заяви Страхил Иванов, управител на "Явлена", в предаването "ИмоТиТе" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Пред послоедните 2 седмици пазарът е много интересен. Има градове в страната, в които активността се увеличи - черноморските например. В големите градове интересът намалява", посочи Иванов и продължи:

"Хората трябва да има къде да живеят. Пазарът на недвижими имоти е вечен, той няма да се промени тотално - да, забавя се, но той не спира".

Още по темата
Според Иванов евентуална криза ще засегне недвижимите агенции и брокерите, на които клиентите нямат доверие - тези, които са подавали лъжливи оферти, които са спекулирали.

По думите на експерта неясната обстановка не дава възможности за прогнозиране какво ще се случи на пазара.

"Всичко е въпрос на срок. Прогноза за това ще паднат ли цените никой не може да даде", коментира той.

Иванов очаква през следващите седмици да има замразяване на обекти ново строителство. Той обясни обаче, че това няма да се отрази на пазара, тъй като броят на новозапочнатите сгради е голям.

"Наемният пазар е този, който ще отвори ниша и ще се развие от гледна точка на предоговаряне на условия", заяви експертът.

 Целият разговор със Страхил Иванов вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
1
 
! Отговори
Ай, ти преди 3 години
IT специалист съм, наемът ми е 8% от нетното възнаграждение. Имам 100К евро и не мога да си харесам на сегашните цени нищо. Апартаментите, които харесвам са по 170-220К, това не е нормално. Брокерите ме уверяват да тегля ипотечен кредит, за да си купя апартемент, който струва 100К за 200К. Е как да стане?
131
6
 
2
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Не знам дали ще паднат цените на имотите но, днес в сайтовете за имоти повече от половината обяви за продажба са със стрелка НАГОРЕ!!!
130
0
 
8
 
! Отговори
По сайтовете преди 4 години
тук там се появиха някакви "отстъпки", но още са съвсем плахи. За Пловдив наизвадиха едни оферти - от 2000 лв нагоре. Даже ми се струва,че са раздути нарочно, за да могат да се пазарят и да правят "прИмоциЙ". Търсят се шарани.
129
0
 
9
 
! Отговори
Тактиката е преди 4 години
брокерите да обикалят по всякакви медии и да обясняват, че цените ще паднат с 10%, че сега е време да се купува... Белким някой се върже...Строителите пък се вайкат колко са зле и как ще им потъне бизнеса, та държавата да се бръкне за дотация... Щото да строиш за 250-300, пък да продаваш на 1000 си е направо едвам да свързваш двата края. Загубите им за 2 седмици били между 80 и 100 млн. Брях! Правете си изводите.Да видим докога с това тяхно дебелоочие...
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво да си дам парите сега, след като наесен всичко ще е на безценица. На зелено никой няма да купи вече.Ха-ха-ха! Ще ни се молят даже да купим 2 апартамента на цената на една тоалетна в момента...
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да паднат...Ще се свлекат... До 3 месеца и цената ще е наполовина. Никой да не купува до септември за да не се прецака...
126
2
 
7
 
! Отговори
Дядото преди 4 години
В България и след ядрена бомба няма да станат по евтини ...тука сме си рядко *** елементи!
125
0
 
10
 
! Отговори
Г-н Страхил краза... преди 4 години
...го не плаши.Да му мислят брокерите, дето са му на МРБ+%.Добра мотивационна реч, г-н Иванов, вашите хора може и да ви повярват. Особено ако са около 20-25 годишни, предната криза са я изкарали при мама и тате. Дано нямат ипотеки и бързо се научат да фотосинтезират. М/у другото, много са симпатични като започнат взаимно да се плюят "Те колегите имат некоректни оферти", "ние не правим така".
124
3
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
До 94:Аз пък работя за ***, предлагаме и строим само луксозни сгради и се избиват да купуват от нас. Е повече от 400 евро на квадрат не можем да докараме, а го продаваме тройно и нагоре поне :). Ти за какви 600 евро на квадрат бълнуваш не те знам. Убедих се, че е пълно с баламурници и хубаво ги стригахме, но ще мине време и пак ще ги стрижем ;)
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-висок стандарт на живот от една мед сестра или счетоводител.
122
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам цените на имотите да паднат.Този балон трябваше да се спука и едно вирусче ще го предизвика. Нашите охранени брокери и реститути ще вият като гладно куче.Всичко започва отначало след пандемията , колкото по -дълго продължи толкова повече ялови бизнеси/ разни гаражни меринджейки на фризьорски салони, маникьористки, не знам какви още кокони, които не им се работи и гледат да минат между капките, ще бъдат изхвърлени зад борда.Не е реално една куха маникюристка да й се плаща и да води по-в
121
2
 
23
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ще има спад ,но най-рано след 6 месеца.За сега всеки ще се опита да задържи положението за да не изгубят голямата печалба,но когато няма дори запитване за сделки изобщо да не говорим ще започне договаряне на цените за да има приходи.С колко ще е спадът и при ,кои имоти ще покаже времето.Факт е ,че като нямаш пари винаги ще ти е скъпо.Затова хората с кеш ще са силните в създалата се ситуация.
120
15
 
4
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Цените ще паднат, не се знае дали ще има сделки. После пак нагоре.
119
4
 
12
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Цените на имотите ще се покачат но, стойността им ще падне значително.Дали разбирате какво ви казвам!?
118
3
 
34
 
! Отговори
От Мен преди 4 години
Цените на имотите ще се сринат до дупка бяха надминал европейските
117
3
 
35
 
! Отговори
Страхомир преди 4 години
Срахилчо, кого се опитваш да излъжеш себе си или някой друг? Какво се случи 2009 г., помниш ли? Това очаква и цените на имотите сега. Според по-умни от теб люде обаче, 2009 ще ти се стори като бял ден. Ако короната продължи след края на април и нещата не се подобряват, цените на имотите ще се сринат. Няма криза, която да не е засегнала имотния пазар, много ти се иска да има, ама няма, няма и да има! А това идва - световна КРИЗА! Дори закъсня, та доста хора решиха, че се размина и се набутаха.
116
1
 
19
 
! Отговори
Ххххаааа преди 4 години
До АнонименСпециалист ще се върне от чужбина само ако е в пенсия и най-вероятно добре се е уредил в чужбина. В случай, че се върне в БГ преди пенсия явно за нищо не става и си е гастър мил чинии!Що пишете глупости? Цвните на имотите ще търпят сериозна корекция! Добре, че няма закон за личния фалит! Ураааа
115
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 111 Може да има засилено предлагане на освободили се стари жилища в градовете и къщи в провинцията и това да намали цените. Но природата не търпи вакуум и може да се намерят българи, които да се върнат от чужбина или ценни специалисти и инвеститори от чужбина, които да търсят земеделска земя и жилища и така цените могат да се повдигнат.
114
2
 
24
 
! Отговори
Димитър Делев преди 4 години
И как няма да има падане на цените на имотите, като падат наемите. Този си прави реклама. Несериозен анализ
113
8
 
6
 
! Отговори
Една българка преди 4 години
И в какво ще инвестираме, дами господа ? Коя е най-сигурната инвестиция ?Нищо вечно няма на този. И ние не сме. Няма такива, които само да печелят или само да губят. Важно е балансът да е положителен. Имало е времена, когато солта е била най-скъпата стока. А сега, коя е тя ? Къде е златната кокошка, която ще ни носи златните яйчица ? Всички нея търсим, ама току я хванем, тя вземе, че избяга...