Доброволци - умишлено заразени с коронавирус във Великобритания

Проектът ще се ръководи от учени от Имперския колеж в Лондон
20 окт 2020 22:37, Петя Славова
12
Доброволци - умишлено заразени с коронавирус във Великобритания
Снимка: БГНЕС

Британски изследователи ще заразят умишлено десетки доброволци с COVID-19, за да открият възможно най-малката доза, която причинява инфекция с новия коронавирус, съобщава националният ежедневник The Times.

Събраните данни ще проправят пътя за по-нататъшни "предизвикателни изпитания" – при които участниците ще бъдат целенасочено заразявани - които ще бъдат използвани за ускоряване на процеса на разработването на ваксини.

Още по темата

Очаква се първото проучване да започне през януари догодина. В него ще се включат между 30 и 50 здрави доброволци на възраст между 18 и 30 години. Те ще бъдат заразени с Ковид-19 и изолирани за период между две и три седмици в специално отделение на Кралската безплатна болница в Лондон. За експеримента доброволците ще получат около 4000 британски лири - тарифа, определена не спрямо медицинските рискове, пред които са изправени, а времето, което ще отделят за теста. След това те ще бъдат призовавани за редовно последващо наблюдение за срок една година, съобщава "Фокус".

Проектът ще се ръководи от учени от Имперския колеж в Лондон и ще включва hVIVO, компания, специализирана в изпитателни проучвания. Правителството в Лондон влага 33,6 милиона британски лири за проекта. Първата му цел ще бъде да научи най-малкото количество вирус, което е необходимо, за да се инфектира човек с новия коронавирус. Имунните отговори на доброволците ще бъдат внимателно наблюдавани, като се предоставят данни, които също ще бъдат включени в разработването на нови антивирусни лечения.

Намаляването на дозата вирус, на която са изложени доброволците, трябва да минимализира риска от тежки симптоми и опасни усложнения. Това се счита за критично, тъй като няма надеждно "спасително лечение" за предотвратяване на тежки заболявания. Първоначално изпитанията ще изключат чернокожи участници и хора от малцинствения произход, които са изложени на по-висок риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени доброволци. ЗА по една чанта кинти и фармацефтични фирми с чисти ръчички както винаги. А да и печалбите знаем къде ще идат.
6
0
 
1
 
! Отговори
АнатемаНаСулЮПаситто преди 3 години
А с "Новичок" - кога!?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно лудите никога не свьршват
4
2
 
6
 
! Отговори
Сезонна вирусология преди 3 години
За #ковид19 са малко закъснели , дано смогнат за #ковид21 поне !!?
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземе Бойко Борисов за опитен плъх. Ще прибави още 4000 паунда сред пачките евро в шкафчето барем се отървем от него.
2
2
 
16
 
! Отговори
Йозеф преди 3 години
Е, аз като правих опити върху живи хора в Освиенцим ревахте! Са що ни ривете????
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече е напълно излишно.След ,,стадния имунитет,,- нова глу- пост.