Български, румънски и турски самолети вдигнати заради руски Ту-22

Те са охранявали въздушното пространство на НАТО
21 май 2020 14:12, Елка Василева
192
Български, румънски и турски самолети вдигнати заради руски Ту-22
Снимка: архив, БГНЕС

Български, румънски и турски самолети са съпровождали във вторник четири руски самолета, които прелетели над Черно море близо до въздушното пространство на НАТО.

Това съобщи говорителят на румънското министерство на отбраната Константин Спину пред агенция Аджерпрес.

„Румънските, българските и турските ВВС изпълниха вчера задача на военна полиция, докато четири руски самолета са преминавали близо до въздушното пространство на НАТО – каза той. – Руските сили не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, оставайки през цялото време в международно въздушно пространство“.

Говорителят уточни, че руските самолети са навлезли в зоната, в която страните имат право да изискат машините да се идентифицират. Задачата на военна полиция е изпълнена под командването на НАТО.

„Те /командването на НАТО/ в зависимост от траекторията на полета приемат решение какви самолети, изпълняващи задачи на военна полиция, могат да вдигнат във въздуха“, каза говорителят.

По думите му два румънски МиГ-21 съпровождали руските самолети, докато те не напуснали румънската зона на патрулиране, след това руските машини били поети от два български МиГ-29 и накрая са били съпроводени от два турски F-16, предаде ТАСС.

В съобщението на Командването на ВВС на НАТО (AIRCOM) във Facebook се казва, че самолетите на въздушната полиция на НАТО от Румъния, България и Турция са били вдигнати във въздуха поради руска въздушна дейност близо до въздушното пространство на алианса. Първите два самолета на ВВС на Румъния са излетели срещу двата руски бомбардировача Ту-22, съпровождани от два изтребителя Су-27. „НАТО е изпълнена с решимост да защитава /своето/ въздушно пространство и отправи ясен сигнал за своята способност за реагиране – се изтъква в съобщението. – Бойните реактивни самолети денонощно са в готовност за излитане в случай на неясни ситуации близо до нейното въздушно пространство“.

По-рано от пресслужбата на руското министерство на отбраната съобщиха, че два бомбардировача Ту-22М3 на ВКС на Русия са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията на Черно море. По данни на министерството в отделни етапи от маршрута самолетите са били съпроводени от изтребители. От руското министерство уточниха, че летците от далечната авиация редовно изпълняват полети над неутрални води в Арктика, Северния Атлантик, Тихия океан, Черно и Балтийско море. „Всички полети на Въздушно-космическите сили на Русия се изпълняват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство“, подчертаха от руското министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
9
 
11
 
! Отговори
ohu bohu преди 3 години
До РусомразНе знам за твоята радост, но знам какво е казал Бисмарк:"Руснаците винаги са прибирало вересиите си..."И в допълнение, Цар Борис III е разбирал това много добре, както и отношението на българите към Русия: "Искате да изпратя *** армия на фронта... Та те ще преминат в Червената армия заедно с оркестъра"Изглежда са знаели повече от теб, та затова не са се радвали много! Вероятно са учили история - Швеция, Полша, Франция, Турция, Германия. Знаеш кое е общото, нали?
150
1
 
1
 
! Отговори
Aleks преди 3 години
Смешници 🤨
149
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Петолъчниците, запомнете едно :Памперсите са по добри от пелените!И понеже са продукт на гнилия Запад, колхозниците не ги внасят и не ги ползват, а карат на голо и цапат гащите!Все пак да не забравяме, че досега резулта е 300 на 0 за НАТО срещу Рассия!
148
5
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
Другари!Само така!Ако продължавате в същия дух, ще свършат парите на посольството!И помнете :По-малко бояршник!
147
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно руснаците ще нападнат към края на май или началото на юни. Пити остаря, а още не е направил удара на живота си...
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** новината ,сега требе да им плащаме масрафа.
145
8
 
7
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
Получаването на модерните Ф16/70 след по- малко от 2 год. е дело изцяло на нашето правителство! Никой политик до сега не посмя да удари през пръстите руската пета колона в областта на сигурността, визирам армията и службите за сигурност, нашето правителство го направи! И не защото сме били " русофоби", а защото сме българофили и искаме за страната ни достоен европейски начин на живот с европейски доходи и сигурност! Разбираемо е раздразнението на руските подметки, но връщане назад НЯМА!
144
6
 
1
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Скоро време, усещам, "Bayraktar" ще посети рашките авиобази
143
3
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До ???...НОВИНАТА е .че като четеш - не можеш да асимилираш прочетеното ! НАПИСАНО Е - приближили се......все едно виждаш през ноща едни *** / рашки / които си въртят пред вратата ти....не влизаш в двора ти...но ти си ги познаваш какви са КРАДЛИВИ /рашките / и излизаш и ги гониш .......ПАНИМАЕШ ??????
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основната заслуга за сплашването и прогонването на руските самолети чак до руското въздушно пространство се е паднало на нашата авиация основна сила в черноморския регион. Е те това е новина!
141
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За турски самолети разбирам, сигурно и румънски, но български? Какви самолети български. Ние имаме един-два самолета и с умиление разбирам че и летят дори. Имаме и десетина хеликоптера. Хеликоптерите летят защото ги рекламират по време на горските пожари, и от време на време превозват по някой борен , а и Борисов ги ползва да види докъде е стигнал газопровода. Но и бойна авиация това сие новина. Щото Ф-16 ще дойдат чак 2030 година. Какви приятни новини.
140
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега руснаците са напълно наясно коя държава какви хвърчила има на въоръжение.
139
4
 
15
 
! Отговори
??? преди 3 години
"Руските сили не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, оставайки през цялото време в международно въздушно пространство.+Къде е новината?
138
4
 
11
 
! Отговори
12МСП преди 3 години
До Хмм "Само нашите не разбрах с какво са излезли? Бългериън еър или уизз?""С делта-планери или нещо от бившата социалистическа селскостопанска авиация.Може ида са ги напръскали срещу корана вирус
137
4
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Само нашите не разбрах с какво са излезли? Бългериън еър или уизз?
136
13
 
13
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Чудесно, харесва ми координацията между въждушните сили на комшиите срещу агресията на Руската империя.
135
6
 
14
 
! Отговори
Дани. преди 3 години
Не съм специалист, но да вдигнеш два МиГ-21 срещу 2 Су-27 си е чиста лудост.За МиГ-29 също е почти непосилна задача.
134
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нашият главнокомандващ се занимава със строителство на детски болници. Едва ли му стиска да се обади по въпроса със суверенитета на българското въздушно пространство.
133
6
 
6
 
! Отговори
защо преди 3 години
"Русомраз", не е моя мисъл, но от мен да знаеш - русо гладно няма!!!По статията: срещу 3 танка първите пратили двама селяни с тояги, вторите - копиеносци, а третите- леки кавалеристи. Накрая викнали ура и се поздрави ли.
132
18
 
16
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
Щях да се зарадвам ако бяха свалени тези летящи руски въздушно-космически клoзeти!