Инфекционист: Не мажете с мазнина и не въртете кърлежите

Това провокира изхвърлянето на слюнна течност
25 май 2020 08:36, Елка Василева
29

С настъпването на хубавото време започват и оплакванията от ухапване от кърлежи. Пиковите месеци са май и юни, както и септември и октомври. Инфекционистът д-р Нина Янчева каза пред "България сутрин", че кърлежите обитават най-често сенчести места с повишена влага. При ухапване е много важно да не въртим кръвопиеца.

"Можем да го отстраним и в домашни условия, но не трябва да се мести и върти. Не трябва и да се маже с мазнини. Това провокира изхвърлянето на слюнна течност в него. Отстраняването трябва да е с пинсета, максимално близо до кожата, бавно и внимателно. След това слагаме отстранения кърлеж в спирт и го носим в лаборатория за изследвания", посъветва д-р Нина Янчева.

Инфекционистът предупреди, че кърлежите се закачат по меките и окосмени части. Те предават 16 вида болести. У нас най-разпространени са лаймската болест и марсилската треска.

"При марсилската треска се проявява кожна промяна на ухапаното място. Без лечение заболяването преминава в следващ стадий. Марсилската треска е по-рядка. При заразяване човек вдига температура, а на мястото на ухапването се появява черно петно", посочи д-р Янчева пред Bulgaria ON AIR.

За 2018 г. двама са починали от ухапване от кърлеж. Възможно е Ку-треската да се предава по същия начин. Засега обаче няма изследвания, които да потвърждават, че COVID-19 би могъл да се предаде от ухапване от кърлеж, стана ясно още от думите на д-р Янчева.

Вижте целия разговор във видеото.

 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С кози крак, как ще захванеш току що забит малък кърлеж?Само пинсета или фини малки клещи.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извадил съм сигурно хиляда кърлежа, от дом любимци.
Никога не мажа нищо, въртя и вадя.Малък, току що забит се държи здраво и с дърпане се къса и му остава главата.
Наял се кърлеж пада лесно дори и без въртене.
27
3
 
2
 
! Отговори
ДДТ преди 1 месец
Кърлежа не е болт,че да го въртиш.Има едно малко приспособление като "кози крак" в зоомагазините.Просто го заклещваш и лекичко издърпваш.Ефектно и бързо.Няма гас,няма мас. Между другото много кърлежи са ме хапали тук по поляните без последствия. В една германска гора ,където няма никакъв добитък един такъв кърлеж ми донесе лаймска болест.
26
12
 
10
 
! Отговори
Киро Хикса преди 1 месец
Истинският кърлеж е летеца, който се е впил на държавна заплата от почти 12.000 лева месечно, но в замяна тресе само глупотевини.
25
3
 
8
 
! Отговори
историята на един преди 1 месец
кърлеж: 1, Отивам в Инфекциозна б-ца -ми ,Не ,не вадиме , 2, вма -ми тук Не , 3, пирогов ок ще чакате и след 2часа една сестра показно за докторите го "извади" Ама Не !
4, мястото се зачерви и отидох на хирург -резна то,упойка извади Неизваденото хоботче !
24
5
 
5
 
! Отговори
ЛЪЖЕ преди 1 месец
Тази Жена Лъже - точно това е модела за отстраняване на Кърлеж - Капка Олио , и се върти обратно на Часовниковата Стрелка .
23
1
 
3
 
! Отговори
David преди 1 месец
Това за казармата е вярно и ние режех е месото с нож, нямаше време за глезотии. Сега обаче доста ще мисля дали да го повторя. Четири съм си вадил за една година
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вадете сами кърлежи освен ако не сте много далеч от лекар и няма как да отидете в близките 24 часа. Вади се от лекар, взимате си гадта с вас и я носите в лабораторията. След някакво време става ясно от кой вид е и каква е болестта, която има риск да носи. следите за симптоми и след някакви месеци може вече изследване и на кръвта. Също спрете да давате примери с бабите. в България като цяло рискът е по-малък за тези болести в сравнение със САЩ например.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде се намира тази лаборатория ?
В София се намира на Янко Сакъзов близо до паметника Левски.
20
10
 
4
 
! Отговори
9 преди 1 месец
В казармата, с едно ново бръснарско ножче, направо отрязваме месото с кърлежа и го хвърляхме! По- малко е от 3мм. Дълбочина 1-2мм...нямаше време за мас сол черен пипер.
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До an 14

На село имаше една знахарка от старо време, която години наред така махаше кърлежи - намазваше си пръста със сол (явно солта за да убива бактерии и вируси отделяни от кърлежа) и го въртеше обратно на часовниковата стрелка върху мястото където е влязъл кърлежа. Оказва се че като влиза кърлежа, се навива по този начин - по часовниковата стрелка, и за това така се маха. Всички от село ходеха при знахарката, и успеваемостта и беше на 100%, така че не подценявай бабешките методи
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрън,дрън ярина!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е тая лаборатория, в която да носиш спиртосан кърлеж?
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднъж отидох на доктор да извади кърлеж от детето и повече няма да повторя. Просто го извади, даже по-лошо от мен и толкова. Няма изследване за болести няма нищо. Досега съм махнал десетки кърлежи, главно от домашни любимци преди години, но и десетина от хора.
15
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 месец
В ,,You Tube" руснаци показват десетки начини за.ефективно вадене на кърлежи ( на руски - ,, клеща " ) !
14
12
 
13
 
! Отговори
an 14 преди 1 месец
До Анонимен 10

Добре де, ЗАЩО се върти? За да му се завие свят? Аз съм виждал доста кърлежи, повечето са дребни, трудно дори се виждат, камо ли да се хванат, па да се върят!?! Това да не е кран на чешма! Или гаечен ключ?
Нали като го хванеш за да го въртиш ще му стиснеш коремчето и ще изплюе всичко обратно в тебе.
Същото и с мазането с мас?!? Това да не е филия бе, къде ги чувате тия глупости не знам.
13
0
 
7
 
! Отговори
Кст преди 1 месец
До номер 2:
Извинявай, прочетох ОТЕЦ, а то било ОЦЕТ! Май на мен ми хлопа...
12
4
 
0
 
! Отговори
Кст преди 1 месец
До номер 2:
Нещо май ти хлопа дъската
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маже се с крем Здраве и се върти обратно на часовниковата стрелка.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aз не вярвам на инфекционист и
Вярвам само на Коремния хирург с пагоните.