За първи път през 2020 – цената на храните тръгна нагоре

Това се случва след рязкото падане на някои от продуктите
2 юли 2020 14:25,
23
За първи път през 2020 – цената на храните тръгна нагоре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През юни световните цени на храните се повишиха на месечна база за пръв път от началото на 2020 година и отбелязаха леко възстановяване след рязкото падане, предизвикано от коронавирусната пандемия, съобщи в четвъртък агенцията по храните към ООН.

Още по темата

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се повиши през юни с 2,4% спрямо май, достигайки 93,2 пункта (спрямо 91,2 пункта месец по-рано), пише БНР. 

На фона на несигурността на пазара, породена от COVID-19, цените на растителните масла, захарта и млечните продукти се възстановиха до многомесечни максимуми след резките им спадове, регистрирани през май, докато на пазарите за зърнени храни и месо повечето цени останаха под низходящ натиск, отбелязва FAO.

Агенцията към ООН допълни, че е променила начина за изчисляване на всички ценови индекси, прехвърляйки базовия период към 2014-2016 г. от предходния базов период 2002-2004 година.

Индексът на цените на захарта нарасна през юни до 75,0 пункта, което е повишение с 10,6% спрямо май. FAO отбеляза, че рязкото повишаване на цените на суровия петрол оказа силна подкрепа на пазарите на захар, тъй като насърчи бразилските захарни мелници да използват повече запаси от захарна тръстика за производство на етанол вместо на захар, което се отрази на възможностите за износ на захар. Освен това, последните доклади за задръстване на бразилските пристанища поради мерките, наложени за ограничаване на разпространението на коронавирус, помогнаха за повишаване на стойността на индекса на цените на захарта.

Ценовият индекс на растителното масло пък скочи през юни с 11,3% до 86,6 пункта след траен спад през предходните четири месеца. Отскокът отразява главно по-високите цени на палмовото масло, но при повишаване на котировките и на соево, слънчогледово и рапично масло. Цените на палмово масло се повишиха рязко през юни поради възстановяването на глобалното търсене на внос след облекчаването в много страни на блокадните и карантинни мерки, свързани с Covid-19, и опасенията относно евентуални прекъсвания на производството при продължителен недостиг на мигрантска работна ръка. В случай на рапичното масло, възстановяването на търсенето заради производството на биодизел в ЕС също подкрепи цените, посочва FAO.

Ценовият индекс на месото обаче се понижи слабо с 0,6% до 95,2 пункта спрямо май и е с 6% под неговото ниво година по-рано.

Индексът на цените на млечните продукти пък нарасна с 4% спрямо май, достигайки през юни ниво от 98,2 пункта. Това е първото му нарастване след четири поредни месеца на спад, но той остава с 4,6% под неговото ниво от юни 2019 година.

Индексът на цените на зърнените култури се понижи слабо през юни с 0,6% до 96,9 пункта и е с 1,9% под нивото от юни 2019 година. FAO отбелязва, че низходящият натиск върху цените на пшеницата се е засилил през юни, отчасти поради новите реколти в Северното полукълбо, но и поради подобрените перспективи за производство в редица големи страни износители, по-специално в Черноморския регион. След няколко месеца спад цените на царевицата обаче се повишиха през юни, подкрепени от известно възстановяване на търсенето и неблагоприятни условия при отглеждане на царевичната реколта в САЩ.

Организацията по прехрана и земеделие към ООН също така преразгледа във възходяща посока прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 г. с около 9,3 милиона тона, като предвижда глобално производство от близо 2,790 милиарда тона - увеличение с 3,0% спрямо рекордната реколта през 2019 г. По-голямата част от месечното увеличение отразява възходящото преразглеждане на прогнозите за производство на пшеница в Австралия, отбеляза FAO.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам да се хваля, но Бил Гeйтc и аз имаме сумарно 160 милиарда долара и 520 лева!
19
0
 
5
 
! Отговори
заключение преди 3 години
И ЦЕНАТА НА ЕЛ. ТОК - СЪЩО!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво подкрепяте, но аз подкрепям джоба си и моите си средства! Сега съм на село, на вилата си, на 10 км от град с хипермаркет:тук, подчертавам на село в магазина тиквички 2 лв., там 0.99 лв., тук магданоз 1 лв., там0. 40,домати тук 3.50,там 2,49.И при млякото и при месото-огромна разлика в полза на хипермаркета. Така че на село от местния бизнесмен само хляб или, ако съм забравил нещо.
17
0
 
5
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Понякога ми се струва,че в тоя сайт пишат хора живеещи на друга планета.Половината от новините са пълен ужас, с непроверена и непълна информация.Ало журналята те цените още от МАРТ тръгнаха нагоре,нищо намалено няма.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак се оказа, че ние не сме участвали! Храните и всичко у нас, което бърка в джоба ни е все нагоре! И тъй като пазаруваме основно от хипермаркетите следва, че те спекулативно са надували цените.
15
0
 
5
 
! Отговори
anon преди 3 години
Кое е паднало рязко? Газа ли? Кое друго?
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЦЕНАТА НА ТОКА?ТЯ НЕ Е ТРЪГНАЛА, А Е СПРИНТИРАЛА НАГОРЕ!НЕЩО ЗА НЕЯ ДА НАПИШЕТЕ?!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път?Добре ли сте? Отдавна цените вървят нагоре, още от март.
12
0
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
От два месеца в този форум -"говорим' че всичко е поскъпнало в пъти- а Вие бълвате статии колко е поевтиняло всичко -ТЯ и Газта поевтиня -само че на ПРИКАЗКИ!!!
11
0
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Това беше ирония.
10
0
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Аха цените били подобни съжелявам че не мога да ти покажа касов бон от един Лидл в Италия шоко пудинг там е 19 Евро цента тук 68 стотинки почти двойно
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът на фейлетона и редакцията изглежда са съзнавали, че такавадръзка клевета срещу трудещите се в София не би могла да бъде възпри-ета от читателите и навярно затова са се опитали езоповски да маскиратмислите си, като са представили, че главният герой е видял първомайскатаманифестация в състояние на безсъзнание след злополука. С това обаче,положението не се изменя.
8
0
 
14
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
И това трябва ли да ни радва? Да не говорим че тук си се вдигат перманентно, без ясна връзка с международните, от доста време насам...
7
2
 
7
 
! Отговори
Я преди 3 години
Да, вярно е. Цените тука са подобни като в западна Европа. Ама... не забравяй, че стандарта ни е почти като немския:)))))
6
0
 
16
 
! Отговори
Варна преди 3 години
По време на карантината, когато ни затвориха призоваваха купувайте български продукти за фа подпомогнем бизнеса. Днес отивам да си взема Ariel pods. В т. Нар. Немски магазин 14.99. В обикновен магазин 6 лева. В Германия и Австрия същата бройка Ариел 5.5?. Извинете ме.... няма да подкрепя българското.По точно тарикатите. Да лапат. Съжелявам за думите но с повечето храни е така. Бесен съм
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кой ли път лъжете като дърти роми.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно, цените на храните се вдигат от 2019 началото. Но *** едвам сега ли разбира.
3
0
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Тия пак са презобили...Кое е било ниско в България бре? :) Особенно пъл зеленчуците тука половин година?
2
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
някой ще кажат, че са им намалели оборотите и те трябва да компенсират от обикновенния човек...
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път? :)