Доц. Мангъров: Всички ще изкараме вируса, но в 99% няма да умрем

Той обяви, че си е правил бърз тест и той е бил отрицателен
30 мар 2020 20:05, Нели Христова
139
Доц. Мангъров: Всички ще изкараме вируса, но в 99% няма да умрем
Снимка: БГНЕС

"Нямам никакъв търговски интерес към т. нар. бързи тестове. Декларирам го официално. С инфекциозни болести се занимавам от 38 години". Това каза доц. Атанас Мангъров, част от Медицинския съвет към кабинета пред bTV.

По думите му един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и ги отделя до 20-30 дни след симптомите. „Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове(бързи тестове)“, каза Мангъров.

Експертът заяви, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

"За да контролираме един епидемиологически процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолирам всички вкупом, което не е добре", добави експертът.

 Заповедта на Ананиев трябва да се спазва, но личното ми мнение е, че маските не са много надеждни= Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така - все едно да си сложите метални решетки на прозореца и да се надявате комарите и мухите да не влизат в стаята. Но заповедта трябва да се спазва".

"Бързият ми тест за вируса е отрицателен", съобщи още самият той.

"Нека хората се успокоят, така или иначе всички ще го изкараме коронавируса - допълни доц. Мангъров. - В 99 на сто от случаите няма да умрем. Шансът е съпоставим с този да преживеем обикновен грип".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
36
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Моля прочетете:В Италия не умират 8% от болните, а 8% от изследваните. Там се тестваха/тестват само такива с тежка симптоматика. Моля ви слушайте вирусолозите, наистина много са учили и наистина разбират. Правете упражнения с децата си, за да не станат диабетици, гледайте си здравето и се пазете от безумните глоби.
5
23
 
14
 
! Отговори
ВиготураВигопрасна преди 4 години
Не го слушайте Мангъра, стойте си вкъщи, че докопа ли ви коронката, че ви мандръса здраво!!!
4
8
 
35
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Напълно подкрепям професора, макар да не разбирам от медицина, мога да мисля логично. Без достоверна информация колко са изкарали вируса и колко го карат в момента всичко е шашмалогия и стъкмистика.
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че тестът е отрицателен, изобщо не е успокоителен факт. Щях да бъда по-спокоен, ако тестът беше положителен, тъй като в момента нямам вече симптоми.
2
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма униформа и не пуфти изнервено?Този доцент ще го съсипят сега!
1
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едвам до чаках да чуя мнението на истински експерт и здраво мислещ човек. Тази истерия трябва да спре.