COVID-19 остави всеки шести млад човек в света без работа

Ще се обърне ли внимание на това "поколение на карантината"?
28 май 2020 07:37, Ния Христова
12
COVID-19 остави всеки шести млад човек в света без работа
Снимка: БГНЕС

Основните жертви на икономическата криза, която беше породена от пандемията от коронавируса, са младите хора. Всеки шести млад човек е без работа. Това сочат данните от проучване на Международната организация на труда (МОТ), публикувано от Франс прес и цитирано от БНР.

Генералният директор на МОТ Гай Райдър отправи призив към правителствата да обърнат специално внимание на това "поколение на карантината" и да не доскат то да бъде дългосрочно засегнато от кризата. 
 
Шефът на МОТ обясни, че младите хора са засегнати по диспропорционален начин от кризата заради сътресенията на пазара на труда и в сектора на образованието и обучението.
 
Проучването на МОТ, което е проведено сред пладежи под 29 години, показва, че всеки шести анкетиран е спрял работа заради появата на COVID-19. А работното време на тези, които са запазли работата си, е с 23% по-малко. 
 
Около половината от младите студенти отчитат вероятно забавяне в пълното завършване на обучението им, а други 10% от тях смятат, че няма да успеят да завършат. 
 
С близо 13,9% през 2019 година, безработицата вече беше най-висока сред младежите, отколкото при всяка друга група от населението. Около 267 милиона млади хора бяха безработни, без да посещават училище или да се обучават. 
 
Работещите, които попадат във възрастовата група 15-24 години, са заемали работни места, които ги правят по-уязвими. Работата им е била зле платена или неформална. Някои са и със статут на мигранти. 
 
Гай Райдър предупреди, че ако не се вземат спешно мерки за подобряване на ситуацията, може да се наложи да носим на плещите си наследството на вируса за десетилетия напред. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Преди години работих по хотелите, та тогава беше пълно с ромеи пък камо ли сега.Повечето младежи разчитат на мама и тати в чужбина, други се занимават с дрога, трети са просто синчета и принцеси на големци....такива ми ти работи в БГ.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи на практика всеки шести младеж работи в заведение или хотел.
7
0
 
4
 
! Отговори
Под 29 г. преди 3 години
Относно безработните под 29 г.:Колко от тези хора им средно образование?Колко от тях имат професии?Колко от тях нямат нито образование, нито професия, но вече са създали деца?С други думи, едва след като се изяснят тези подробности, ще разберем какъв баласт се е качил на гърба на градивните хора над 18 г., които са поели отговорност за своята съдба, за съдбата на близките си малолетни и пенсионери, а също и за съдбата на света.Ковид-вирусът е само един от проблемите, с които се сблъскваме
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във време като това,когато потреблението е сведено до минимум,съвсем скоро всеки втори ще се окаже излишен!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5-тиИма истина в това което казваш, дефакто заминават бая пари за да ходиш само на "работа".
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България не само младите, а всеки 6 остана без работа. Обаче на политиците не им пука, че семейства с деца остават без доходи. Важното е, че едно определено малцинство е добре обгрижвано и ще гласува за тях. А останалите...
3
0
 
10
 
! Отговори
66-ти преди 3 години
В бг много често това "да си на работа" създава повече разходи и е икономически по-изгодно да не си "на работа" известно време. Социалната система, от друга страна, за пореден път доказа, че напълно несъстоятелна и излишна структура, насочена предимно към ромбоидите, гласуващи за който им плаща.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за хората в предпенсионна възраст някой мисли ли? Или те са излишни?Ако всеки 6-ти млад човек е без работа, какво се случва с 60-годишните?
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вируса политиците с мало.умните си решения оставиха хората без работа.