Войната на Ердоган с алкохола: Айран вместо ракъ

Ограниченията водят до увеличаване на консумацията на ментета
20 окт 2020 15:00, Елка Василева
130
Войната на Ердоган с алкохола: Айран вместо ракъ
Снимка: архив, БГНЕС

За много турци анасоновата ракия ракъ е традиционната напитка на страната. Властите в Турция се опитват по всякакъв начин да ограничат употребата ѝ, което благоприятства консумацията на ментета.

Алкохолът е все в устата на турците. Но не буквално, а като тема, която се дискутира в обществото. Акцизът върху алкохолните напитки като вино, бира и ракия непрекъснато расте, а редом с него расте и броят на хората, които умират поради употреба на опасни подправени алкохолни напитки или "ментета", пише Дойче веле.

През последните десетина дни общо 52 души умряха от алкохолни отравяния, а още много хора лежат в интензивни отделения. Властите твърдят, че отравянията са дължат на метилов алкохол, но също така на напитки, подправени с различни дезинфекционни течности.

Още по темата

Полицията е конфискувала 25 000 литра метанол и 18 500 литра фалшифицирани алкохолни напитки и временно е задържала 220 души. Съобщава се още, че през последните години продажбата на етанол се е увеличали четири пъти и половина, при това не непременно за медицински цели.

Айран или ракъ?

Думата "алкохол" има арабски произход, но самата му употреба е забранена от исляма. В Турция обаче, особено в по-светските провинции, по традиция употребяват алкохол - най-вече анасоновата ракия, известна като ракъ. Сред широки кръгове от турското население, включително и жени, ракията просто върви с храната и без нея не се сяда на маса.

Основателят на съвременната турска република Кемал Ататюрк също е известен с това, че обичал да обръща по няколко ракии. Неслучайно при откриването на новата джамия, която турските власти инсталираха в легендарната истанбулска черква "Света София", шефът на религиозната служба укоризнено спомена "пияницата". Подобно неуважително отношение към великия национален герой доскоро беше направо немислимо в Турция, но днес Ататюрк все по-често получава неодобрение от страна на властите заради разпускането на Османската империя, което беше последвано и от въвеждането на различни светски правила и обичаи в държавата и в обществото. Сред тях - употребата на алкохол.

Ако зависеше от турския президент, днес турците от сутрин до вечер щяха да пият само айран - според Ердоган тъкмо това била турската национална напитка. За редица светски турци обаче националната напитка се казва ракъ. И се пие с лед и вода в тесни високи чаши, тип "стъкленица". Другите концентрати като уиски или коняк не са толкова популярни в страната, само водката през последните години успява да си пробие път.

Войната на Ердоган с алкохола

Под ръководството на религиозния Реджеп Тайип Ердоган турските власти последователно ограничават употребата на алкохол. Ето защо те непрекъснато увеличават акциза върху алкохолните напитки, който за последните 10 години е скочил с цели 443% за ракията и с 365% за бирата.

В момента една бутилка ракъ от 0,7 литра струва около 20 евро – почти една десета от месечния доход на средния човек в Турция. Тези непосилни цени явно дават резултат при легалната продажба на алкохол, където през миналата година оборотът е спаднал с една четвърт. Властите смятат това за голям успех. Мащабът на проблема с нелегалния алкохол обаче се илюстрира добре от последните акции на полицията в Истанбул и Адана, при които бяха конфискувани хиляди литри етилов алкохол. Той е бил предназначен за производството на спиртни напитки.

Ердоган и неговото семейство са лично ангажирани с борбата срещу алкохола: дъщерята на президентът Есра, която е омъжена за министъра на финансите, има пост в УС на "Зеления полумесец" - една организация, която се бори срещу зависимостите. Освен това от 2013 година насам в Турция действа закон, който забранява продажбата на алкохол след 22 часа. Забранени са още както пряката реклама на алкохолни напитки, така и спонсорството. Големите фирми се опитват да заобиколят тези забрани по какви ли не начини. Така например най-голямата пивоварна "Ефес" използва цветовете синьо и бяло, които всички познават от етикетите на бирата, за да обозначава магазините си.


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма по-голяма грешка, която един управляващ може да направи, от тази да посегне на пиенето на народа.
102
0
 
6
 
! Отговори
РЯЗАНИ МЕЧТИ преди 4 седмици
МРАЗЯ МАСТИКА БЕЗ АЙРЯН....
101
0
 
0
 
! Отговори
ВЕНЦИ преди 4 седмици
До Nikos Petros

Браво !!!!
100
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 седмици
Мизерия страшна. Човек да не може да си позволи бутилка пиене. Ама то с тая турска лира дето падна на 20 стотинки....
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами да си направят ракия в къщи,оставят плодовете да фирментират и ги варят,дори не е нужен казан,а голяма тенджера,медна тръба и съд със студена вода,да вземат пример и технология от България
98
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При качествена мотивация, алкохолът
отпада сякак. Мотивът адско и евтино натряскване с приятели по "клуб" кара съвремието да симулира труд ПРЕЗ работното време, а че всичко е свършено ПРЕЗ пръсти, е част от
статуквото и поради това се отчита като окей. Абе шапка на тояга си е тука. Оставка! Долу тоя-оня!
97
5
 
13
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Разкарайте ментесултан заедно с ментеалкохола и цялата им ментедържава!
96
6
 
21
 
! Отговори
Алла я в бар ! преди 1 месец
Ми те като не пият турчулята се дрогират и пушат трева а да не забравяме че и там още правят опити мъж да забременее !
95
0
 
11
 
! Отговори
era преди 1 месец
тези в източен анадол, дето носят и бури може и да не пият, но в европейската част, Истанбул и големите градове хората си сядат вечер с по чашка и салатка.
94
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега нито един политик, никъде по света не е спечелил войната с пияниците.
Даже и хан Крум.
Иначе добра идея.
Ама ще е неуспешно.
93
0
 
35
 
! Отговори
Док преди 1 месец
Айряна най-добре върви с ракия....
92
7
 
18
 
! Отговори
Да бе, да преди 1 месец
"В момента една бутилка ракъ от 0,7 литра струва около 20 евро – почти една десета от месечния доход на средния доход на човек в Турция" ...

Демек 200 Евро ли заплата взимат в Турция?
Те по-зле от нас, живи да ги оревеш.
Това статия на Работническо дело четеш все едно от 80те години, когато пишеха, че в един град една улична лампа светила само.
91
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече увеличават акциза толкова повече ментета се появяват на пазара. Ердоган не може да схване тая елементарна логика.
90
0
 
0
 
! Отговори
отнеМ преди 1 месец
До Менто

ти си ялово същество,което не може да изгради елементарен собствен имидж и за това посяга на чуждия.
89
2
 
1
 
! Отговори
Менто преди 1 месец
АЗ СЪМ БАЩА ТИ ДЖЕНДЪР .!.
88
2
 
30
 
! Отговори
Баба Ракъ Ефенди преди 1 месец
Айрян хубаво - ще пием, ама айрян за мезе с мастичка или узо просто е превъзходно!
87
0
 
2
 
! Отговори
Отнем преди 1 месец
До Менто

Ти кой беше във форума на "Вести" ?
"Джери"?
86
1
 
32
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Никой още не е победил ракията бе,никой!Тоя ще го проумее,ама късно!
85
13
 
26
 
! Отговори
Уф преди 1 месец
Ай стига с тази ориенталска клоака Тирция!
84
20
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Опозиционната Партия в Турция - всички са Алкохолици - противници на Ердоган,
И Кемал Ататюрк е Бил Алкохолик,
Умрял е от Цироза на Черния Дроб - от Прекомерна Употреба на Алкохол
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА