При леки симптоми на коронавирус - какво да правите?

Много от заразените изкарват болестта по-леко
26 мар 2020 22:45, Иванка Гъркова
11
При леки симптоми на коронавирус - какво да правите?
Pixabay

След като беше обявено, че новият коронавирус се счита за пандемия, много от хората хукнаха към магазините, за да се запасят с различни продукти. Със сигурност имате тоалетна хартия, която да ви стигне за цялото лято, но знаете ли какво ви трябва, ако се заразите с COVID-19?

Въпреки множеството рестрикции и социалната изолация, според епидемиолози голяма част от световното население ще се зарази с коронавирус. Това е така, защото все още не сме развили имунитет за тази болест и тялото ни е податливо на нея.
 
Добрата новина е, че около 80% от заразените с COVID-19 в Китай са изкарали болестта с минимални симптоми и не се е налагала лекарска помощ. Именно от азиатската страна тръгна новият коронавирус, но нещата там вече започват да се подобряват и хората се завръщат към нормалното си ежедневие.
 
Сега епицентърът е Европа, където най-засегнати са Италия, Испания, Франция и Германия. В България броят на заразените постоянно расте, но и тук голяма част от хората са поставени под домашна карантина и се възстановяват без лекарска намеса.
 
„Има няколко прости стъпки, с които може да се подготвите за евентуална поява на леки симптоми, ако сте били в контакт с болен от COVID-19“, казва д-р Дженифър Уилямс пред „Healthline“.
 
Ето кои са те:
 
1. Създайте си план за действие
 
Според д-р Лиса Айд, е добре да бъдете подготвени за сценарий, в който се разболявате от коронавирус. Не е нужно да се паникьосвате, а да мислите рационално и спокойно. Хубаво е да направите списък с продукти, които ще са ви нужни за следващите 14 дни. Не се презапасявайте ненужно, а вземете само най-необходимото.
 
Също така е добре да си направите списък със спешни контакти, включващи ваши близки, ако имате нужда от помощ. Намерете възможност да ви се доставя храна до вкъщи и не забравяйте да комуникирате често с приятели, роднини и колеги.
 
Другото, което не трябва да пропускате, е хигиенната грижа. Снабдете се с достатъчно антибактериални кърпички и сапун, но не прекалено, количество тоалетна хартия.
 
„Когато купувате храна, помислете за такава, която издържа дълго време и е засищаща. Тук влизат ориз, паста, консерви, сушени плодове, супи и замразени зеленчуци“, казва Айд пред „Healthline“.
 
Пресните плодове и зеленчуци също са важни за набавянето на витамини.
 
Още за това какво да правите при леки симптоми на коронавирус, четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По публикацията работи Боб Кърли, а не г-жа Гръбчева и е публикувана на 23 март 2020. Поне давайте кредит на истинските автори.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън-дрън глу.пости. Преписали статия на няква префарцунена лекарка. Няма ли истински автори в България, без да превеждат и преписват?
6
2
 
4
 
! Отговори
За пари не говорим преди 4 години
Много ви е лесно да пишете глупости за богаташи.....
5
0
 
5
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 4 години
България не е дупка и господ не те е наказал да се родиш тук. Хората сами се наказват, като гласуват за готини, добре изглеждащи и тн. Не се интересуват и не задават въпроса как? на поредния месия, а се хвърлят сляпо на наивни обещания. А повечето и въобще и не гласуват.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо сме наказни от господ така, че сме се родили в тази дупка България ?
3
4
 
5
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
1.Теглиш кредит,колкото може по-голям.2.Звъниш на момчето.Минимум за 2 пакета.3.Звъниш на Златка.4.Звъниш на др.Златка.5.Взимашмедно хубаво от Аванти.6.Когато приключи всичко взимаш болничен за поне 1 седмица и си почиваш.
2
0
 
18
 
! Отговори
Убиха ротния преди 4 години
Грип е вече короновирус.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се издухате без из.