Коронакризата удари силно туризма в Гърция, срив на приходите с близо 90%

Оптимистичен сценарий вече не е актуален
101
Коронакризата удари силно туризма в Гърция, срив на приходите с близо 90%
Снимка: БГНЕС

Втората вълна от пандемията от коронавирус, която вероятно не е достигнала своя връх, и правилата за пътуване, наложени от някои страни като Финландия и САЩ, за чиито жители карантината е задължителна при връщане от чужбина, охлажда надеждите, че този летен сезон може да бъде изместен до към септември – октомври, пише гръцкото издание Ekathimerini.com, цитирано от bloombergtv.bg.

От гръцкия туристически сектор се надяват да възстановят част от доходите си, които са загубили през юни и юли, но изглежда, че този оптимистичен сценарий вече не е актуален.

Според данни публикувани от Гръцката централна банка туристите от чужбина са намалели с 93.8% през юни в сравнение със същия месец на миналата година, а печалбите в сектора са се сринали с 97.5% от 2.55 млрд. евро през юни 2019 г. до 64.3 млн. евро през тази година.

За първите шест месеца на тази година приходите от международен туризъм са били 678 млн. евро спрямо 5.413 млрд. евро през първата половина на 2019 г., което е спад с 87.5%. Пристигналите туристи са намалели със 76.9%.

Профилът на пристигащите туристи също се променя значително, като пристигащите от Франция печелят първото място. Това до голяма степен се очакваше, тъй като пътуванията са ограничени за туристи от САЩ и Обединеното кралство, а германците до голяма степен бяха повлияна от съветите на Берлин гражданите да почиват в страната си. И, разбира се, негативен ефект оказва дълбоката рецесия, засягаща почти всяка страна, която ограничи броя на туристите в Гърция.

Заради начинът, по който се развива пандемията, най-новите оценки показват, че Гърция ще спечели едва 3 милиарда евро от туризъм тази година или с над 83% по-малко, отколкото през 2019 г., когато печалбата на сектора достигна 18,5 милиарда евро.

Тези 15 милиарда евро - а може би и повече - съответстват на 7,5% от БВП на Гърция. Ако се вземе предвид, без излишно преувеличение, техния мултиплициращ ефект върху икономиката, става въпрос за въздействие близо до 15% от БВП.

Значителен брой хотели от 5-те хиляди (от общо 10 000), избрали да отворят този сезон, планират да затворят в края на август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Томас Линке преди 3 години
Атанасе, ието ти е гръцко !.ВСЕКИ ЕН ПОЛЗВАШ ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ ГРЪЦКИ ДУМИ, ФРАЗИ И ТЕРМИНИ, + ТЕОРЕМИ, АКСИОМИ И ПОСТУЛАТИ !ТРЯБВА ДА ИМАТЕ СТРАХОПОЧИТАНИЕ КЪМ ГЪРЦИЯ И ЗА ГЪРЦИЯ !ГЪРЦИЯ Е ВАЩАТА МАЙКА !...ГЪРЦИЯ Е ВАШИЯТ БАЩА . ИМАТЕ ИМЕНА И КУЛТУРА ОТ ГРЪЦКАТА ИМЕННА СИСТЕМА И ГРЪЦКАТА ВЕЛИКА НЕПОБЕДИМА ОТ НИКОИ КУЛТУРА.....ВСИЧКО ПРИ ВАС -- НАВЛЕЦИ ОТ РЕКА ВОЛГА = ИДВА ОТ ГЪРЦИЯ .
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми на дюдюка за малаките.
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шопята да му мислят.За нас провинциалистите все ще се намери някое място на морето без мутраци.
81
9
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
На кой му пука за тоя камънак, да фалират и това е...мързеливо, циг.а.нско племе са гърците !
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не пише, че и разходите се сринаха.
79
5
 
5
 
! Отговори
Tiger преди 3 години
Натъжих се, ще пусна една сълза за малаките.
78
3
 
5
 
! Отговори
ВОДОРАСЪЛ преди 3 години
До Мозък в болничен"...Радвам се, че оставих парите си в България, но не на мутри, а на хора с малък бизнес...."......................................................................................................Министъркеее, ти ли си, ***??
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западняците, които твърде много се доверяват на здравните си власти, са се скрили в миша дупка. Слушат контролираните от ционистите медии и вярват сляпо на манипулациите на СЗО. Аз пък вече два пъти ходих на море и нищо ми няма. Маската си я носих сложена на правилното място-в задния джоб.
76
2
 
1
 
! Отговори
angli4annka преди 3 години
в англия няма коронакриза. държавата богата - дава пари на сулю и пулю. да живей кралицата.
75
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** гърчи защо не сте пуснали свободно и без тестове коронобългарите да влизат?как може да губите туристи от толкова висока класа?
74
3
 
5
 
! Отговори
Няма преди 3 години
Страшно Европа ще им даде заемче,което може и да не върнат!Така са научени,че и италианци,испанци ,па и ние требе дека оти!Да му мисли,кой е жив!
73
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога повече в България на море!Не ми се разправяше с гръцките малоумия, та отидох тук, но няма да повторя. Борба за шезлонги, платени тоалетни, докато си клиент на заведението... Аз отивам да си почина, а не да водя война, каквато по цяла година водя за да живея. Ако другата година пак е така - без море!
72
5
 
31
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
Гърчолята се почудиха ква гавра с туристите да измислят, пък после - няма туризъм! Има КПП - няма КПП, има тест - няма тест, има код - няма код, има маска - няма маска... Ааай сиктир... туристи да не видят 20г. още, сами да си плакнат трътките в морето!
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките.Веднага европа да им даде стотина милиарда пак,да намалят данъците и увеличат пенсиите ,че как се пие узо и играе сиртаки по цял ден с такива тревоги
70
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 74Абе има още какво да се желае. И аз не бях ходил на Черноморието минимум 5 години.Значи, не съм очарован. Има наченки да стават хора, ама на едно място ядох развален супа и ме държа един ден в тоалетната. Намирането на качествена храна не е лесно - повечето са от фризера в микровълновата, гума и пластмаса. А им взимат пари за истинско ядене плюс курортна надценка. Борбата за шезлонги е брутална - в 5 часа сутринта са нахвърляни кърпи. Моделът тук е сбъркан, гръцкият е по-добър
69
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало прокуратурата. Защо онази, собственичка на кучето, обезобразило 6 г. дете, не е в ареста. Защо говори свободно по тел. с репортер на бТВ в националния ефир. Защо майката плаче по националния ефир, а правосъдието спи. Или е на плаж. Срам.
68
18
 
26
 
! Отговори
Мозък в болничен преди 3 години
За първи път от 5 години ходих на нашето море, заради тестовете за влизане в Гърция. Прекарахме чудесно- чиста вода, страхотна храна, хубави плажове, прекрасно време (не като зверските жеги в Гърция). Оставихме доста пари - колкото оставяме и по гръцко, но за миг не съжалих. Върнахме се здрави, без стомашни вируси или пък нещо по-лошо. Казвам го спокойно, защото мина вече около месец от тогава. Радвам се, че оставих парите си в България, но не на мутри, а на хора с малък бизнес.
67
2
 
8
 
! Отговори
загрижен преди 3 години
абе гърция ! а питате ли наще миски , плейки и други такива кухи *** , короната как ги удари ? сега горките са поръчвани само по родното Черноморие , а тук тарифите са ниски !
66
15
 
7
 
! Отговори
Пилето преди 3 години
Гърците са африканци и тор за българските земи.
65
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж какво нещо е животът.Още преди 100г. Петър Дънов предсказва тоталният фалит на Гърция,и че ще дойде време гърците да идват в България да работят за едното парче хляб за да оцелеят физически.Колкото и да са хитри гърчолята,земята им е бедна и безплодна.Животът ги е направил хитри и лукави,крайната беднотия ги е направила такива.Гледал съм доста стари гръцки филми.Ами то няма тревичка,храстче няма.Има само едни напекани камъни и море,и друго няма.Збъдват се пророчествата на Учителя Дънов значи