БВП намалява в ЕС за първото тримесечие, у нас - расте

Най-голям спад отбелязват Франция и Италия
Обновена: 10 юни 2020 13:44 | 10 юни 2020 13:42, Веселина Йорданова
16
БВП намалява в ЕС за първото тримесечие, у нас - расте
Снимка: БГНЕС

Брутният вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2020 г. намалява с 3.2% в ЕС спрямо предходното тримесечие по сезонно изгладени данни. За същия период БВП в България нараства с 0.3%, съобщиха от НСИ.

Икономически растеж отчитат Ирландия - 1.2%, Румъния и България - по 0.3%, и Швеция - 0.1%. Най-голям икономически спад според сезонно изгладените данни се наблюдава във Франция и Италия - по 5.3%, Испания и Словакия - по 5.2%, Словения - 4.5%, и Португалия - 3.8%.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно изгладените данни показват намаляване на равнището на БВП в ЕС с 2.6%. За същия период БВП в България нараства с 2.4%.

Най-висок икономически растеж регистрира Ирландия - 4.5%, Румъния - 2.7%, България и Литва - по 2.4%, Унгария - 2.0%, и Полша - 1.7%. Най-голям икономически спад според сезонно изгладените данни се наблюдава в Италия - 5.4%, Франция - 5.0%, Испания - 4.1%, и Словакия - 3.8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как при нас няма да расте, аз даже предлагам да си викаме швейцарци, норвежци и англичани да ни работят мръсната работа, но само като минат през сериозна цетка и издържат нужните изпити. Ние сме номер едно под мъдрото управление на ГЕРБ.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, когато влезем и в Евро Зоната,ще детронираме Германия от първото място в ЕС.Бащицата,Горанката и Деса Земеделието,превърнаха България в "Тигарът на Източна Европа".Растем с галактически темпове.Дори и за двата месеца блокада,очаквам минимум двуцифрен ръст на БВП.Когато се влеят и свежите пари от кредитите до 4500 лв.за безработни,ще изпреварим Германия, Австрия и Нидерландия по икономически растеж.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са достатъчно богати, че някой да им помага.
12
0
 
6
 
! Отговори
Малииии преди 3 години
Мда, България е Южната Корея на Европа.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обичам родината си върнах се след 12 годишен престой от Северна Америка,но ако правителството обърне малко повече внимание на хората да подобри социалната си политика и вдигне стандарта на живот съм сигурен,че доста хора биха се прибрали....За съжаление България е една от най антисоциалните държави спрямо коренното си население.Страхотни хора сме преди всичко много човечни,агресивни сме и директни но според мен лично никога не Съжалявам, че съм се родил тук в тази невероятна по история и природа
10
0
 
3
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Не е изненада, предвид факта, че в България нещата по принцип са все на обратно спрямо нормалните държави. Отделно, колко е вярна нашата статистика е една друга тема, та е напълно възможно и това да е поредната стъкмистична глупост в БГ
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека изчакаме да видим за второто тримесечие...
8
1
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Еми ние ще се локомотива който ще изведе ЕС от фин и икономическа криза !)
7
9
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Статистиката е сбор от неверни данни, където се подвизават най-големите мошеници.България е на последно място в ЕО по производство, само по болести и умирачка сме на първо място.
6
3
 
12
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 3 години
Вярно е ! Строителството кипи с пълна пара, народът е фрашкан с пари и купува имоти на килограм, нищо, че цените са като във Виена! Как няма да расте !
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетохте ли за кои месеци става въпрос?
4
6
 
8
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Знаем как Горанов излъга ЕЦБ за ръста като го хвана Гечев! Така лъжат и за двете банки, които не могат да си оправят капитала, а не че нямало консенсус. Борисов Горанов са новите Борисов Цветанов.
3
5
 
14
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Хахаха. Ето такива статистики дават и на ЕС , а после викат мълчете да не разберат , че крадем. Герберасите влагат ум само в краденето
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите статистици са се оляли с лъжите...
1
4
 
21
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Хаха, родната стъкмистика е номер едно :)